用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 準小一同學們, 大家編入左咩班呀~
go

準小一同學們, 大家編入左咩班呀~ [複製鏈接]

我個囡編入1C
   0    0    0    0

星期日同阿囡去試下d書包, 最終揀左"lego", 返去連埋D書磅(抽起左1上B既書同作業), 成8.5lbs

原帖由 cherilau 於 10-8-25 09:45 發表
我個囡編入1F, 要上多一層樓.

ic...你班班主任係英文課主任

阿囡話佢既正班主任係佢地英文老師, 副班主任係教中文

原帖由 cherilau 於 10-8-25 13:23 發表
我囡囡無同我講佢的副班主任係邊個, 不過編班嗰日放學的時候我見到課室內除了英文科主任Ms. Mak之外就只見到副校長. 唔知會否是副校長係副班主任呢?

...

可能係~

家長日個日, 原美講有套餐具for小朋友, 咁係唔係由小朋友負責每日帶返去開餐, 還是每日要交返俾原美?

原帖由 rabbit 於 10-8-27 10:08 發表
Hi all P1 mamas
the tools for lunch they will give kids the first week, then kids have to carry it daily and bring home to wash it.  And you have to provide a table mat for them.  The mat can be kept  ...

rabbit

明白, thx~ 上次原美提過低年級會用托盤, 安全D

另想問問, 三次考試係唔係都放早, 橫是只有學期尾個次先會放早?

原帖由 rabbit 於 10-8-27 10:53 發表
Hi

about the exam, yes all will be off at 11.30am/12.00nn (I forgot ) during the exam periods.

and the schedule
Mon - chinese / chinese composition
Tue - english / english composition
Wed  ...

好多謝你既資料....到時要好好安排人手接送先, 皆因仲有個細要係第二度湊放學

你既小朋友讀緊邊班ga?

原帖由 rabbit 於 10-8-27 11:21 發表
will be in P2 la.  

咁P2開學個几日係唔係都早放?

多謝詳情回覆
原帖由 rabbit 於 10-8-27 12:04 發表
Yes.

1 Sep - 3 Sep : 745am - 12.30pm
6 Sep onwards : start the normal schedule
7.45am - 3pm
(except Wed, every Wed will be off at 2pm)

1 Sep - 3 Sep : uniform

1C
Vienbobo (芷晴)
kenischung
婕婕媽 (婕婕)

1F
cherilau
so~shan
hipo

1C
kenischung
婕婕媽 (婕婕)
elsa2004 (Elsa Lam)

1D
chingbb (康晴)

1F
cherilau (倚齊)
so~shan
hipo

原帖由 cherilau 於 10-9-10 08:57 發表
昨日囡囡回家同我講,話老師叫佢哋要帶工課枱墊. 我唔係好知工課枱墊係怎樣, 因為我未見過及未聴過. 請問有冇家長已經購買?工課枱墊係唔係=餐枱墊?

阿囡昨天話要視藝堂要帶紙枱墊, 同埋圍裙要係魔術貼唔要縛線個d, 魔術貼個D款好似少見

紙枱墊, 我用包住一ream A4紙既包裝紙(入面有層笠面), 封邊作枱墊。 聽聞有D人就買餐枱墊代替

原帖由 cherilau 於 10-9-17 08:52 發表
正式上學快一個星期了, 工課開始多了, 你們的仔女有冇工課上的問題呢?

我就發覺囡囡開始唔係好自願地做工課. 尤其是做到第2或第3份工課時就開始話疲倦. 若當日有6-7份工課的話, 佢要用成2個鐘的時間才完成, 仲係要 ...

方法..還在摸索中

阿囡係未正式開學前, 自己計劃得好美滿...放左個鐘係書枱, 計劃4點開工做功課, 5點温書, 6點練琴, 但正式開始就

佢每日放學後都會同我通電話, 我就開始做嫦娥, 提佢一個鐘內好做完(俾埋個鐘佢對住), 唔好係到咪咪摸摸, 咁就可以多d時間玩做鐘意既野.....

我平時七點返到屋企, 通常佢都開始食緊飯, 識做既功課都做晒, 書包都執左, 不過就冇練琴 ....希望下星期好d, 每日抽十五分鐘練下琴都好ar

依家佢每日花係功課(連埋我教佢做)上既時間都近兩個鐘
佢地d功課係我地眼中係好易, 大人做應該唔駛半個鐘, 不過佢地始終係細, 要時間適應, 識多d字明白d題目講乜, 應該會做快d, 大家加油

歡迎
原帖由 Tata1668 於 10-9-25 16:00 發表
大家好, 1C班小男生初來報到.

1C
kenischung (閔祈)
婕婕媽 (婕婕)
elsa2004 (Elsa Lam)
tata1668 (tidus 貿景)

1D
chingbb (康晴)

1F
cherilau (倚齊)
so~shan
hipo ...

原帖由 Tata1668 於 10-9-27 23:38 發表
總覺得現在的中文字很難寫, 很多細節位跟我已前學的都不同, 而老師亦執法嚴厲, 每天都有改正要跟進....

想問下1c班家長, 學期初手冊曾有一中文功課 - "背詩三" 是否指 "靜夜詩"? 還是三首詩都要背?! ...

阿囡話背晒三首, 課室入面都貼左個三首詩

頭先系統有問題...攪到連post几次同一msg

第一段考事項出左啦~

中作、英作、英文聆聽分別要考1小時15分, 時間好似長長地....唔知點考la
‹ 上一主題|下一主題