用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用 ...
樓主: khmama
go

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)   [複製鏈接]

原帖由 杰杰媽媽 於 10-1-26 18:27 發表
Dear khmama,

我仔係將軍奧讀小學,應該係BAND 1中,攞過少少外面奧數比賽獎,想問自行報 黃芴南 和  沙田郭得勝有冇機會?邊間會機會大D?

另外,如誇區沙田抽獎,係咪會跌BAND跌好多?應該揀邊幾間好? ...

郭得勝係降'呢'英中, 黃笏南係實力派英中, 當然係郭得勝入到既機會大, 可能連抽獎都唔使. 轉區抽獎, band1中好少跌落band2, 唔使担心.

原帖由 Viman 於 10-2-18 18:50 發表
Dear Khmama,

看了你對黃大仙既band1中學的comment, 我有點擔心, 因為我正為女兒選了德愛中學做second choice
副校長話我亞囡成績都好大機會入到這校的if 1st choice fail.

以你認識是否真的不好或不可 ...

我都係針對會考成績o黎分析, 黃大仙除咗保一較好, 其他(全港去排)只係band1尾, 所以最好自行考到好o的既中學. 不過你都唔使擔心, 讀書要靠自己, 如果學校程度淺, 你囡囡容易適應, 自信心強o的, 未必係壞事.

原帖由 BYK 於 10-2-11 18:25 發表
想問下有赤柱聖士提反書院的資料? 呢間學校好唔好?

呢間學校屬band2頭, 校風就人言人殊.  如果你既小朋友唔容易受人影響, 就問題不大.

原帖由 maningshan 於 10-1-31 22:30 發表
位於深水步的東華三院張明添中學以前都可以叫做係地區名校, 但自從在大約十年前被一刀切轉為中中後, 這間學校退步了不少. 但根據學友社的出路指南, 張明添有三班中六, 於2008年剩餘文科21個位, 商科18個位, 理科7個 ...

根據2009年資料, 張明添文科剩20個位, 理科剩17個位, 商科剩22個位. 即只得31人14分. 其實開英文班係根據中一收生既學生質素決定. 如果一間學校收生質素唔差, 但5年後會考成績麻麻, 間學校既教學質素已經成疑. 反而一o的被迫開中文班既中學, 會考成績唔差, 呢o的學校仲值得去讀.

原帖由 JJpapa 於 10-1-29 00:28 發表
Khmama

請問浸聯會小學(荃灣區)首兩次呈分試考六十名上下, (按老師說法應屬Brand 1 )尾,請問大抽獎時 (如仍屬Brand 1 )首選荃官, 次選王少清而棄可風是否比較穩健?

另自行選順德聯誼會李兆基作次選,你對此學校有何評價,請多多 ...

抽獎唔計band1頭定尾, 只講運氣, 所以你選荃官都有機會抽到, 不過會多人同你爭, 次選一定唔可以選可風. 因為好大機會可風抽完第一志願已經冇位, 王少清係好正路之選, 所以又係好多人爭.  李兆基係一間唔錯既學校, 適合好動既小朋友.

原帖由 longtingchun 於 10-1-28 19:45 發表

小兒屬葵青區5下Band2頭, 6上Band1尾, 6下成績未知.
自行(1)伍若瑜(2)陳兆民, 但相信機會很微.

請問 -
1) 怎確認/知道教育局有關小兒的Banding ??  方便大抽獎選校 !
2) 如Band1, 大抽獎怎選 ?
3) 如 ...

要知banding, 有兩個方法, 一係學校話你知, 一係參考上年派位結果.

原帖由 MARANDA 於 10-1-28 13:35 發表
Hi hkmama,

小女九龍城區,全港band2尾,九龍城區band3頭,自行選左陳震夏,胡兆次,機會大唔大? 如果大秋獎轉去沙田區會唔會升band? 大秋獎應點簡? 留在九龍城區定轉去沙田區好?麻煩晒! ...

自行成功既機會未必冇, 抽獎轉入沙田升band, 我覺得就唔會, 因為沙田本身都好多區內band2, 全港屬band1學生, 顯示呢個係強區. 九龍城band2選擇少, 入沙田抽獎會多o的選擇.

原帖由 hangyingmama 於 10-2-24 17:15 發表
小女都是band2頭之學生, 大抽獎之權力已放棄, 因昨天已註冊福中英文班了,收了小六學生証正本, 但仍有幾所直資未有結果..

福建既英文班都唔錯, 如果係band2, 我覺得呢個選擇冇錯.

原帖由 kwokyk 於 10-2-22 10:52 發表
khmama:

小兒九龍城區,全港band2,九龍城區band2中,自行選左陳瑞旗喇沙及沙田郭德勝, 機會大唔大?

跌band英中都有好多band2頭去爭, 呢o的英中自行時更加會睇重成績, 希望將來可以翻身. band2中機會唔大, 除非你囝囝係失手先跌落band2中.

原帖由 BYK 於 10-2-22 12:18 發表
thanks!! how about St Paul's College ?

St. Paul's College屬band1尾, 無論成績同校風都比聖士提反好.

原帖由 fxxxxxn 於 10-3-3 02:36 發表
Excuse, how to know 上年派位結果 for banding?? My son is studing in 屯門保良局梁周順琴小學下午校. 1st result was 55/128 & 2nd result was 65/128. According to the previous record in year 2006. 58.7% be ...

