用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 2010小二生,開學啦!
go

2010小二生,開學啦! [複製鏈接]

琴晚先做哂所有功課咋! 因為今個暑假要準備考樂理試,所以好忙!

原帖由 Xanthe 於 10-8-31 11:07 發表
聽日開始就係小二生了!Time flies!!!

我地班主任係郭老師,早幾日都有打比我地呀,提我地帶暑期作業,閱讀約章,Sportact 同功課袋.

原帖由 AK 於 10-8-31 14:01 發表
DDC, me too, 呀女太多...冇做..昨晚先補返哂...

岩岩班主任打左黎…(2A 劉老師), 聽日帶暑假作業同一個A4 File 就得喇….

劉老師..有冇教個佢地呢?

沒開學我就同阿仔講要11時上床瞓,前晚同琴晚都係遲咗3個字遮,但上咗床,佢都瞓唔著,都要傾到差唔多12點!

原帖由 AK 於 10-9-1 22:50 發表
今晚好充實..填野啦, 睇通告啦, 貼通告啦.....忙足個幾鐘..差 d 唔記得叫呀女訓覺...哈~

佢8點要起身架啦,如果11點瞓都有9個鐘既,不過佢晚晚都攪到好夜!

原帖由 AK 於 10-9-2 12:25 發表
11點咁夜, 咪唔夠訓囉? 幾點起身架? 你近可能好d d.......我最遲要呀女930上床架..因佢要730 起身...

Xanthe, 咁2D班郭老師有無blog呀?
另外,我想問吓呈分試係計邊幾科架?

原帖由 Xanthe 於 10-9-3 07:22 發表
劉老師好像冇blog的,唔係個個老師都會對電腦咁有興趣,劉老師強項係教集誦和普通話、中文和數學。她對小朋友好細心的,你有問題可以致電給她!

...

Thanks, Xanthe.
咁音樂同視藝既分數係乘幾多架?

原帖由 Xanthe 於 10-9-3 18:28 發表
DDC,

Xanthe, 咁2D班郭老師有無blog呀? ==> 應該冇
另外,我想問吓呈分試係計邊幾科架? ==> 中、英、數、常識、音樂、視藝!

早餐淨係飲杯奶咋,佢食野好慢架!AK女女都係早半個鐘姐!Markus幾點起身喞?

原帖由 Cindy媽咪 於 10-9-4 09:27 發表
噢 ...8點先起身 ...連埋食早餐都趕得切返學...實在太開心啦...

Hello, Himmama3, 你要多的上撑場呀,大家都係2D班呀嘛!

原帖由 HIMMAMA3 於 10-9-4 17:34 發表
Hello every mami

咁其實都差唔多姐,我地咁近都試過兩次差一分鐘就遲到,之後唯有預早少少出門口囉!

原帖由 Cindy媽咪 於 10-9-5 16:10 發表
Markus 7點半起床,預8點出門,因我地要搭兩個站 mtr... 佢食野又係好慢 ... 有好多次遲左出門,佢又行得慢,差1分鐘就遲到 ...

哩兩日阿仔就無欠交功課(托賴),不過就有欠交回條.

唔怪得之的小朋友好似拎得好輕鬆咁啦!因為平時的果籃大人拎都好重架!

原帖由 Xanthe 於 10-9-8 20:18 發表
唔駛客氣,我地已經累積了好多經驗嫁啦!又要個果籃輕,有要包得夠colour,你地咪睇個果籃好像好多其實得一層!

Xanthe,
請問升小二後,係唔係每一科每一天都要帶作業架?
佢無帶作業個書包已經好重,帶埋咪仲重.
佢今日欠交功課啦!

唔該哂! Xanthe, 咁我要問下我地班主因任先得.

原帖由 Xanthe 於 10-9-9 21:46 發表
我地班老師會寫手冊帶作業,不需要日日帶!

好感動呀!

原帖由 Xanthe 於 10-9-11 08:38 發表
分享一下這個星期午膳的情況:林老師今年教1B,吃完午膳後會見到一起曾讀1C班的小二小朋友到1B班,起初見到以為探老師,其後見到林老師會分配工作給他們做,eg. 替小朋友看手冊然後叫小一生排隊給林老師看、替小朋友抹、到壁 ...

我淨係識西彎河的幼稚園咋!我仔讀"明我",功課都算多,但上到小學就容易適應的,而我仔都讀得幾開心.另外一間"培理"都唔錯架,但就無咁"谷"啦,聽講K2先學寫字,有好有唔好啦,要睇小朋友適合邊間既教法啦.

原帖由 AK 於 10-9-16 10:23 發表
想問下大家 d 小朋友以前係讀邊間幼稚園架? 有冇咩好提意呀? 因為我要幫細仔報喇. 想搵返東區 or 灣仔既…唔該哂 ))  

阿女以前讀邊間,阿仔唔讀家姐嗰間?

原帖由 AK 於 10-9-16 13:56 發表
"明我" 我都想報, 但係真係見好多人..好迫好迫咁~~

I see.

原帖由 AK 於 10-9-16 15:29 發表
以前唔係住呢頭架我...以前呀女讀聖瑪加利大...跑馬地個度..而家唔想太遠嘛~~

如果係我,我會話比班主任聽,我仔上年都有遇過不愉快事件,我有同班主任講,林老師處理得好好.

原帖由 mimoma 於 10-9-18 01:07 發表
Hello !!

我都想問寫什麼"中默又有寫 下(五)中默;書P???
一年班得個6-7樣功課, 現在一下子那麼多功課, 實在有點措手不及>.<

其實我想分享一件事, 阿仔今日遇到一件令他很down的事, 他說大息的時候, 突然有個同學 ...

如果阿仔話唔洗,我會尊重佢既意願,我會有意無意同佢傾返件事,睇下佢點睇,同佢講的正面的既鼓勵說話,之後跟進下有無壞影響,例如過幾日又問下"佢仲有無咁話你呀?"

原帖由 mimoma 於 10-9-18 09:43 發表
DDC:

我有問他需唔需要我處理這件事 (告訴給班主任聽), 但他說唔需要, 我為有叫他若果個同學仔再這樣做, 一定要向老師說, 不要啞忍, 其實我驚這件事會影響他認識新朋友, 聽仔仔說他大息的時候只係跟一個高年班玩(因 ...

係呀下星期默中文同英文,好"金"呀!

頭先同佢默中文,老師淨係講單元一,咁即係默邊課呀?阿仔話默哂啦.默左個幾鐘呀!陰公!

我諗唔係掛,似係跳來教.

原帖由 HIMMAMA3 於 10-9-18 23:44 發表
Hi every mami, e 家d功課越來越多 下星期默中&英.好忙呀!
Hi DDC, 中文預簿係咪派錯紙?噤快第二冊?
‹ 上一主題|下一主題