用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

sunphoto88

我地喺8/11, 10:30 interview呀! 我都好緊張好擔心細佬唔掂, 妮幾日成日同佢講見老師要點要點...佢話好驚呀! 同埋我問佢係男仔定女仔? 佢喺度玩玩吓咁答我係衫仔 . 問佢屋企有咩人? 佢就話有mickey mouse, 有滑滑梯, 有電視 ...我就嚟比佢激C喇,  希望再講吓佢肯聽啦, 唔係一定唔使指意入到KV呀!

原帖由 sunphoto88 於 08-10-10 00:29 發表
graceshumwy
11月9日9:45 囡囡到 學校interview, 好緊張

Ngo Daddy

Time is same!! Yeah!! We can meet you together la... See you on 8 Nov! Good luck!

原帖由 Kangaroo 於 08-10-10 07:47 發表
Katrina's interview time is the same as Bosco, 10:30am 8 Nov. She did not spoke a single word during interview last time. I am quite worry too.

Time is same!! Yeah!! May be we can meet you together! Now I am teaching him sing the song. He likes sing the ABC song. But he not clearly to sing. I think if he don't afraid, he can answer the question. So I always tell him, we will go to Parco school to play and the teacher will ask you some question, you must answer her... tell everyday...tell everyday   

原帖由 Kangaroo 於 08-10-10 07:47 發表
Katrina's interview time is the same as Bosco, 10:30am 8 Nov. She did not spoke a single word during interview last time. I am quite worry too.

好嘢~! 終於有人同我地一齊啦! 到時見!

原帖由 boygirl 於 08-10-10 07:59 發表
Grace,

我都係同你一樣,都係18號9:30。

阿你嗰年唔係咁架, 係in佢個老師比糖佢, 我只係知道個老師想睇佢會唔會講多謝, 不過佢無講, 最意外係阿仔唱歌嗰part, 我無同佢預備唱歌, 但佢竟然可以一路唱一路搖搖頭一路拍手. 可能收佢最大原因都係咁, 當時跟本無諗佢可以答到問題同唱歌, 因佢比較慢熱, 仲諗住佢會考唔到, 點知又得, 反而細佬平時就好大膽, 但一同佢講要去見老師, 佢就話驚..唯有而家再訓練多d啦.

多謝晒你0既關心!THANK YOU!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-10 09:35 發表
sunphoto, Kangaroo & Grace,

KV interview唔好咁擔心(雖然我當年都係),但小朋友真係估佢唔到ga,想當年亞囡interview時好細,淨係識跟人口水尾講嘢,e.g.人哋問"你鍾唔鍾意食pizza?",佢答copy番後尾嗰幾個字嚟講"鍾意 ...

希望啦!最怕佢話驚!!收歛咗咩都唔講咋, 諗起我都驚! 我真係想佢地一齊讀書, 開心d, 同埋kv真係教得好好. 見阿仔而家比以前勤力同叻咗, 真係好開心.  

原帖由 siufo 於 08-10-10 10:49 發表
grace,
我一路睇, 一路笑唔停呀, 細佬d答案好有創意, 我估佢係你面前先會特登咁答0者, 少擔心喇, 一見到老師咩都收歛晒, 就會答得好架喇!

係呀!我都有咁諗過,等佢見吓哥哥返學放學,佢可能覺得好好玩,好開心都未定,佢而家都成日話要學哥哥做功課架,我就啫籍口同佢講,想做功課就要去哥哥學校見老師,要答老師問題,第時去哥哥學校返學,咁就可以做功課喇!!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-10 14:16 發表
Grace,

其實你可以揾日帶埋Bosco去湊Parco返學或放學,等佢入KV睇定個環境先,到interview時可能有幫助wor!

係呀!我地都一樣呀!唔知默d嘢係咪一樣呢?有A-E,同工日,大,田,人

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-10 17:45 發表
啱啱接完亞囡,原來今個week已經做咗Chinese & English dictations。

我無收到料喎,我個k3朋友都無講喎,等我問吓先得

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-10 22:59 發表
睇番今日派嘅syllabus,原來上星期已做revision,唔通今個星期已經做完assessment?!有冇人收到料呀?

今日都幾多功課做喎,又要做中英數,又要劃圖畫,又要填色,好彩肯做又唔覺辛苦,唔係有排都做唔完。

chingchingma

我想問吓你有無聽過jolly kingdom妮間? 好唔好架? 佢間嘢sell出嚟有個幼稚園小朋友學咗一年可以讀小三一段英文, 我問過...話要半年至九個月先可以完成第一階段, 分三個階段, 睇個小朋友進度而定一堂可以教幾多個音, $980一個月四堂, $1800一個月就八堂. 貴唔貴呢? 聽起上嚟阿仔讀嗰間真係好平$1700十堂, 可能就係平, 所以進度咁快.

Thank you very much!! Bosco also like eat candy, so I will try your idea!

原帖由 Joslau 於 08-10-11 12:00 發表
Bosco, Katrina, 加油呀!

According to the interview experience from my son, the most important is to let the kids have good sleep the night before and breakfast in the next morning. Before going into ...

唔該晒你d意見呀! 你講得好有道理, 講真攞得嚟sell緊係最好, 唔好都唔敢攞出嚟啦.

