用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學選科
樓主: khmama
go

大學選科 [複製鏈接]

原帖由 JP 於 11-9-11 14:20 發表

According to HKEAA's information-
level 5* of HKDSE=UK AL grade A*
level 5 of HKDSE=UK AL grade A
level 4 of HKDSE=UK AL grade C
level 3 of HKDSE=UK AL grade E

Local universities seem to treat-
le ...

多謝更正.

原帖由 ninmum 於 11-9-11 16:14 發表

thx! khmama,
囝囝有讚m1, 唯有叫佢俾心機考!
如考GCE-A Level 應該要幾時報??

你可以參考下面條link, 如果明年5,6月考, 就11月底12月初報名.
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/IPE/gce_gcse_igcse/gce/index.html

回復 55# cpchen 的帖子

ust係選學院既, 得4個學院比你選, 商科學院肯定爭崩頭, 入到去讀完兩年先選科, 到時成績唔好分分鐘入唔到心儀科目. 呢個制度已經行緊, 跟據朋友囡囡講, 90%既人可以入到頭兩個志願既學科. 理工nursing同放射學上年最低收8.2分, 平均14.9分(所有科目總和, A=5,B=4,C=3,D=2,E=1, 如果係AS要乘0.6), 三大始終多人爭, 理大相對容易o的. 其實根據數據, 你頭6志願入唔到, 後面入到都唔會係你想讀既科.

回復 57# cpchen 的帖子

頭3志願屬第一組, 大學只知你報佢o個科係邊一組志願, 唔會知你將o個科放第幾, 好處係佢唔會因為知你唔排佢第一而將你放o係merit list既較後位置. 如果你報頭3個志願同一間學校, 就等於自己話比人聽你邊科排一二三, 實屬不智. 所以頭3志願你要選3間唔同學校,亦要根據成績去匹配學科, 唔可以太進取, 因為大學唔同升中, 一o的都唔係講運氣. 當然能入到興趣科目就最好. 遲o的我會根據上年既收生成績做番份表, 到時再share出黎. 依家你可以上jupas個網, 睇番3年制入u既統計先.

同阿女選中大既course, 見medicine有210個位, 真係心癢癢, 不過阿女一於少理, medicine同law免問, 只係要BA. 中大似乎都係選學院既. 睇番BA入面既COURSE, 我覺得IBBA幾好, 但收既學生又唔係好高成績, 究竟呢科好唔好?

http://www5.cuhk.edu.hk/oafa/index.php/jupas/jupas-4-year-cohort/programme-information/87-jupas/jupas-4-year-cohort/programme-information/215-programme-stream-list-2012-entry

回復 67# ANChan59 的帖子

Thanks ANChan59, 起初以為佢好似ust, 第二年再選專科, 不過睇睇下唔多似. 唔知點解冇咗BBA-JD?係咪唔再開?

回復 69# ANChan59 的帖子

如果有得選我一定選, hku我都係選BBA Law做first choice. 依家cu唯有選QF同Account啦.

我會傾向QF+RM, 似乎可以走多一瓣, 出路闊o的. 阿女唔係好抗拒讀account, 可能受o的親友影響, 佢只係覺得自己冇讀過, 人地唔知收唔收.

回復 73# ANChan59 的帖子

我唔太担心課程會tough, 阿女tough慣, 連我都要寫個服字.

回復 69# ANChan59 的帖子

原來Law可以有study option (BBA, BA TRA, Sociology).

回復 84# ickwong 的帖子

前幾日阿女收到CU既email, 知道學校亦有refer咗佢比CU, 6/10前要選2個學院, 各選2個學科, 所以我又好忙碌咁問意見, UCAS都未填完, 阿女又忙到死, 想催佢又唔得, 我簡直覺得好有壓力.

回復 86# ANChan59 的帖子

我見GLOBAL BUSINESS, BBA-JD好似group under IBBA, 所以想問下係唔係, 但IBBA既DOUBLE DEGREE好似係同engineering一齊, 令我覺得好唔清楚.

回復 93# ickwong 的帖子

阿女又係忙到死, 不過佢鐘意o的咩科目我大約知道, 傾既過程都好順利, 所以已經好快填完交貨.

回復 92# ickwong 的帖子

28萬一年真係好貴!

