用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院
樓主: Snoopy211
go

港大同學會書院 [複製鏈接]

回覆 Charlotte_mom 的帖子

想問下交通返學通常點搭車呢?

王家爸爸  住邊?  發表於 15-12-9 14:08

王家爸爸 發表於 15-12-9 14:15
好快有地鐵,門口有巴士去灣仔、銅鑼灣一帶,其他地方需要行去隧道口(唔太遠)。 ...

我知有港鐵, 預計出年2016年年尾呀麻 http://www.mtr-southislandline.hk/tc/key-information/journey-time.html 就係因為有呢條鐵路我先至諗下港同, 因為對小女返/放來說, 如果無鐵路會好麻煩.

家住上水, 小女依家小五, 就係因為見港島南線出年年尾通車, 當預計會 delay 一年半載喇, 阿女 2017 年 9月先至中一, 港島南線係阿女中一開學前點都可以通車啦! (我嘅如意算盤係咁打咋)

Charlotte_mom 發表於 15-12-9 14:42
而家係香港仔隧道巴士(中環金鐘銅鑼灣都可以有車),落車行過去唔駛5分鐘

...

"門口有巴士去灣仔、銅鑼灣一帶" ---- 想問巴士幾多號 number 呢?

沙田有一架 170 巴士, 會經香港仔隧道口, 係香港仔隧道口行去港同 5 分鐘到學校, 係咪咁呀!

brianshe  41A 去NP, 76去CWB  發表於 15-12-9 15:54

王家爸爸 發表於 15-12-9 16:02
隧道口坐38、42、77或99號,然後轉678號會唔會更方便?

王家爸爸, 轉678號咁都俾您諗到678號好方便, 係我屋企門口有站啊!

lovebb2 發表於 15-12-9 16:11
上水返港島,好遠喎!沙田培基,培橋,黃錦輝,近好多

住上水去邊度都遠, 去大陸最近啊

沙田培基亦係心儀及重點學校. 其餘兩間口碑好似麻麻, 唔會諗喇

brianshe 發表於 15-12-9 16:25
天南地北, 有咩可能去返學~ 日日坐4個鐘車~ 人都癲

實變逃學威龍

老套句, 都預咗搬嘅.

但我會咁諗, 除咗沙田中文大學近屋企之外, 如果將來阿女有幸考到港大或科大, 由上水返學都係要好轉接, 又係要個幾兩粒鐘一程, 咁唔通唔去讀?

因為住得遠, 所以, 港島區我只諗"中基"及"港同" 呢兩間口碑好, 質素好, 老師又好... 嘅學校, 並唔係間間我都會考慮 (當然阿女成績及面試都要好先至考到入好學校)

不喜切插

王家爸爸  老實講中基同港同差幾遠下,建議多去幾次兩間學校既開放日同講座,最重要係搵啲學生傾下。   發表於 15-12-9 17:49

王家爸爸 發表於 15-12-9 16:23
如果係B1中上既學生,其實自行階段報莫壽增、王肇枝、迦密柏雨、恩主教會唔會好啲?呢幾間都可以行去火車站 ...

當呢幾年各區都話B1中學有學位剩, B1生一定入B1中學時, 但身處單/雙非重災區北區, 呢幾年B1中學唔夠位, B1生未必入到B1中學, "北區地區名小" 升中選校策略教家長跨區報/考架. 出年升中人數開始回升, 北區B1中學學位更加唔夠位

因為小女係北區 (5間英中), 跨區去大埔 (5間英中) 同跨區去沙田 (十幾間英中) 無分別, 如果係咁我寧願跨區去沙田, 機會相對大啲麻

就係因為北區B1中學唔夠位, 我先至考直資, 真係唔敢大抽獎咋

P.S.北區地區名小升中選校策略 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=12151177&extra=&page=4 ".....當中學學位分配政策有變,我們指導學生考慮大埔、沙田及九龍區合適學校...讓中學校長了解本校學生優點,提高他們入讀理想中學機會...."

Fanny_ma  而家大埔救恩都麻麻,觀乎過去三年公開試,均低於全港水平。
原本大埔的確有六間英中,但津貼英中之一羅定   發表於 15-12-13 18:51
王家爸爸  我一直以為大埔有六間英中,原來大埔救恩書院係中中。印象中未搬前高街救恩好似唔錯,英文幾勁。   發表於 15-12-9 17:19
‹ 上一主題|下一主題