用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2009 小一家長入黎傾下
樓主: ahpei
go

2009 小一家長入黎傾下 [複製鏈接]

Hello, 大家好!

Hi CTSL, 我囝囝都係編左A班, 請多多指教! 7月6日見啦!

原帖由 CTSL 於 09-6-12 19:11 發表
ahpei,

我都恭喜妳啦! 相信6號個日大家心情都好興奮. 我囝囝編左A 班啊! 唔係同妳囝囝一班了!

妳囝囝唔係SJK的學生啊? 咁可唔可以講係讀邊間呢?  我囝囝係SJK 的學生! 但以我所知, 好多SJK 的學生派唔番SJPS 啊!  ...

My son allocated to 1A too.

原帖由 matt_mami 於 09-6-14 16:40 發表
Hi all,

My son will be in 1A.

1A -- CTSL
1A -- matt_mami
1A -- andybebe
1B -- ahpei
1E -- oknsca
1E -- hhmami (Denis)

本來抽到St. Jo開心都嚟唔切啦,點知我個friend 話我聽St. Jo 小一程度好深,以下是今年小一常識問題:

1)美國國務卿是那位?
2)第八十一屆奧斯卡金像獎best movie是那套?

我立即"O"咀...我都唔係好知點教阿囝啦!

咁都無咁驚!多謝你的提點!

原帖由 GogoCheung 於 09-6-16 15:29 發表

你唔好比流言嚇親, 以上是常識科測驗, 其中的5題課外分, 每題只係1分.  佔的比例好少.  我相信老師敎課文時, 有提過的, 即使無, 學校的用意, 都是想小朋友在日常多點看新聞時事. 課程並不如外界所流傳的深, 我相信 ...

Thanks for your suggestion!
可唔可以講吓本書「升小一恐懼症」講d咩呢?

原帖由 Derdad 於 09-6-19 02:28 發表
「升小一恐懼症」好多人都有。
建議妳跟囝囝去圖書館找一本書叫《我家寶寶升小一》會有些幫助!

阿仔返咗两日學,佢話好開心, Miss Li 仲日日比糖D學生,雖然我唔係咁鐘意囝囝食糖,但係佢返學返得開心都值得 o既!

有無1A媽咪接放學呢? 好想認識你哋!

Andybebe

原帖由 Derdad 於 09-7-12 03:30 發表
有很多不同出版社的P.1中、英及數學練習出售。
有全新的(市價七至八折)、
有用鉛筆做過但已擦的(市價五至七折,視乎做了多少)。
有很多St. Jo 仔必做!
有興趣請PM我取清單! ...

Hi Derdad,
can you PM the list to me? I am intrested on it.
Many thanks.

Andybebe

兒童音樂基礎創意班

你哋參唔參加學校的”兒童音樂基礎創意班”呢?我唔知會唔會幫到阿仔音樂方面的興趣!同第時會唔會可以易d入到school's orchestra!

Hi 30624700,
我都會同我老公喺wood road大家樂到食早餐,睇吓到時見唔見到你?
Andybebe (1A)

原帖由 30624700 於 09-9-17 16:56 發表
19/9
around 8:00am
大家樂(wood road)
有興趣gathering pm我啦...我會電話比你地.. : )

Hi kitty0303,
Thanks very much for your useful info.

原帖由 kitty0303 於 09-9-25 00:45 發表

親身經驗:
呀仔由小一開始參加學校的”兒童音樂基礎創意班”小二開始參加學校的小提琴班,今年小三,入到school's orchestra (string band)!

Hi kitty0303,
我想問多少少:
1.你囝囝多唔多時間練習?學校有無機會比小朋友公開表演呢?
2.到小三時,是否都要評核才可入到orchestra呢?
3.學校的小提琴班教得好唔好呢?小朋友易唔易跟得上吖?

Sorry呀,咁多問題!

原帖由 kitty0303 於 09-9-25 00:45 發表

親身經驗:
呀仔由小一開始參加學校的”兒童音樂基礎創意班”小二開始參加學校的小提琴班,今年小三,入到school's orchestra (string band)!

想同大家分享一下家長日得知的事:

梁校長嗰日講,2012年會接龍的機機會唔大!就算接咗龍都係2012年後的學生得益.我哋現在讀緊嗰d就要繼續努力啦!

至於行全日制,就要等多4年啦.真係好想快d可以返全日!

Hi Kitty0303,
Thanks very much! :)

原帖由 kitty0303 於 09-10-8 11:00 發表

Sorry! 好耐無上BK. 咁遲先覆。
1. 囝囝隔天練(一天琴/一天小提琴),不過練小提琴輕鬆好多,因為我唔識,哈。上個月,訓練班安排了一次公開表演。 Orchestra 應該多d機會,例如,家長日,Fun Day.
2. 係
3. 一定無私人咁好,因為一 ...

係呀,我都有同感,晚晚做功課好似打仗咁,都唔知仲有無時間同佢上網! 
測驗就到啦,都有d驚! 大家知唔知測驗有名次o架? 計唔計落上學期考試吖?

原帖由 jjvccma 於 09-10-6 14:53 發表
請問大家知唔知道網上學習平台要花幾多時間呢?  都要預算一下每晚重有冇時間可以keep住上到網學習先.

琴日派番成績,我有跌落地的感覺!!!
你哋點睇呀?

唉,做父母真係可憐!
你哋知唔知如果average marks around 80, 會唔考尾嗰幾個呀?

原帖由 tsung 於 10-1-19 15:30 發表
andybeebee:絕對認同你的感受,昨晚我和我先生都"down"晒,有強烈的挫敗感,兒子悄悄對我說"媽咪,好對梧住"哎!我也無言以對.........哎!

achieved 90 or above is impossible for my boy!!

原帖由 SeeLong 於 10-1-19 21:50 發表
In this 2 years, average mark
achieved 90 over above can rank
50 or above out of 300 pupils.

Hi Derdad,

想請教你,小二的課程深嗎?對比小一是否差得遠呢?
G.S. 是否仍然用中文教呢?

謝謝!

Andybebe

多謝你咁長細的解釋! 我好担心阿囝跟唔上吖!

原帖由 Derdad 於 10-1-25 17:59 發表

小二比起小一當然深少少,好似中文課文字多咗、英文有現在式及現在進行式、數學有乘法 & 三位數加減及立體圖形、常識要做project.....

常識要到四年班先分開GSI & GSII.

GSI 叫做 Science (英文教),(四年班)內容包 ...
‹ 上一主題|下一主題