用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021 香港中學文憑考試成績
go

2021 香港中學文憑考試成績   [複製鏈接]

回覆 gracelam 的帖子

我估有3-4名會來自SPCC 和DGS 呢兩間, 始終是儘收最強既一批學生, 如果冇3, 4個根本唔收貨.

b3410 發表於 21-7-20 16:28
點解如此睇好DGS? 有 2 嘅?
4女狀元, DGS和SPCC 應該起馬佔3個, 分分鐘全佔, 所以DGS 2個一D唔出奇.

gracelam 發表於 21-7-20 17:40
DSE2012至2020
男拔出過2名狀元, 不是年年都有

坦白講男拔年年收晒最TOP果批男仔, 全部自己揀卒, 但咁耐只出過2名狀元, 我覺得是完全不收貨.(唔知今年有唔有)

最勁我覺得是QC, 收生被動但平均成績同出狀元率一直都好高.

回覆 小鹿揀學校 的帖子

SPCC 冇真係爆大冷.,DGS出2個就正常輸出.

其他學校就真係有D驚喜, 恭喜各間狀元學校.

rsx 發表於 21-7-21 17:36
似乎SPC果個才是超級榜眼,一定喊到豬頭!
我估應該會申請覆核, 博做超級狀元, 博一博, 單車變摩托.

MelodyBaby    發表於 21-7-21 18:05
rsx    發表於 21-7-21 17:47

magtam0520 發表於 21-7-21 17:49
佢接受訪問時說中文作文部分只得4,結果拉低了中文整體變成5*,不知作文是否難翻案
...
我覺得作文比分都係好主觀看改劵果位仁兄, 其實會唔會仲易返案? 作文比重又大, 只係比4已經拉到去5*, 如果拉返上5已經大機會5**.

ok3 發表於 21-7-20 23:27
Dbs雖則話小學到中學都係自己揀人,但中學有一班運動人,有一班掹車邊入中學部嘅小學部學生。淨計呢兩班人 ...

我想問DBS收返小學既大約幾多%人左右? 我真係唔知, 想知道.

另外其實DGS成個玩法同DBS基本上都相似, 人地一樣有體育, 但人地又KEEP到成績喎,

最後, 我真係唔同意你話直資揀人D平均質素比大抽獎學校還要差... 你話二線直資就有機會, 但以DBS既名氣, 基本上大把叻人比你揀, 除非你話中一比外來生既比例非常少.

JBI1604 發表於 21-7-22 01:28
唔明協恩有一個7科超級狀元都唔出聲 (學校網頁有資料)

應該7科中其中-一科是MI1或M2,所以教育局只計是6科,如果真的是壯元協恩唔講教育局都會在人數上宣佈。

另外,8科**才是超級狀元。

小鹿揀學校 發表於 21-7-23 08:59

策略就好似 SPCC, QC, 專攻 乒乓波,可以收少d 特異功能, 又有獎盃威威, 慳水慳力嘅

其實乒乓波都係被DBS吸左, 前年係贏學界大滿貫, 不過最強果兩位乒乓王者, 拿完獎現在好似都轉左校去了BAND2直資, 原因不明.

SPCC勁果個女冇記錯係由自家升上去的, SPCC同QC應該都沒特別專攻乒乓既, 乒乓勁果既另一間係LS.

女籃就真係冇得講, 只能話協恩太強大..

‹ 上一主題|下一主題