用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 若有小學谷爆榜,大家會將宣道排第幾位? ...
go

若有小學谷爆榜,大家會將宣道排第幾位? [複製鏈接]

引用:APS+總之一科主科唔合格就留班,而且只可留

原帖由 Doray 於 15-04-27 發表
APS 總之一科主科唔合格就留班,而且只可留一次,自己諗諗,full time mum 會好好多。我鄰居讀APS, 文靜型 ...

又要公道啲,APS、KTS、SFA嘅好成績學生又會係熱門轉去其他學校,例如DG/BS、SPCC、MCS、SMS....所以離校嘅未必係讀唔掂,好多只為更上一層樓。但從神校轉校嘅學生就多數讀唔掂,因為更上一層樓嘅空間比較少。我識人幾年前由SPCS轉去救恩,唔通貪小朋友可以同校長食午餐乎?但又見過人由灣仔St Jo轉去德瑞,不過咁嘅情況只屬極少數。

hppa    發表於 16-9-12 12:07
siden    發表於 15-4-27 15:08

Doray 發表於 15-4-27 15:26
But I have been told that there're more than 20 students  not being promoted to P.6 last year.  U co ...

Wow! More than 20 students cannot be advanced to P6 last year?! It should be more than 15% students of its grade what is a very significant amount. Is there any user of APS can verify this information?

引用:Quote:gigiwin888+發表於+15-4-27+12:43+AP

原帖由 hkpapa852 於 15-04-27 發表
我曾聽朋友講個幾個唔同學校既"勤退"案例, 了解後有以下發現:

其實不少直資/私校本身升班要有一定條件, 如 ...

阿仔學校校長喺學期初嘅時候講過"留班位只會俾一啲讀多一年會有顯著改善嘅同學",如果見唔到會任何希望嘅會直升,升中時就Shayolara! 政府規定所有津官學校都唔可以明或暗示叫學生因成績未如理想而離校。之前跟老師傾過,佢話有時當學校接觸家長討論有關學生成績時用詞都要十分謹慎,要謹防家長會錯意。

引用:咁如果升唔到,係咪就要返回津校?冇位咁點?

原帖由 AhMi0723 於 15-04-27 發表
咁如果升唔到,係咪就要返回津校?冇位咁點?

嗰啲學生如果自己搵唔到學校,教育局會協助安排轉到其他津官學校,但未必有選擇。所以家長遇到咁嘅問題通常會自行搵定私校或國際學校甚至出國,唔會俾小朋友最後可能被教育局安排到寶校就讀。

回覆:Doray 的帖子

請問可以可以透露多啲有關APS究竟有abnormal? 照計APS每年都有幾千人報考小一,有家長都認為所有被取錄學生理應通過多重考核千挑萬選嘅精英中嘅精英,但係又點解有咁多人讀得咁吃力,去到五年級都有廿多人留班?

回覆:若有小學谷爆榜,大家會將宣道排第幾位?

其實一間學校谷定唔谷喺每人心目中嘅定義都唔同,阿仔正讀緊一間"江湖傳聞"用功課勞役學生,用默測考恐嚇家長嘅學校,當然喺學校入面真係見到有啲同學讀得頗為辛苦,每日大量補習與及做功課到午夜,但亦見到有大量讀得開心快樂,又玩得又讀得,冇乜補習嘅學生。所以當其他人問苦主家長及其朋友時,一定會話呢一間係魔鬼學校,只用催谷去攪好成績。但如果問我,我嘅答案一定會係相反。喺定義上谷定唔谷,只係大家面對嘅情況及感受唔同。以我所見,越好成績嘅學生會越少補習,亦唔會做功課到三更半夜。因為佢地都會係一啲專注力高、時間管理做得好、有責任心、對自己有期望嘅學生。呢啲特質未必係與生俱來,而係由家庭教育開始。學校的確可以將好麵粉製成美味麵包,但麵粉嘅質素往往取決於家長。

hppa    發表於 16-9-12 12:17
MrBeast  Agree, 父母的功力很重要   發表於 15-4-30 17:49
Yanamami  Fair comment!事实確是如此。   發表於 15-4-30 11:51

回覆:若有小學谷爆榜,大家會將宣道排第幾位?

喺我認識中嘅家長都有相近嘅理念,所以喺"魔鬼學校"生活十分快樂。 但係相信超前教育嘅家長因小朋友學習態度上基礎不佳,食完老本後無以為繼都大有人在。我覺得最啱聽嘅說話係"有什麼父母就長出什麼嘅小朋友。"

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 我又唔完全認同

原帖由 Doray 於 15-04-30 發表
回覆 Soundervolt 的帖子

我又唔完全認同,我有friend 三妹弟姐,讀唔讀到書各有不同,當然,做人處世態度 ...

每人嘅talent都有差異,但係如果父母懂得教,子女需然未必會喺學業非常突出,但做人做事都唔會差得去邊。我喺另一個帖都回答過之前與一位神校校長傾談關於收生標準,佢話嗰啲超前教育嘅家長會錯意,校長話嗰啲嚟面試擁有十八般武藝證書嘅幼稚園生所識嘅嘢入咗佢學校之後都會識,佢地會比較prefer一啲專注力高、反應快、有創意、有家教、性格上會適合該校嘅學生。所以君不見身邊有小朋友身懷閃爍履歷都剎羽而還?又有邊間一線小學明文規定收生標準係要星光熠熠嘅portfolio會優先取錄?剛過去一年某神校就用Cars and Frozen去篩走一大班冇注意力,反應不佳嘅小朋友,就算小朋友有幾超前教育,但對呢種面試絕無優勢可言。

hppa    發表於 16-9-12 12:25

引用:但某神校都唔會完全唔問academic問題,再加

但某神校都唔會完全唔問academic問題,再加篩選parent background, 已經好夠啦!

某間神校只問男生有關Frozen同女生有關於Cars內嘅簡單內容(可用中文作答),去分辨當小朋友對冇興趣嘅內容嘅反應,唔係問小朋友關於academic嘅問題。佢地interview幾千人係唔會得閒深入問識唔識串"environment",而且申請時只係喺申請表填小朋友及父母身份証等資料,無需填職業。就算有啲學校要填職業,學校又唔會去調查,反而當父母跟校長interview時嘅談吐及表現更為決定性。我本人反對直資,因為會催生家長對直資收生criteria唧誤解,令小朋友受不必要之苦。

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 sorry+,+pls+not

回覆 Soundervolt 的帖子

sorry , pls note that they have more than 1 round interview.

第二輪係父母跟校長交談,小朋友去另一間房跟head teachers由小朋友選擇圖書reading。唔使問,圖書只係幼稚園程度,並非小學課本。

回覆:Soundervolt 的帖子

其他好多國家/地區,例如英國、美國、加拿大嘅所謂elite school對學生都好有要求,唔係香港獨有。其實香港都有課程比較輕鬆嘅學校,不過又有幾多家長會追捧?

‹ 上一主題|下一主題