用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41區有冇人派到兩大名校
樓主: 池上遼一
go

41區有冇人派到兩大名校 [複製鏈接]

舊小拔同九官同級?差好遠喎!九官小肯定差過聖家、KTS、宣道、聖芳濟,而每年這幾間都有人爭插班入DPS......係喎!呢幾間點排名?

原帖由 ryohga 於 09-6-7 10:50 發表
舊拔校舍的確是細, 但話晒都是區內出名的學校, 而且仲係小數英小之一, 好多人都會放它和九官為41區的第二三位(包括我). 今年有20分的也不是全部入到舊拔, 考唔考慮它便由各位家長自己決定了.

...

九官真係咁好?咁KTS算什麼?差不多年年都有KTS的同學轉去九官,但都是一般的學生。每間九韶的官小,都有人入伊中,每間小學都有叻人!APS、聖方濟英小、DPS、MCS及LS都唔例外,DBS都有只識跑步,英文麻麻的學生......

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-11 10:22 發表

因為呢間學校已經係一隻爛船, 有遠見嘅家長都唔會簡呢間做first choice, 我都係填MCS同兩間聖家, 我估男仔都多數會填la salle, 反而2線學校中, 九龍塘官立小學比較好, 因為有部分可以升上依中, 都幾好ga ...

每間學校都有長短處!斕船又真係有些過份。MCS和LS都會有八成上中學,不知餘下兩成會去邊?有無高人有備課呢?佢地都捱過六年,唔駛轉校。

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-11 10:22 發表

因為呢間學校已經係一隻爛船, 有遠見嘅家長都唔會簡呢間做first choice, 我都係填MCS同兩間聖家, 我估男仔都多數會填la salle, 反而2線學校中, 九龍塘官立小學比較好, 因為有部分可以升上依中, 都幾好ga ...
‹ 上一主題|下一主題