用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用 ...
樓主: khmama
go

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)   [複製鏈接]

原帖由 DaphneCC1384 於 10-11-27 21:01 發表
Dear khmama,

多謝您的資料.

有D不明, 請問pre S.1 的paper 是否全港一樣的? 如果唔係ED如何將全港所有學生排名次?

請指教. 謝謝.

係全港一樣.

原帖由 mega_yi1 於 10-11-28 00:19 發表
Dear khmama

油尖旺區..除了st. mary外 ..QE or 真光女書院 哪間比較好D?

謝謝

我覺得qe會比真光好少少, 但要同男仔爭, 競爭大o的.

原帖由 BO_BO 於 10-11-28 17:00 發表

阿囡五年級時呈分試考27/159, 今年估計差左d d, 但阿囡去考觀完觀塘聖傑靈open day後, 超級鍾意, 本來我冇打算選, 因為阿囡不是聰明的學生, 上堂成日都吸收不到老師的說話, 係死讀書的人, 係阿媽迫果 ...

如果以你囡囡既成績, 自行未必考得到聖傑靈. 其實地區名校都係谷既多, 如果唔做好成績就生存唔到. 只不過你想囡囡讀得冇咁辛苦, 可以選程度差不多既學校. 假如覺得囡囡可以催谷, 抽獎就可以搏聖傑靈.

原帖由 BO_BO 於 10-11-28 22:22 發表
khmama,

Thanks yr advice!!  禁你認為阿囡成績, 係觀塘區在"自行"可以博那一間BAND 1 比較安全, 机會大D 呢??THANKS!!!

觀塘區上年考生人數有4902人, band1生佔1634個, 而英中加埋兩間升呢中中既自行學額大約440個. 區內小學有34間, 除咗兩間官立小學同觀塘官立中學有聯繫, 其餘既小學就無band1中學聯繫. 仲未計將軍澳出黎官塘既考生. 所以自行想靠成績入band1起碼都要15名以內.
不過band1尾既英中同中中抽獎有機會入到, 唔使咁急自行入, 因為你囡囡成績可能屬band1中, 你只須選心儀學校自行(預咗唔得), 然後搏抽獎更加有機會抽到好學校.

原帖由 傻妹 於 10-12-3 14:26 發表
khmama,

please check your YAHOO email, thank you.

已回覆.

原帖由 Milkky 於 10-12-3 13:52 發表
khmama,

小兒屬灣仔區band3生, 選維官及鄧鏡波ok嗎? 對他區中學不太認識, 如他區及灣仔區還有那幾間可建議? 謝謝!

維官ok, 鄧鏡波可能難爭o的. 東區可以選張振興同筲東官, 校風好唔好就唔肯定, 你最好去睇睇. 如果你係band3頭, 可以考慮下慈幼同李潤田. 唔介意直資可以選培僑.

原帖由 Crabtree 於 10-12-3 07:50 發表
已知他是band 1中,咁自行博銀禧/開平/黃忽南, 邊間較注重運動呢? 邊間有機會呢?

開平同蔩笏南好似運動方面較出色. 有冇機會就難講, 你點都要選兩間自行, 選心儀既就得.

原帖由 chering215 於 10-12-2 16:46 發表
Dear khmama

本人家住港島東區的,而小女就讀聖彼得小學,是band2成績的學生。我很想要港島灣仔區和東區的band2學校資料,但去到那個web-site 要先download software.
請問你可否pm資料給我?

謝謝! ...

唔使咁麻煩, 你去第一頁download就得.

原帖由 ydoris 於 10-11-30 12:33 發表
小女12網,我估佢係BAND2,因為成績只是中等.學校有OVER50%派英中.佢地好少女生,好多都鐘情於何東,但本區只有BAND1女校,其餘較差.我又覺得小女可否進取一些?因為不知何東BAND幾,有說BAND2中,有說BAND2尾. ...

何東應該係band2尾接近band2中, 如果你囡囡尾band2中下, 何東都係一個唔錯既選擇. 東區band2頭可以試下顯理.

原帖由 ydoris 於 10-11-30 12:33 發表
小女12網,我估佢係BAND2,因為成績只是中等.學校有OVER50%派英中.佢地好少女生,好多都鐘情於何東,但本區只有BAND1女校,其餘較差.我又覺得小女可否進取一些?因為不知何東BAND幾,有說BAND2中,有說BAND2尾. ...