回復 101# prettylily 的帖子

JUPAS咁早填, 都係等你地多o的時間諗清楚, 就算而家填好, 出年都可以改, 甚至放咗榜都仲改得.

JUPAS要填5個BAND (A/B/C/D/E) 共20個選擇, BAND A同BAND B各有3個選擇, BAND C 有4個選擇, BAND D同BAND E各有5個選擇.

遴選既方法可以參考JUPAS個網, 不過我可以用個易明既方式解比你聽.

假設JUPAS就好似徵婚咁, 八間大學既學科係代表男方, 考生係代表女方, 而每個男性可以娶一定數目(學額)既女性. 每個女性根據自己意願先選20個最鍾意既男性排好次序. 而每個男性亦將一班鍾意自己既女性根據質素排次序, 部份女性會被邀請去相睇, 會有分加.

選對象會以女性意願為主, 假設A君可以娶10個老婆.

例一:
如果B女首選A君, 而B女o係A君既名單內, 屬於頭10名高質素女生, 咁B女就可以嫁A君, 咁B女鍾意既另外19位男性就唔使再考慮B女啦.

例二:
如果C女都係鍾意A君, 但係A君既名單上, C女前面起碼有10個女生都係首選A君既, 咁C女就一定嫁唔成首選, 唯有再睇次選有冇機會.

例三:
如果D女都首選A君, 但D女前面有12個女生, 其中9個以A君做首選. 究竟D女最後嫁唔嫁到A君, 就要視乎前面3個女生會唔會嫁咗佢地自己心目中既首選, 唔同D女爭.

女生既第一輪派完, 屬於例一既女生己經搵到老公, 剩番例二同例三既女生. 如果C女質素唔好又心頭高, 就有機會嫁唔出, 唔太要求高都有機會去到第二三志願嫁到既. D女就要等, 有機會等到, 亦有機會等唔到, 要睇排前面既女生會唔會同佢爭.

回復 104# twosonspa 的帖子

請問可否回答以下問題
a. 參與院校所特定的香港中學文憑成績要求 - 是否指最低要求.
<係你選作band A志願o個科既最低要求>

b. 較高評分 - 增加多少%?
<加幾多分就唔清楚>

c. 是否一些課程不作特別的考慮?或某非學術表現對某課程不適用.
<校長推薦計劃似乎唔會有某些課程不適用, 你只要乎合非學術要求既其中一樣, 得到學校推薦就得, 唔會有某一樣非學術表現對某課程不適用>

回復 108# homama 的帖子

已回覆.

回復 105# prettylily 的帖子

如果你囡囡中英數通識達唔到3322既要求, 學位課程就冇得諗. 如果主科達標, 你咪根據成績再調動你既選擇囉, 除非你既自選科肥晒, 如果唔係總有一科啱你囡囡讀既.

回復 113# RC 的帖子

大學只會知道你選佢做A/B/C/D/E, 但唔會知係A1/A2/A3/B1/B2/B3..., 如果你同一個BAND選同一間學校既, 就會比學校知道, 何況仲係周一個系, 對考生未必有利, 可能會冇咗面試既機會. 所以我建議選3間唔同大學會好o的.

今次兩大既校長推薦都係講明唔會有conditional offer, 面試只會加分. 至於非學術既校長推薦出年5月截止, 學校只係nominate3個人, 呢個就有conditional offer, 加分, 冇分加3種.

原帖由 alice.2007 於 11-10-13 07:53 發表
Dear khmama,

我有以下問題請指教 :

1. 在HKDSE 學制下,學生以選學院為先,如在 band A  選同一大學不同學院會否不利呢?

2. 如甲君在 band A 1 選HKU理學院,乙君在 band B 1
    才選HKU 理學院,但乙君成績好過甲君,HK ...

1. 大學一般只會interview band A既考生, 如果同一大學選唔同學院做band A choice, 我認為冇好處, 大學會唔會因此覺得你揸唔定主意, 影響interview呢? 除非你可以解釋到兩個學院有咩相同o既地方, 如果性質好唔同, 你點去說服人你對某學院好有興趣?

2. 乙君理論上會係HKU 排得高過甲君, 但甲君有機會interview得到bonus point, 所以邊個過o的唔可以決定.

‹ 上一主題|下一主題