用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

原來仲未完呀!! 我仲以為已經完咗喇, 冬天...都幾好諗呀! 比心機呀!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-11-17 21:19 發表
下次輪到亞囡show & tell喇,題目係"冬天"。

暫時好似 14 dec最多人選喎!! 真開心!! 就快又可以一齊見面喇!

原帖由 boygirl 於 08-11-17 14:20 發表
唔好意思,打錯左日期,修訂 : ,boygirl(p.m)

sunphoto88

If Have second in is good for him. I think he can ans the questions. Because i told him cannot get a seat in your brother school. The teacher said you don't ans the questions. You cannot play the slide and toys. So you must ans the questions in next time. He said he can do.

So i will call KV later, if cannot get a seat.

Thank you very much.  

原帖由 sunphoto88 於 08-11-18 00:29 發表
Kangaroo / Grace

dont worry.  i talked with other KV's mum, she said that her son interview very bad & KV gave him 2nd chance interview.  so, if Hei cant get the seat on 1st round, i will call KV to  ...

Parco also tried b change to d and reversal G, J and S. But now i always need him wrote and train, so he is OK.

I think no rest in KV, not is dictation is test, not is test is assessment. Everyday is busy.  

原帖由 MaggieHuang 於 08-11-19 00:09 發表

我以為可以多一兩日 break tim.
亞仔都試過b, d 掉轉

chingchingbma, thanks for help calling Joselau

咿!! 咁仔又無講佢做錯喎, 可能老師當佢啱都未定, 我問過佢, 佢話老師睇完之後就叫佢放喺個箱裡面咋, 我地整咗聖誔樹, 聖誔咭(可掛)同埋聖誔boot. 全部都好大件, 如果掛聖誔樹度可能唔啱side...算啦! 佢無講唔理佢囉.

原帖由 v.lo 於 08-11-19 00:24 發表
又解開左d疑團,無錯係要剪出黎架!
我今晚問阿女個聖誕裝飾點樣,佢先話:"好多小朋友都整錯左,我地都係,老師話唔係要幅畫,係要剪出黎掛架...",咁我問佢老師有無同佢剪番棵樹出黎掛,阿女無答有定無就話:"要底面兩面都有 ...

妮個活動都唔錯喎, 要唔要攞入塲卷或登記先得呢? 有無限d咩呢? 我都會選星期日去, 你地會去嗎? 可以join一齊喎.

原帖由 siufo 於 08-11-19 15:23 發表
葛量洪號滅火輪展覽館同樂日
Fun Day at the Fireboat Alexander Grantham Exhibition Gallery

地點 Venue:葛量洪號滅火輪展覽館 Fireboat Alexander Grantham Exhibition Gallery

(香港魚涌公園內 In Quarry B ...

妮幾日真係好忙, 個工人又夠期走咗, 要等到月尾先嚟新工人, 而家做到隻狗咁, 好嘢做到不得了...不停手.

friday細仔會去考york, 希望佢ok啦, 可以多個後備, 之後仲一間宣道咋, 想快d收到kv信, 收同唔收都等我有個打算. 而家佢考幼稚園啫, 都唔知點解都咁擔心, 下年parco考小學一定有排擔心, 瞓唔著都似, 仲擔心過以前自己讀書咁. 我地大人d壓力仲大過佢地.

When we need to check? Now?

But I remember I asked Miss Ma on last year. She said K2 teacher will contact all parents give some idea, school information and which one school is better for your. So I think also need ask class teacher.

原帖由 MaggieHuang 於 08-11-20 23:25 發表

Time flies!  We already need to think about the Primary school for our kids.   

It is heard that Ying Wah application form will be available in about early of 2009, need to check

Dont mind la. Hei Hei already get a seat in kindergarten. May be we also get a seat in KV. We will know on next week.

原帖由 sunphoto88 於 08-11-23 01:06 發表
Kangaroo

we will go there about 2:30pm, how about u?
SKH rejected Hei today......i know kei

ngo mum

咁都好叻啦! 第一次錯字, 我個仔今次已經係第二次錯字喇, 今日錯咗個生字個"字", 阿仔寫咗"子" , 英文就調轉咗個細楷a寫, 都唔明點解成日調轉, 教好多次啦都係咁, 唔係得英文字係咁, 好多時數字都係咁. 激c...

原帖由 sunphoto88 於 08-11-22 00:03 發表
翱翱話校長看
但今日派回的每日默書, 第一次有錯字"果"字 寫成上田下木, 分開了少少, 日後都要看緊多些。
翱翱daddy

係喎! 你地會去考邊幾間小學呀? 我想問問係咪有校網學校就無得walk in去考架? 只可以等派位? 例如la salle嗰d係41校網, 咁可以walk in去考嗎? 除私校可以walk in考之外.

我睇過08年九龍城區小學資料, 最貴係啟思小學, 要六萬三千八佰一年學費.

In K1, he haven't this problem, so his class teacher said don't know why? I need check to train him.

