用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會基督顯現堂幼稚園 ((有結果))
go

聖公會基督顯現堂幼稚園 ((有結果)) [複製鏈接]

回覆:聖公會基督顯現堂幼稚園 ((有結果))

am offer 但諗梗讀唔讀,好似學術好淺

我都諗梗呢間定平安福音堂,兩間都係基督教,有愛心,一間專題研習,一間蒙特梳利。一間有每天英語,一間課程較跟貼升小,點揀?

我近期不斷找資料,又問人,發現呢間原來唔錯,每天有英普各20分鐘,每天有音體活動,校長老師有愛心,k1有顏色線條功課,k2會開始寫字,會學到野但唔係谷,小朋友開心學習!

回覆:jennycyf 的帖子

我有街坊讀梗,肯定是每天都有英文及普話各20分鐘,仲要係NET,每天有音體.本來我都唔多清楚呢間,噚日專登捉住個街坊間問左好耐,發覺原來唔錯,早畿曰我post唔讀,而家可能會揀,又是聖公會學校!瞭解清楚先決定呀!

回覆:bubble27 的帖子

無報全曰

搵左些資料, 給大家參考下. 顯現係著重語境的.
香港聖公會基督顯現堂幼稚園

教學
以設計活動為主要教學模式,配合教師與兒童的互動中,讓知識更靈活及鞏固。自主而多元的學習環境配合,兒童能作多角度思考及富探究精神。因應學習需要提供不同的參觀或交流活動,讓兒童學會主動學習,培養互愛的精神,與人相處的技巧。

課程
以基督的愛作為培育兒童的人格發展核心,讓兒童在愛中成長。課程編排則以兒童為中心,由兒童的興趣延伸學習,及自發地與教師們進行具深度的探索學習;豐富的語言環境能靈活地與人溝通;多元而具彈性的課程,能適切兒童需要,多元智能得以發揮。

問﹕女兒獲香港聖公會基督顯現堂幼稚園跟卓思英文學校暨幼稚園(青怡分校)取錄念K1,請問哪間升小較好呢?

答﹕從以孩子為中心的角度去選校,聖公會基督顯現堂比卓思略勝一籌,前者有畢業生升上聖公會何澤芸小學及聖公會青衣邨何澤芸小學,後者,有畢業生升讀聖公會主恩小學和聖公會何澤芸小學。

回覆 jennycyf 的帖子

如果係上午班, 普英會係上午早會後, 唱遊會係放學前約40分鍾

我有其它offers, 但顯現會係我頭1-2之選. 我無諗st Thomas, 因為我係基督教. 將來也會跟大的入基督教小學.  我鍾意顯現每天都有普英, 接觸多些其它語言, 對聽講會有些幫助. 至於讀寫, 相信兩間都要係外面再補補. 我小朋友又係很喜歡唱歌, dance...以我知道, 顯現每天都有音體, 都可以吧!

回覆 melodynwy 的帖子

係呀!am 同學仔, 你會唔會搭校車?

回覆:melodynwy 的帖子

將來如諗住入主恩,讀顯現應該是不錯之算!但之前校長講話無功課咩?我聽家長話K1都有wo

長發行過去都幾遠wo! 我係青衣站都諗住搭校車!

帶住佢行就唔止10分鐘,返風落雨就仲大劑!穿過青衣公園係咪係何澤雲嗰度出?仲有無近啲既出囗?

回覆 ly083 的帖子

我報呢間原本都只是後備, 但去完學校後, 再收到offer. 我就開始留意和周圍問身邊讀梗既家長, 大家既評語都係好正面, 都是很滿意! 我都有睇視學報告, 其實都唔係好大問題, 反而之前大女讀個間, 視學寫得不知幾好, 我地讀完既家長, 好多都感覺唔太好....

我見視學話抄寫多, 但又有話係happy school.

回覆 melodynwy 的帖子

除了顯現, 你有無其它offer?
‹ 上一主題|下一主題