你當然唔可以用2006年既banding%作參考, 如果冇記錯, o個年仲用緊舊制, 所因banding%同依家比可能會好大差別. 依家用咗中一編班試成績調整, 兩年轉一次, 今年既banding%會同上年一樣, 你老師話40%就唔會錯.

原帖由 Mandy23 於 10-3-4 11:24 發表
Hi Khmama

請問我囡囡成績約band 3頭.  我應該選九龍城區或觀塘區?  她本身屬於九龍城區.

九龍城區較好.

原帖由 HappyEE 於 10-3-9 10:06 發表
Hi khmama,

我對派位制度有點不明, 想請教一下, 謝!
1. 將學生分為1/3band 1, 1/3band 2, 1/3 band3係按區分, 還是全港一起分?
2. 如果按區, 以九龍城區為例, band 1 學校有42%, 大過33%, 係唔係代表有(42%-33%)=9% ...

1. 將學生分為1/3band 1, 1/3band 2, 1/3 band3係按區分, 還是全港一起分?
每區同全港都係咁分, 各有一個band. 全港既band用黎甲部抽獎, 區內既band用黎乙部抽獎.

2. 如果按區, 以九龍城區為例, band 1 學校有42%, 大過33%, 係唔係代表有(42%-33%)=9% band 2 生可以入到band 1 學校?
band1學額雖然有42%, 但當中有30%用作自行派位, 比全港考生去爭, 所以唔一定有足夠band1位比band2生入.

3. 有人話如果band1尾band2, 可以試垮區比較容易入band1, 唔明點解?
淺白o的, 即係由精英班走去最差o個班讀, 同樣既分數可能已經考第一.

4. 當派位時, 每個學生都有個band, 咁依個band係唔係無論你選區內區外學校都不變?
可參考第一條.

5. 還是每個學生有兩個band, 一個係區內, 一個係全港?
可參考第一條.

原帖由 dilyskong 於 10-3-13 11:14 發表
我囡囡讀荃灣區小學, 屬band 1中學生, 運動攞過校際比賽冠軍.  由於荃灣競爭比較激烈, 自行選校應該2間選荃灣區 or 1間荃灣1間葵青區?

另外荃灣區排名, 以我所知廖寶珊就算不比李城壁好也一定不會比梁省德差, 所以 ...

葵青區選擇較多, 你甚至兩間都選葵青區亦可.

根據資料, 梁省德2009年會考14分有59人, 佔28.5%.
http://web3.lstc.edu.hk/public_exam_result/CE_stat.htm

而廖寶珊2009年會考第一階段共剩15個位, 推算6科14分約佔27.11%.

所以梁省德排名比廖寶珊略高. 梁省德屬band2頭最尾, 而廖寶珊屬band2中既前10名.  你可以參考n頁之前既排位.

原帖由 O~O 於 10-3-16 11:36 發表
請問對現時的體藝中學有咩評價? 已出面試通知, 唔知去唔去好, 因近日有負面新聞校長打壓學生會..., 或是學生問題, 想攪大事件?

凡事都要睇多方面, 負面新聞各間學校時時都有, 無須反應過敏, 今次係學校有o的處理失當, 就算懷疑o的中六女生校服唔依學校規矩, 都冇理由叫個男老師去檢查, 比著我都反面. 睇怕個校長都係想大事化小先打壓言論.

原帖由 yamgie 於 10-3-26 21:23 發表
Dear khmama,
請問油尖旺區Band 2男仔, 如果大抽獎選聖芳濟或銘基, 有沒有機會?

聖芳濟可能有少量位剩, 因為油尖區比男生既英中位多. 銘基就應該冇位, 因為好多女生都係放銘基第一二位.

原帖由 gwly 於 10-3-29 03:29 發表
khmama 您好,

我想問 :我可唔可以問/查到我個女係全港成績
              次第之排名呢?

家長係唔會查到既.

原帖由 Joyful-Life 於 10-3-31 14:47 發表
我知banding基制的每組比率為1/3。

可是我經常聽到其他家長講述其子女的學校每組banding比率又不是等於1/3,試舉例如下:

A校:Band 1學生人數佔 84/120,Band 2學生人數佔 24/120,Band 3學生人數佔 12/120。

B校:Band 1學 ...

1. 每組banding會否不等於1/3?
每區或全港計算, 每組都係1/3.

2. 比率是否要視乎該校學生在「全港性系統評估」所取得的成績?
比率係視乎中一編班試.

3. 是否由教育局評定每所學校的band 1,2,3學生比率?
首先將區內學生考中一編班試成績排高低, 再分三等份, 所以每間學校既band1/2/3學生比例就會唔同.

原帖由 Crabtree 於 10-4-1 12:01 發表
khmama,

兒子屬band 2頭, 深水埗區, 自行報長天及聖芳濟都無得in, 唯有靠大抽獎, 請教如何填寫甲部及乙部呢?  甲部如選沙田區有什麼學校可以揀?

乙部填呢幾間:
佛教大雄, 唐乃勤, 匯基, 香島  - 應如何排位? ...

先問下你全港既banding係屬band幾? 如果屬band1, 甲部既選擇會唔同.

原帖由 parentslove2 於 10-6-15 23:57 發表

Please advise the ranking for Good Hope.
Looking forwards to your reply!

parentslove

德望2009年會考各科平均優良率係51.62%, 大約同華英、 油麻地真光差不多, 屬BAND1頭, 跟全港排位約排第25.
‹ 上一主題|下一主題