用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園vs St. Cat
go

根德園vs St. Cat [複製鏈接]

你好!雙子媽媽,我仔仔情況亦同你一樣。我就好想佢入根德園,因這間學校著重紀律,中文及數學程度好,但英文差的,我不介意,只在乎佢可以入到。我有朋友個女在St. cat 讀,佢中文不懂,只懂英文,如果小一入讀主流學校就追唔到啦.  你BB幾大呀?好唔好講嘢?可否分享一下?

原文章由 雙子媽媽 於 07-8-28 17:33 硐表
我仔仔08年9月入讀k1, 我見其實之前都有媽咪開過topic問2間學校邊間好d. 我知St. Cat比較適合active d 的小朋友, 佢地英文比較強而根德園相反, 佢地much more focus on Chinese and Math.  am I correct? 其實我自己 ...

真羡慕。我囝囝下星期就兩歲,他現在大多數講單字,現開始學習詞語。真擔心,唔知點Interview?請問你點啟發佢?可否給的意見。
至於St. Cat ,肯定是好學校,看你囝囝言語情況,早的學英文應無問題。我囝囝是Maid姐takecare,同佢只講英文,所以自少對英文的反應好過中文,只喜歡看英文字母及英文台,一聽到中文台就立即要求轉台,所以我希望加強佢母語先為上。

原文章由 雙子媽媽 於 07-8-29 09:25 硐表
Hi 妳好. 我囝囝2歲2個月. 我prefer St. Cat主要係因為佢會活d, 個人覺得只懂英文問題唔太大, 中文可以自己教. 至於講野, 我個囝幾好. 佢1歲幾已識講好多野, 依家我每日打電話比佢, 佢完全同我溝通到, 表達到佢自己. ...

Agree.  請問你當初你囝囝interview時問什麼問題?會否跟其他名校一樣只收大B呀?我B是小B,擔心唔收?另,可否告知小一派位比率去那間比較多?

原文章由 vickichan 於 07-8-29 12:43 硐表

我仔而家讀緊根德, 其實我當初選呢間學校之前都有你的疑慮, 會唔會紀律好嚴, 仔仔讀得好辛苦.......其實唔係外間講的咁嚴, 老師都係教佢地一般的規矩, 好似發問前要先舉手, 玩完玩具要自己執....都係好的。
...

好呀。多謝。my email address: [email protected]。我仲想話你知根德園的另一個好處就係運用Flash card的方法。以我所知,佢地用Flash card串連法去教導小朋友認字,除此,又會從一些練習使他們更認識字,因我看過我朋友的女兒的功課及教學材料,的確與別不同。除此,自小對數學有興趣,頭腦亦靈活的,專注力亦好。我十分希望囝囝有此機會。請問你用什麼方法呀?可否告知。

原文章由 雙子媽媽 於 07-8-29 14:38 硐表
cjmama888

我係library借左本天書, 其中有一頁有講根德的面試題目, 妳比個email address or fax no. 我, 我send 比妳look 吓.

Received.  Thanks.  Please check Email.

原文章由 雙子媽媽 於 07-8-29 15:13 硐表
我已email左比妳, 不果好似有d矇, 希望妳睇到啦. sorry, 唔係好問妳問我咩

應該真有其事。因我朋友個女就要唱歌啦。

原文章由 lamww 於 07-8-29 17:29 硐表
I am interested to let my son to study in Kentville too. But he is not willing to even say hello to other people, probably due to trouble 2 problem. I am worrying that we will not be able to get into  ...

多謝提點,請問你囝囝是大仔定小仔,有無關係?咁現在他讀邊間,程度點樣?

原文章由 小鄧 於 07-8-30 16:50 硐表
小兒上年10月到根德園面試,細仔,結果唔收。

我記得面試時有兩位老師,1位會問你問題,1位就問小朋友問題,所以你只會顧住答老師問題而唔知個小朋友答左D咩。

家長問題︰小朋友最喜歡吃什麼? 最喜歡玩什麼? 你小朋友未夠兩歲( ...

以你所知,大多數會派去那間學校?而你仔仔個時懂說話未?

原文章由 graceshumwy 於 07-9-8 01:08 硐表
我仔仔嗰時兩間都有考, 兩間都收佢, 但我最終選咗根德園, 第一我地去in時, 比我感覺根德園老師比較親切, 有禮貌, 而st. cat好似唔在乎咁, 無咩表情咁. 第二我問過幾位做老師的答案都話根德園係嚴D深D, 但真係有料唔 ...
‹ 上一主題|下一主題