用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何鋪路入讀男拔, 英華小學?
go

如何鋪路入讀男拔, 英華小學? [複製鏈接]

原帖由 Uncle-DOS 於 10-4-26 01:25 PM 發表
補充少少,免大家誤會.

個人指的關係生, 不是財勢或人事關係, 而是父親是舊生/宗教/世襲.

DBS從上年收生已改制, 有意淡化舊生關係收生, 而且該校越來越多資優生傑出表現新聞見報. ...

冇錯, DBS 好注重面試表現, 答題技巧, 創意......校長曾經講過一些事例 , 我都幾認同.....    佢話有學生面試時拉小提琴, 點知個小朋友拉完首歌, 校長覺得佢冇感情, 只係一首歌而巳, 就知個位小朋友係不懂音樂, 只為學而學, 又或者係家長強迫要學, 所以最終冇收。

原帖由 fsforth 於 10-4-26 04:38 PM 發表

相信你所指的是中學部的interview.

Yes; 6 歲小朋友識拉小提琴, 音樂神童啦。 只不過想 quote 個 case 出黎, 討論下 DBS 想收邊類學生多 :)

原帖由 monkey05 於 10-4-27 11:05 AM 發表

講開又講, 都幾唔鐘意呢類父母.  k3 考到gr. 5又如何, 叫做好叻嗎 ?  = 比你 10 歲入大學又點, 咪又係要等成年後先可以出來工作.  仲要早d 比人出來捱.  有咩好 ? ...

都唔係既, 如果個小朋友真係音樂天份高, 考5級對個小朋友來說都唔係一件苦事。 只係唔鐘意有些家長明明知道自己小朋友冇興趣又冇天份, 都要迫佢地學, 為張 cert 而學, 先至悲哀

原帖由 flostangraphy 於 10-5-10 03:25 PM 發表
所以我個人應為不久嘅將來為小朋友鋪路嘅新方向應該係由家長為自己鋪路開始...
我呢d咁有長遠計劃及對自己小朋友期望超級高嘅家長... 早在25年前已經開始物色我小朋友嘅媽咪la!!!  

SUPPORT !!!

原帖由 sparks_ 於 10-5-11 08:18 PM 發表
hi bb78!

It's strangle !  I don't see any point to support the flostangraphy's speech. You can support his views but I won't consent honestly!

By reading his whole threads, he just wanted to show o ...

just relex, just some points of view..... it seems his view is logical and reasonable; for chit-chatting, it's fine to me.
‹ 上一主題|下一主題