用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS
樓主: JingKu
go

四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS   [複製鏈接]

引用:如果+GHS+HYS+收了+=+BPS+YWGS+收,事情就

原帖由 Rattie 於 15-03-07 發表
如果 GHS HYS 收了 = BPS YWGS 收,事情就好辦了。
這四間學校有個共通點就係不設叩門,都是從 waiting lis ...
即是說,BPS 和YWGS 一樣,無得叩門,有位BPS會直接call waiting list 上的人?

引用:謝謝,看了完了,整體來說,直資真係勁d+,

原帖由 Lucifer3960 於 15-03-07 發表
謝謝,看了完了,整體來說,直資真係勁d ,我是GH與BPS比較
GH 2014 的DSE 成績是不是比過往好咗啊?

回覆:khmama 的帖子

你好 khmama, 很高興見到你發表意見!請問HYS 的DSE成績有無比GHS好呢?入三大比率誰高些?謝謝!

引用:Quote:Fumanwing+發表於+15-3-9+13:12+回覆

原帖由 王家爸爸 於 15-03-09 發表
事實係,如HYS同GHS都有Offer,大部份人會選GHS。所以GHS收到既學生水平應該比HYS高,所以他們的DSE成績也 ...
HYS轉直資後的首批學生還未考DSE吧?這樣比較會不會有欠公平呢?

Jackieson    發表於 15-3-10 11:15

引用:Quote:Pearlma+發表於+15-3-9+16:55+HYS轉

原帖由 hkpapa852 於 15-03-09 發表
嘩!你即係話協小上中學既學生....協恩要到2018先全面公開收生,咁要等多9年先睇到「真正」公開試成績啦! ...
我意思是,HY 的第一批直資中一學生是2012年入讀的,是不是這年入讀中一的學生六年後的DSE成績才會較好呢?理解有誤的話請指正。(我無意評價協小)

引用:Quote:Pearlma+發表於+15-3-9+17:21+我意思

原帖由 王家爸爸 於 15-03-09 發表
分別應該不大,大部分仍然係小學直上。
以今年為例,總學額是180,給予非協恩中學附屬小學學生: 96 。

引用:順手問埋,YWGS面試時間同SPCS撞到正.€

原帖由 Lucifer3960 於 15-03-11 發表
順手問埋,YWGS面試時間同SPCS撞到正.😁點算?
哎呀,點抉擇啊?會不會YWGS 有得傾下第二個時段?我覺得SPCS 會無得傾。

‹ 上一主題|下一主題