用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 究竟0念到讀幼兒園啟思(九龍塘)/迦南(九龍塘)未? ...
go

究竟0念到讀幼兒園啟思(九龍塘)/迦南(九龍塘)未? [複製鏈接]

原帖由 yellowriver01 於 09-11-9 01:25 發表
唉, 而家俾左660仲煩.  
因為佢又講到啟思點樣難入, 整到我唔想放棄啟思...
同你一樣, 兩間都收左pm, 都要交留位費, 等轉唔轉到am, 又仲有其他未in, 真係好唔想, 到處留留位費, 可能到最後in個間先係真命天子, 咁就慘喇~

原帖由 JOESPHINE 於 09-11-9 23:53 發表

包媽:

我都想轉am班, 點轉架
註冊時帶埋封轉am班信, 有位佢會再通知你~
不過, 宜家想連位也不留了~ 我覺得佢地收生標準好有問題, 雖則講明pg係冇優先, 只是不用面試, 都比不上鄰居自行報名的, 百厭的新移民小孩, 如果真係轉到am, 我都好驚一齊搭校車, 會編埋同一班!!

我承認討厭新移民, 為左避佢地先報九龍塘區的學校. 我地小朋友返左一段時間, 能力認知老師都了解, 有的仲係pg學既野, 而面試既老師用短餖10-15分鐘, 就決定了~

但迦南為左生意收入, 竟然咩人都收~~

原帖由 yellowriver01 於 09-11-10 22:38 發表
收生標準好有問題
金巴倫道, 可能多人申請, 又不同啟思咁堅持收生額, 真係擔心老師唔夠人手看顧~

原帖由 qqbabe 於 09-11-10 23:09 發表

方包媽, 讀pg應該係有優先處理, 你意思是鄰居面試收了讀am嗎? 今朝我去樂基交表, 都有操普通話的家長, 而家要避免好難, 再講喺香港買七萬蚊尺的都是國內人, 水準不可同日而言. 我同你一樣, 都希望小朋友同學間係相 ...
冇錯, 我係經PG交表的, 鄰居係自己報名, 個媽咪同小朋友咩質素就梗係心中有數, 仲話:返PG都冇咩了不起, 冇返都入到am!!! 今個禮拜返PG我都想問吓咩係優先處理, 打去問仍然答我冇保證.

有錢冇錢的國內人我日日都見, 有文化水平的不嚮往在港發展, 永遠只是利用香港資源, 唔好意思有點離題. 其實迦南本來係我首撰, 家長欣喜入讀我亦祝福大家.

原帖由 JOESPHINE 於 09-11-11 10:19 發表

迦南都唔係我首選, 首選的一, 二仲未有消息!! 都唔知有冇得in...有得in, 又唔知入唔入到~唉!! 好煩希望哥哥讀到間好既, mei mei就唔駛咁煩啦
可能已經留左啟思, 仲有未見既兩間, 所以唔想留迦南喇, 不過對pg我係仍然支持的~

未有通知你不妨打去問吓, 希望louis入到你心水啦~
‹ 上一主題|下一主題