用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男拔vs喇沙vs皇仁vsSPCC
go

男拔vs喇沙vs皇仁vsSPCC [複製鏈接]

按不同範疇的競爭力作比較這樣排列仲啱唔啱?

(1) 歷年公開試成績: 皇仁 > 聖保羅男女 > 喇沙 > 男拔

(2) 學界運動成績: 喇沙/男拔 > 皇仁/聖保羅男女

(3) 音樂成績: 男拔應該贏其他 3 間一段距離

(4) 課程多樣化: 聖保羅男女/男拔 > 喇沙 > 皇仁

(註: DSE制, IB, 外語科目, DSE科目選擇......etc)

(5) 收生數目/班數多少: 喇沙 > 男拔/聖保羅男女 > 皇仁

(註: 皇仁是唯一一間沒有直屬小學,如 Mo 兄補充,有如軒官的聯繫小學)

(6) 校舍面積/運動設施: 喇沙/男拔 > 皇仁 > 聖保羅男女

(7) 宿舍設施: 男拔, 聖保羅男女 (不適用: 喇沙, 皇仁)

(8) 學費負擔 (由免至最貴):  喇沙/皇仁 > 男拔 > 聖保羅男女

(9) 舊生社會成就: 喇沙/男拔/皇仁/聖保羅男女 (排名不分先後)

3    0    0    0

回覆 107 的帖子

那你轉了那校?你對DBS又有什麼其他意見?

回覆 youma 的帖子

請問那間教得最認真?有些是教得淺,考得深!他們的中一分班試,又是怎樣的?謝謝

回覆 youma 的帖子

感謝指教丨
因中一分班試,我什麼乜不知..... , 但其它媽咪好似知好多!有些有哥哥讀中二。
請問:
中文會不會考成語及文言文?數學考不考奧數?
英文考作文?閱讀理解?
考小六定中一課程?

萬般感激!

回覆 Unclejt 的帖子

謝謝丨我都唔想年年都驚,但有人說入了一些玩運動多的班,老師仲難教!
想問問參加合唱團還是管弦樂團,要用較多時間?

再次感謝!

回覆 Unclejt 的帖子

應該叫囝囝溫番小六的課程,有時間就同位溫。
睇住佢,又沒時間;唔睇住佢,佢就唔知游去邊?
男仔!

Unclejt  說得也是  發表於 15-4-7 02:46
‹ 上一主題|下一主題