用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用 ...
樓主: khmama
go

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)   [複製鏈接]

原帖由 ac602 於 10-1-12 22:13 發表
Hi khmama,

My son studies in Wanchai and his exam results are:

P6 1st term
Chinese, English, Maths, GS, Art - A
Music - B
Position in form 9 of 158

P5 2nd term
Chinese, English, GS - A
Maths, Art,  ...

假設所有灣仔區小學, 除咗聖若瑟同港華會抽番自己中學, 個個band1男生都填皇仁做第一志願抽獎, 中獎機會約50%, 當然成功率會因為自行得咗而離場既實際人數, 跨區人數, 男女生比率同埋部份搏其他學校既人數而有調整.

呢個成功率, 你覺得值得去搏既, 自行第二志願就唔好填. 抽唔到皇仁都應該入到鄧肇堅.

原帖由 FJS 於 10-1-13 22:29 發表
dear  khmama

小女的老師提議報張祝珊, 但聽聞此學校功課非常多, 學生是沒有時間參加課外活動, 小女又比較活躍, 但此學校又是一間十分好的學校, 真是很難取捨, 請問你對此學校是否有認識, 可否提供意見?另有家長提 ...

兩間都係好學校, 至於課外活動, 只要自己時間管理得好, 就唔會有問題.

原帖由 ne6za 於 10-1-13 02:25 發表
急!急!急!
   十萬火急!!!

女兒讀協恩, 成績如下:

中文 : 55 (小五), 62 (小六)
英文 : 65 (小五), 64 (小六)
數學http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=101&cb=11224475&n=a ...

只睇分數係唔會知banding既, 呢o的要同級比較先知. 如果以一間強既小學, 呢個成績恐怕屬band3. 你不如入沙田既band2學校試下啦.  唔怕遠的話, 馬鞍山聖若瑟真係唔錯.

原帖由 Emmama 於 10-1-13 08:57 發表
Hi Khmama,

如果咁樣, 好唔好兩間都試沙田呢? 你覺得我試邊間好呢?

衛理同培英都ok.

原帖由 CCCHUNG 於 10-1-13 13:57 發表
Khmama,

油尖旺既循道 -機會大唔大

THX

小女小學在:
五年級呈分試 老師說是band 1
六年級呈分試 老師說是band 2 頭

自行選:
聖公會鄧肇堅中學
香港真光中學
基督女青丘佐榮
金文泰中學
何文田官中
機會大 ...

循道都可以一試.

原帖由 hinviv 於 10-1-13 14:14 發表
Dear Khmama,

P.5 全級 8/141
P.6        9/141
學校九龍城區

自行想選華英 或 QE其中一間,  那間好D呢?

另華英講明「叩門位」會優先考慮自行選它的學生,那麼
應怎樣考慮呢?

Thanks! ...

既然係咁, 你應該報華英. 但機會都唔係好大.

原帖由 ksw 於 10-1-13 16:43 發表
dear  khmama

小兒全級考25(210)人觀塘小學自行想报 華英  開平 黃笏南  那2間有機會.

開平, 黃笏南, 迦密, 銀禧都可以考慮, 機會都係一般, 唔好太大期望.

原帖由 ac602 於 10-1-13 23:28 發表

khmama,

Thanks a lot for your advice.  Do you mean when in lucky draw part B, if I put QC in 1st and TSK 2nd my son still has a chance to enter TSK even if he cannot draw QC?

I do want to try to p ...

係, 最差抽獎入鄧肇堅應該冇問題. 自行可以填埋聖若瑟, 機會就好微.

原帖由 Bon 於 10-1-15 13:23 發表
Khmama,
小兒在紅磡"紅馬"就讀, 成績大概是 85/180, 老師不願說他屬何BANDING, 所以希望妳賜教自行選校, 那兩間比較好, 我屬意"華英" 黃笏南" 丘左榮, "銀禧" 和迦密", 有資格選這學校嗎? 排列又應怎樣排比較合適,  ...

就算紅馬成績好, 考85睇怕屬band1尾band2頭.  丘佐榮或者可以試下, 其餘唔使諗.

原帖由 victortinl 於 10-1-15 11:36 發表

冒味地又問:大埔Band 1頭的聖公會莫壽增會督中學及迦密柏雨中學,同沙田的Band 1中上的沙田培英中學,沙田崇真中學,聖公會林裘謀中學,沙田循道衛理中學及沙田蘇浙公學比較,是否好一些?

