用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學是否英書英教
go

英文中學是否英書英教   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 22-5-20 14:10
其實除非係英文 EngLit 或者老師唔識中文,否則大部份都係英書中教。

英文中學唔係應該大部份英書英教咩?

jesswu 發表於 22-5-20 15:02
試想香港教師即使大學畢業,除非出過國,否則有幾多講英文有native 程度?
如果就住講書,可能表達不足, ...

你錯重點了,點解英書英教就一定要native先教得?  

我以前讀中學,因為傳統關係,老師係用全英文,唔會講中文,果d數理老師雖然英文普通,但係你上堂上得耐,就會知其實d老師來來去去都係用果d vocab 同用簡單語句,加上有黑板寫同劃,基本上係好易明。唔好以為英教就好似要考listening咁,當你日日都聽,老師用果d phase同句子係重覆又重覆,好似聽唐僧講喃無啊呢陀佛咁。

travelman 發表於 22-5-21 10:14
當然不是投訴學校,我只是想調查英中教學語言,我絕對贊成要用廣東話再快速將重點講一次,讓學生真明白。但 ...

我有問過我小朋友係用英文定廣東話,現在初中佢話主要英文,有需要就中文輔助,我覺得冇問題,有需要嘅就用。

不過佢有講其實學生嘅英文程度非常參差,可能呢個原因有需要用中文解釋。

jesswu 發表於 22-5-26 11:05
我中學讀書80年代初,幾十年前真係好多英中用廣東話上課的。
我當年是沙田頭三間之一。
今日的英中可能會 ...

80年代果時絕大部份中學都叫做英文中學(考英文Syl B), 好似只有極少數係中文中學(考Syl A), 其中一間我仲記得叫金文泰.

所以當時就算BAND2, BAND3學校都係叫英文中學, 而基本上都係英書中教.

Azzurro 發表於 22-5-30 16:00
http://www.huayuqiao.org/articles/zhangliyan/zly03.htm
作為香港政府的一項教學語言政策, “母語教學” ...

呢份報告都好離地下, 根本唔係當時既情況.

以前只係90%英書, 而不是90%英語教學, 果個年代絕大部份既所謂英文中學都只係英書中教.

Azzurro 發表於 22-5-30 16:47
我應該先說明一下我說的 “中年人英語差” 係咩意思
我當然冇具體研究全香港英語水平如何
我係外資公司外 ...

其實我同意普遍中年人英文口語能力差架, 就係因為當時大部份中學都係廣東話教關係, 少聽少講, 英文口語自然弱.  
‹ 上一主題|下一主題