何東應該係band2尾接近band2中, 如果你囡囡屬band2中下, 何東都係一個唔錯既選擇. 東區band2頭可以試下顯理.

原帖由 sixcats 於 10-11-29 20:23 發表

請問band 1尾band 2頭於自行階段於西貢區應選那兩間? 而觀塘區有什麼提議?
因為係邊沿人,所以好難決定.

官塘可以試下梁式芝同蒙民偉, 佢地係升呢中中, 屬band1尾.

原帖由 chering215 於 10-11-29 17:39 發表
版主

我想要,但去到那個web-site 要先download software.
請問有没有另一個辦法? 或你可否pm給我?

謝謝!

我已經試過冇問題. 你見到中間倒數完25秒後先會有條link彈出黎比你dowmload, 你之前可能按咗其他button.

原帖由 eist212 於 10-11-29 13:36 發表
Dear Khmama,

兒子讀沙田TST, 本來想為阿女自行考TST(第一), 但佢又很喜歡聖羅撒. 昨天見班主任, 她說校長話女兒成績不錯, 可考高一線, 建議沙崇及TST, 又話ST. Rose以前在基堤道(分5個banding時)是band 2(請莫怪賁 ...

聖羅撒都係band1, 未至於band2. 如果可以考高一線, 我會選林裘謀多過沙崇.

原帖由 HauMa 於 10-11-29 13:05 發表
多謝你,Khmama, 東華三院陳兆民是Band幾,大抽獎時有沒有機會呢?
Hauma

陳兆民係band1尾既升呢中中, band2頭自行可以試下, 抽獎就機會唔大.

原帖由 BO_BO 於 10-12-4 21:58 發表

thank you khmama!!  那麼我等大抽獎啦... 不過想問多少少, 我看觀塘區的學校, 找不到一間是會有MUSIC讀的(我指新高中學制), 是否大部份的KT的中學, 都不重視音樂科, 因為阿囡是很鐘意音樂的, 所以都想找一間是有她 ...

新高中有自己一套遊戲規則, 學校要辦音樂科要先考慮師資同埋有幾多人讀既問題, 所以一般都唔會辦, 到你囡囡中三, 真係仲諗住選音樂至算, 到時仍然可以報出面既音樂課程, 經學校報考文憑試. 家長選科都係較實際, 因為會影響入大學, 小朋友又三分鐘熱度, 升中唔需要比呢科限制選校. 觀塘區band1都似乎得聖傑靈新高中有音樂.

原帖由 Crabtree 於 10-12-4 21:44 發表
仔仔話最緊要有泳隊, 間中學要游泳出色? 若果加埋大角咀聖芳濟, 又應怎樣揀? 但其實我要從以上選一, 因仔仔另一間心儀長沙灣天主教.

長天同黃笏南都係2008-2009年學界冠軍. 聖芳濟就係2010-2011年學界冠軍. 論成績就黃笏南較好. 你係邊區抽獎?

原帖由 Crabtree 於 10-12-5 15:41 發表
其實我有油尖旺地址, 小學就係深水埗區, 不知用那個地區抽較好呢?

油尖旺好o的, 你第一志願填聖芳濟應該入到.

回復 928# 傻妹 的帖子

已回覆.

回復 925# dandanma 的帖子

你囝囝成績屬band幾? 如果係band1尾, 你又想自行機會大, 可以選鄭榮之同郭得勝, 如果想入蘇淅同林漢光, 相信抽獎你填第一應該入到, 變成你自行照報無妨, 要靠抽獎入. 如果係band2頭, 可以進取o的報鄭榮之同郭得勝. 抽獎搏一間band1尾英中, 再填band2. 如果係band2, 可以選胡忠同基督. 入馬鞍山就可以考慮聖若瑟, 崇真同青年會.

回復 930# natalie0511 的帖子

band3學校抽獎都入到, 所以自行搏band2係好正路. 英文好其實自行都有著數. 元朗區既band2學校水準都好參差. 可以考慮下面幾間, 但係你最好都問下老師既意見:
- 裘錦秋
- 羅桂祥
- 衛理
- 湯國華
- 張煊昌
‹ 上一主題|下一主題