用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島區中六收生最肉酸的 5 間英中﹝官津﹞: ...
go

港島區中六收生最肉酸的 5 間英中﹝官津﹞: [複製鏈接]

原帖由 b-7 於 09-8-7 09:18 發表
家長所能得知,最能反映有關中學整體會考成績的數據:

1. 聖士提反書院:文科空位  12,理科 15﹝更新時間:05/08  13:32﹞
2. 英皇書院:文科空位 9,理科 11 ﹝更新時間: 05/08  13:43﹞
3. 瑪利曼中學: 文科空位  5,理科 8﹝更新時間:05/08   ...

聖士提反書院係band2直資英中, 唔係官津.

原帖由 b-7 於 09-8-8 12:15 發表
1. 聖士提反書院係自2008年9月起收的中一生才轉為直資,以前收的是「津貼」,沒有學費。
2. 教育局發佈的空位,直資另設一網頁,聖士提反書院不在其中,而在官津之頁。
...

有冇各階段全港官津同直資空缺資料post上黎? 呢o的資料好有用. 我唔記得抄底.

原帖由 hinviv 於 09-8-11 01:08 發表
請問怎樣分析收生情況反映會考成績
例如 : 香港華仁書院:文科空位 3,理科 9
餘下少量的學位,但仍不理想嗎?
請賜教

第一階段係反映學校6科夠14分(3c2d1e)既人數, 以港華3班理科120人, 中六有60個位, 都要剩番9個. 其中一個可能性係佢得51個人考到14分, 佔42.5%. 如果係咁就梗係差啦. 以名校黎計, 理科應該可以有70%考到14分, 除非有2x%既人走咗去恆商, 又唔係好合理, 所以港華既成績就似乎唔係咁理想.

原帖由 Marco-ma 於 09-8-14 10:25 發表

但如果個學生係呢處好勤力咁讀咗5年書, 會考考到2x分, 但原校都上唔到, 要出去同人爭, (仲要d其他好d嘅學校都唔會有位流出嚟俾你) 咁對個學生同屋企人好似殘酷咗d喎....

我嘅理解有無錯呀? ...

讀名校就預咗要面對呢個問題, 不過334之後就唔再係問題啦.
‹ 上一主題|下一主題