...

如果只睇成績, 大埔呢兩間會好少少, 其實是但入邊一間都ok.

原帖由 elizaip1210 於 10-1-15 10:27 發表

女兒在馬鞍山學校就讀, 成績如下:

小五 4/156     操行 A-
    小六 9/156     操行 A-

自行選:  沙田祟真中學
               聖公會林裘謀中學

機會大唔大? 可否提議其他的選擇/意見給我或 ...

你囡囡成績真係唔錯, 呢兩間成功機會都好大.  如果要選更好既, 就要數曾肇添同呂明才, 自行成功機會又會少o的.  如果呢兩間你已經滿意, 就唔好再搏.

原帖由 kathymum 於 10-1-15 09:30 發表

Dear khmama,

咁灣仔鄧肇堅有無機會呢?

都可以一試, 不過要考慮交通時間.

原帖由 FJS 於 10-1-14 22:20 發表
想請問鄧肇堅是一間怎樣的學校, 似乎很多家長在自行都有意思選擇呢間學校, 是否可提供點意見?

鄧肇堅屬band1尾英中, 但會考成績都穩定, 6科14分一般維持5x%, 係好多band1尾band2頭既選擇.

原帖由 24孝阿媽 於 10-1-14 17:55 發表
Hi, khmama,

我女兒在西貢區讀P.6,  約考10/120,  學校說Band 1組別約有60%,  請問這成績自行入張祝珊 or 藍田聖保祿 or  聖潔靈機會有嗎? 請排機會次序.    同時希望請幫忙提供你對這3間中學的意見,  Thanks  ...

聖保祿同聖傑靈差不多, 機會都會有. 張祝珊只排成績, 冇得面試, 唔係頭幾名冇機會. 西貢抽獎唔係太好, 雖然多咗o的升呢中中.  假如自行失敗, 抽獎就真係睇運氣. 你都可以考慮下報呢o的中中, 如港島民生等同英中冇大分別.

原帖由 meyonw 於 10-1-14 15:41 發表

Kamama,

我想問聖芳濟好定陳瑞祺喇沙好?

聖芳濟好好多.

原帖由 victortinl 於 10-1-14 15:30 發表
非常多謝你的及時回復!冒味地再問幾個問題:
1.
小女Band 1 中上的成績自行派位報沙田曾肇添有沒有機會面試(該校校網說會根據簡歷挑250名面試。)?小女課外拿獎不太多,但對面試非常有信心。
2.
小女現在大埔舊墟 ...

沙田有40間小學, 如果個個叻既都選曾肇添, 就要考頭6名先有機會, 仲未計鄰區過黎既學生.  所以如果你唔係頭幾名, 可能面試機會都冇.  大埔兩間差唔多, 以會考成績比較2008年迦密柏雨較差, 2009年就較好.  沙田中學既排位可以睇番前面幾頁學校banding及排位.

原帖由 angelbebe 於 10-1-14 12:40 發表
Ms Khmama

您好。小女九龍城區Band 2頭,選培道,有機會嗎?可否提議其他的選擇/意見給我?感謝您寶貴的意見。

可以選培道, 真光, 何官. 如果想搏band1尾英中, 可以選丘佐榮同油尖旺循道, 再遠o的可以選黃大仙何蔭棠, 聖母, 甚至沙田郭得勝, 鄭榮之, 聖心.

原帖由 sleepingbeauty 於 10-1-14 12:33 發表
Dear Khmama

小女第一次呈分試全級40/186,第二次呈分試5/186.

我想問選擇鰂魚涌嘉諾撒書院同庇理羅氏有機會嗎? 另想問canossa college 係東區算band幾?

兩次拉勻未必報到bps. 嘉諾撒屬band中下.

原帖由 bakusensei 於 10-1-14 10:33 發表
Dear Khmama

Do you have any idea if a band one top kids in Kowloon city net try western-central net schools, if his ranking be downgraded to band one middle?

Million thanks!

Baku

應該唔會.

原帖由 hinviv 於 10-1-14 00:24 發表
Dear Khmama

是不是華英和QE的機會均是不太大?

凡事冇絕對, 但我覺得呢o的top既學校, 唔係5名內可能面試都冇機會. 如果你諗住抽獎再搏華英, 自行不妨照報.
‹ 上一主題|下一主題