用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中六收生可大約知道各區中學排名
go

中六收生可大約知道各區中學排名 [複製鏈接]

參考各間中學在會考放榜後幾耐先收晒中六學生, 大約可以知道一間學校既實力。......用呢個方法唔係100%可靠, 但都應該有70-80%可靠。

首先, 去以下網址:
http://news.tvb.com/hkcee/2007/

然後, 揀你想睇既校網...

再click最右手邊「更新日期【時間】」...

你會見到勁既學校通常在最底, 最差既學校通常在最頂。大家好好參考一下, 或者你會發現有d話自己收生好勁既學校原來不外如是, 又或者會發現某d唔起眼既學校原來成績唔錯。

打左咁多野, 純粹唔想再見到有盲目跟風既家長, 只係聽某某校話自己全band 1就揀佢。記得唔好淨係睇學校收d乜野學生, 仲要睇埋間學校教出左d乜野能力既學生。有實力既學校應該要幫到學生攞到能力以外咁好既成績。收得band 1但係5年後成績變左次等既學校, 大家點解仲要揀?

如果明白中六收生制度係乜野既家長, 你應該知道我講緊d乜, 如果係唔明白既就再睇埋落去...

一般中學都會有60個中六學位(極少數會有90個位)。勁既學校就會有超過60個中五學生考到6科14分以上既成績, 可以在放榜後第一階段內收晒自己學生 (即係2007年8月8日既上午)。冇咁既成績既學校就要在同日下午開始收第二間學校多出左既學生, 而較受歡迎既中學就會先收晒學生, 最唔受歡迎既中學分分鐘要到8月11日先至收晒學生。

不過, 家長要留意, 因為可能會出現一d其他例外情況(無時間係度交代晒), 所以個表都只係得70-80%可信。不過, 個人認為都係好有參考價值。

[ 本文章最後由 bikkibikki512 於 08-1-22 23:58 編輯 ]
   0    0    0    0

原文章由 swallowngxx 於 08-1-23 15:11 發表

直資學校是否冇記錄.

直資學校都要收中六學生, 辦法一樣, 不過就係唔知點解冇左佢地既紀錄。 完全唔明解。

如果大家覺得有地方唔太準確, 或者發覺某學校既成績比預期好或差, 不如post出黎比大家討論一下。

原文章由 judywan 於 08-1-23 23:04 發表
如果呢個方法係既,之前對某D學校既睇法原來有D誤解。。。。

我都唔敢講話你呢句係啱定錯, 因為我覺得呢個表只係70-80%可靠, 即係話仲有20-30%唔準確。

大致上各位可以睇到區內的較好、普通同較差既中學, 呢點應該冇乜點錯。但係, 千期唔好以為排第1既就一定好得過排第2既中學, 我唔想累左大家...

十一:

你話...
3. 報大數 - 有一些中學會虛報學額全滿(通常係Band1尾學校),令其他學校學生不會來叩門,偷雞預留小量學額給原校獲13分的學生(到正式註冊時再更新資料)

乜學校真係可以咁做既咩, 教署應該唔俾架!?

原文章由 心水清 於 08-1-24 10:13 發表
謝謝你 !

但我想請教你 :
1. 你認為只有70~80%可靠, 那麼排名有什麼不可靠的地方 ?
2. 參考此數據時還同時要考慮什麼條件會比較客觀可取呢 ?
3. 新學際3.3.4誕生後就再沒有跡可尋了 , 請指教.

...

我既回覆 (逐條逐條答):
1. 其他網友已經都答得幾清楚, 我只係再需要補充多少少。基本上, 能夠在8/8 1:00前完成收生既學校, 呢個表係睇唔到佢地之間既高低, 因為時間既先後只係顯示一間學校收生時手腳快定慢。
在第二階段中, 如果時間相隔唔係太耐 (舉例相差個零鐘之內), 只可以話兩間學校實力差唔多。
最後, 有少量中中可以在第一階段完成收生, 但係佢地既排名應該唔及其他有同樣能力既英中 (這是世俗眼光, 大家應該明白)。

2. 因為第1點第一段既問題, 所以要知邊d係頂尖學校, 最終都係要睇返學校會考優良率 (a-c級成績)。呢批學校成績既然唔錯, 通常都唔介意講得好老實, 你可以參考明報升中選校全攻略, 好容易比較呢批學校之間既高低。
另外, 要比較一間學校既公開試成績同該校中一學生banding, 因為可能有band 1學校只係得band 2會考成績, 或者band 2學校考出band 1成績, 俾著我就寧願揀後者。(當然, 首選梗係收生同會考成績都係band 1)。

3. 我完全唔擔心。334學制之後係冇左會考, 但一日有公開考試, 一日都可以比較到學校既高低。

原文章由 judywan 於 08-1-24 23:14 發表

點解唔得,知道有朋友數年前以12分原校中六收番,所以我都唔揀呢間學校。。。。:D :D :D

問過知情人士, 佢話教署絕對唔俾咁樣, 照計冇學校夠膽明知故犯。
照佢估計, 12分可以升讀原校又唔係完全冇可能, 只要呢個學生唔係佔據左30個位中既其中1個位就冇問題。即係話, 學校如果肯捱義氣收埋呢個成為第31位學生係得既。
‹ 上一主題|下一主題