我昨日都問過phonics個老師, 佢話原來係未教晒tricky word 11-20同group word, 教到邊個音就識邊個word, 同埋total有40堂, 去到35堂就會教完7本書, 之後5堂係revision, 跟住就完喇, 要再報一係就重讀一係就升去讀grammar. 另外比家長上嗰堂係教我地點樣同小朋友溫習, 等完咗course可以教到佢. 所以我諗諗吓都由得佢繼續讀落去先, 就算日後我教得唔好或佢喺老師度吸收唔多, 都比佢打個底, 之後再可以報過phonics讀, 當係有個基礎. 你話咁樣好唔好呢?

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-11 15:41 發表
Grace,

係唔係好似匡匡讀緊,如果係siufo可能會比到d意見。

我會咁睇,你又不妨上去睇問清楚details及比Parco試下堂。佢哋sell個K2小朋友學咗一年可以讀小三一段英文,雖然係有咁嘅可能性,但我就有dd保留(e.g.如果我 ...

聽落又好似幾好咁, 起碼真係唔使問亞仔學咗d咩, 好難堂堂都問老師, 老師都有寫低教咗d咩, 不過原來係唔真實, 如果唔係我都唔會以為佢全部教晒啦, 同埋佢有review番之前學過d音都幾好, 我仔嗰間無架, 學到每本書第5堂就test囉, 最多係話番比家長邊d識邊d唔識就係咁.

咁你又覺得我同chingchingma講嗰個方法好唔好呢? 還是應該要轉呢? 唔好浪費時間同金錢?

原帖由 siufo 於 08-10-12 08:57 發表
Grace,
係呀, 匡匡返緊呢間, 因為一般jolly phonics分七個level共42個音, 有話學完之後好多字blend唔到好有限, 佢呢間sell既係佢改良左jolly phonics, 叫jolly phonics plus, 比原先多左好多音, level 1分book1&2, b ...

其實都會係架, 好似parco咁, 問佢d同學叫咩名, 都係講番k1c個justin, 同隔離個女同學名, 其他佢都話唔識, 就連我識嗰d同學名問番佢, 佢都可以話無妮個同學..成班咁多人, 識得嗰一兩個, 有幾次佢都話識到新同學, 不過唔同班, 係k1同k3, 我諗佢都係喺唱歌時識到啦. 同理我自己都覺得佢返k1時我同佢都開心d, 可能新鮮d啦!

原帖由 boygirl 於 08-10-12 22:02 發表
其實我諗佢地真係未完全同新同學仔 混熟,始終他們都已經有一年的感情,所以腦海裏總會仍是想著K1的同學仔。我問詩樺最friend的同學仔,她竟然答我是古偉業,K1時她常常話古偉業蝦佢,但現在竟然話同佢最friend,真係意想不到!或 ...

各位:
我想問問大家知唔知dictation派咗返嚟使唔使交番比老師? 同埋係咪要簽名作實呢? 因有個家長就好似要....但我問阿仔, 佢又話唔使, 佢話miss chiu咩都講喎!

我只係問過一個家長咋, 佢都覺得教得快, 唔知點同佢溫, 佢個仔同PARCO一樣, 好似咩都唔知咁, 其他家長就好似無咩意見.
唔諗重讀, 咁仲繼唔繼續讀落去好呀   我都唔知點好? 下一堂要交學費啦, 唔經唔覺差唔多返咗10堂啦. 還是一邊去試堂一邊繼續去返原先嗰間.

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-13 10:55 發表
Grace,

其他喺Parco呢個centre學phonics嘅家長有冇意見?

其實點做都冇所謂,最緊要係你覺得邊樣適合Parco,你又不妨上匡匡學緊嗰間睇睇又問下作個比較。

至於原centre重讀,我有d保留,唔知Parco會否厭倦一模一樣嘅課 ...

哦! 係呀! 放學阿仔都有講啦, 話老師要佢攞返去同簽名.
唔該晒!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-13 09:45 發表
啱啱問咗個ex-KV嘅家長,佢話要簽名交回wor。

Yes! Good idea for let him practice. Thank You!

原帖由 MaggieHuang 於 08-10-13 23:35 發表

Grace
i also laugh when i read this message.   But i think Bosco will be more serious when he meet  teacher.   

try to ask some uncle or aunties and let him practice again

maybe also review the gr ...

我明白你意思喇! 其實而家嗰間我睇就覺得真係麻麻地囉, 但佢又讀緊, 有好我都想轉, 因為佢好似真係學唔到野咁, 問佢都唔識, 成日只係話未教, 學完返嚟做功課, 佢都只係識做, 唔識讀, 攪到我跟本唔知佢識定唔識??
之於第二個方法: 若試堂比唔比家長睇架? 睇唔到我咪唔知佢教咩? 同埋試一堂就可以知道阿仔得唔得?
唔好意思! 成日麻煩你幫我解決問題!!thanks!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-13 23:41 發表
Grace,

你可考慮:

(1) 喺呢個centre學完42個sounds先再作打算,咁當然要你自己覺得現時centre嘅教學方式仍可接受先OK;

(2) 去其他地方試下堂比較下,如你覺得有好嘅course,又迎合到Parco嘅進度,你又接受個教學方式, ...
‹ 上一主題|下一主題