用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year One 肥咗點算好?
發新帖回覆
go

[英國] Year One 肥咗點算好? [複製鏈接]

Activehealth 發表於 23-8-2 14:51
外國大學不嬲易入難出,尤其醫療科目,因為要保障病人安全。
我以前在澳洲讀物理治療,差不多-半人Year 1  ...

多謝你的分享,對我好有用。我仔DSE 成績一般,宜家等緊JUPAS 放榜,亦在考慮去澳洲讀物理冶療。

雖然外國大學收分較低,但要求不變,讀讀下先發現讀唔到,真係好慘。

chanchan1108 發表於 23-8-4 23:38
我當年係AL考生去澳洲讀foundation 再駁上讀PT
讀其實唔難,考試好straight forward, 唔係一試定生死,有時 ...

請問你去澳洲前英文是否已很好?這樣問係因為孩子英文普通,但去澳州讀PT 實習時都用英文會否極度困難?始終在香港日常生活不是用英文溝通,English seems to be for academic purposes in school environment.  

Activehealth 發表於 23-8-6 22:03
我在澳洲讀PT,都有唔少同學clinical failed 要repeat (local + foreign students 都有)。

Foreign stud ...

多謝你的分享,去外地讀書好,生活好,很容易忽略自身同當地的文化差異。

chanchan1108 發表於 23-8-9 15:44
回覆 ononchu 的帖子

我英文唔算特別好,但鐘意吹水唔怕面懵乜都講下。

原來placement client meeting 都有家屬,香港應該冇可能,全部滾水淥腳
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