原帖由 Kangaroo 於 08-11-23 22:49 發表
Grace
When you say 調轉咗, do you mean inverted, or left-right flip. If that the case, you need to pay more attention to Parco. Does this only happen in this year, how about last year (K1)?

parco daddy都一樣想個仔入christian, 但我就唔想囉, 因我地都唔信, 如果為咗入學校而信, 唔知點咁. 影響佢一生咁.

我地只係可以用到41校網咋, 咁有幾多分呀?

原帖由 smilefinn 於 08-11-23 23:56 發表
我都係15分.而家先join religion過唔到自己,但屋企人想, 好煩.

其實我先係左手呀...哈哈! parco以前都成日想用左手, 不過我都盡量叫佢可以就用右手啦, 之後佢就用番右手喇, 可能有d似我都未定, 佢又唔係次次都調轉, 間唔中啦, 但佢係自然架, 如: 平時派番嚟數學test, 成行都係得d答案, 上面個2字啱, 可能最底嗰個2係調轉, 但如果問佢佢又知道係錯, 但寫時佢又發覺唔到囉.

原帖由 chingchingb.ma 於 08-11-24 01:30 發表
如果偶然調轉,就應該問題不大。如果經常發生,學Kangaroo話事解,要留意下,或者問問老師意見。

亞囡用左手寫字,偶然畫嘢寫字時會調轉,但佢會即時發覺話調轉咗,so far點書佢就好好彩(可能撞彩)冇呢個問題。Parco是否亦 ...

哦! 明了, 唔該晒! 咁第一同第二輪都一樣係15分囉? 咁啫係第一輪又無份啦, 諗起都煩呀. 今日睇電視見到d家長喊晒派唔到學校, 真係好慘, 下年一樣係好多人爭位, 而家小班教學少好多位呀, 下年喊咁口嗰個都唔知會唔會係自己.

原帖由 chingchingb.ma 於 08-11-25 01:32 發表
第一輪lucky draw係計分(唔計校網),第二輪lucky draw先計校網(唔使計分),如果你唔係教友或校友,Parco喺第一輪lucky draw都會係15分。

咁第一輪唔得, 等到第二輪如果都係派得唔好, 咁我地係咪可以再去博私校同直資呢? 死啦! 我好似好亂咁, 睇完個教署解釋後都好似仲係唔係好明咁, 我會唔會太遲先諗呢? 我
只係知道有校網就多分d, 其他嘢仲係估估吓咁.

同埋英華就緊係好啦, 係人都想入, 但係只係可以walk in去考係咪? 咁就啫係係阿仔臨場掂唔掂啦. 而LS就等lucky draw. 咁講都唔係好頭痛啫, 聽天由命多.

原帖由 chingchingb.ma 於 08-11-25 01:56 發表
我見K3嗰邊有4個入到MCS,其中2、3個係20分,你如果有20分,總好過15分好多lor。

其實15分咪即係要去考直資及私校做back-up,可能係正選都唔定,因第二輪lucky draw真係好似mark six一樣,又有幾多個好似我有個friend咁, ...

終於都見到你了, 妹妹真係好勁呀, 咁重磅!! 哥哥錫妹妹就好啦, 好過我兩個仔日打夜打...  

原帖由 Joslau 於 08-11-27 16:26 發表
各位你地好呀! 成个月无上BK, 原来甘快已经倾到小一选校啦! 仲未有准备添... 亚B就快满月啦, 出世8磅4安士, 亚哥都好乖成日话帮忙抱亚妹, 有时成张被盖住亚妹块面, 所以当亚哥系屋企时要睇實D.

NGO DADDY,

如果 ...

星期六會喺macau, 所以我地唔可以一齊去, 我都好想同阿仔去, 除咗this saturday, 仲有無第二日架?

原帖由 sunphoto88 於 08-11-25 14:53 發表
剛拿了 9張 北港濾水廠開放日 車票由將軍澳 mtr 2:30pm,放工再去拿, 有冇西 貢要, 我代拿。
誰人要, pm the address to me, and i will mail to you

ngo daddy

我終於知道結果喇, 事關封信唔係寄tko妮邊, 所以我係頭先先知道咋, 好結果呀! 收咗bosco喇, 真係鬆一口氣, 好多晚都瞓唔著, 今晚終於有得瞓喇, 更開心係佢都parco同一邊喺多實街, 仲要係k1 am class, 真係好開心呀, 一d都唔擔心, 之前又驚唔收佢, 收佢又怕唔同校舍, 跟住又怕唔同時間, 而家邊邊都一樣...好開心呀!

算啦! 你都唔好咁唔開心喇, 而家唯有靠你喇, 寫多兩封信比學校應該有機會收.

我都好明白你心情, 調轉係我, 我都好唔開心, 最想就係兩兄弟可以一齊讀書啦, 如果一東一西, 接返學放學都唔方便, 讀d嘢又唔一樣, 要分開教.

不過而家已成定局, 唯有等你寄信學校回覆再算囉, 唔好諗太多啦, 一日未到最後都可能收呢! 加油呀! 支持你!

原帖由 Kangaroo 於 08-12-1 13:46 發表
KV rejected my daugther (not even in waiting list). Cannot express how disappointed I am.
I kow she did badly in the interview, but I still hope KV will accept her because of her brother. I  ...
‹ 上一主題|下一主題