用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)
go

Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)   [複製鏈接]

回覆樓主:

通常尐媽咪都會鐘意SPCC,爸爸阿仔會鐘意留喺LSC,讀緊LSC仲要諗QC,鐘意過海乎?

JamieMa 發表於 17-10-1 21:12
我朋友個仔比較學術型。他爸爸覺得QC學術D (相比LS就多樣化D).
他話QC 由A level 至DSE 成績幾時都o甘好 ...

其實近年QC同LSC平均學術成績都差唔多,入三大率(LSC 6X% / QC 5X%) LSC仲稍勝添,近年入兩大醫學院兩間學校大約二十人,學術成績不相百仲,而且LSC真係多樣化尐,讀緊LSC又有成班老友,冇乜理由過海喎。

Yanamami 發表於 17-10-1 21:30
連daddy都想轉咪去試,CO-ED係不試白不試,QC自-,LS自二。搞掂!

媽咪通常都鍾意尐仔做書生......

mcl203 發表於 17-10-1 22:21
QC都係天后站啫,交通絶對方便,相反,港島去LS/MCS就有D難搞~

LSC/MCS附近冇地鐵到,乜野區外人都吊腳

Pauline_CC 發表於 17-10-1 23:54
回覆 王家爸爸 的帖子

有DSE, 又有 IB, 應該很少人會後悔. 百年老校名人又多. 講network 不會差過DB, LS.  ...

所以媽咪會比較重視教學同其他條件,不過唔少喇沙仔個"款"啱唔啱第二間學校都係好重要。

晴晴小B 發表於 17-10-2 00:08
你指SPCC定QC?
SPCC係直資,無左統一派位,全部選過先收,而且係男女校,整體成績一定比男津校既LSC好。
...

QC近年有出狀元,所以感覺上成績比LSC好。

rubycourt 發表於 17-10-2 00:40
過往幾屆dse怎樣?不能單看一年的

除咗第一屆DSE因中文累事之外,過往幾屆成績都差唔多,聽講剛過去一年亦唔錯,等年尾出詳盡校務報告就有分曉。

rubycourt 發表於 17-10-2 01:21
我之前還以為QC的平均成績比LSC好。謝分享!聽說QC十分谷中文,但又好似唔多聽到人講LSC很谷中文,其實是 ...

近年因為某尐傳統男名校成績下滑,唔少人都以為LSC會係當中一分子,而且一般人只憑狀元多寡,而唔會細心去睇每年校務報告就憑感覺就斷定一間學校好壞。當年第一屆轉DSE確實被中文科拖累,所以學校立即由下而上,從小學部開始到書院全面對中文科改革,跟著之後都冇乜甩拖。

Sherry_mom 發表於 17-10-2 10:58
回覆 晴晴小B 的帖子

SPCC 是直資. Resources 一定比資助和官校好.

SPCC比QC/LSC成績好有好多因素,如果單獨跟津校LSC比較resources,LSC一定唔會比SPCC差.
SPCC當年仲係津時成績已經好好,直資所收既學費只係錦上添花. 其實直資政策好似俾到更多resources學校,理應較津校有優勢,但公開試成績顯示有實力既津校一直冇被拋離.而受優於直資政策而由一般成績變成好績既學校比例亦唔算多.

chun媽 發表於 17-10-2 17:54
始終是有分別的,特別在中四選科時,直資的資源真係多好多,選擇科目的彈性比津校好得多
...
我只係用resources比較成績,LSC都可以揀考GCSE(LSC當然冇IB, DGS都冇).

JamieMa 發表於 17-10-1 19:34
是幫朋友問。如果巳經在喇沙小五就讀,成績約全級十名內。但她想試Co-Ed 同QC, 因 我小朋友巳經畢業很久, 不 ...

樓主,溫馨提示下你朋友喇小只會喺P4升P5時一次性公布全級排名,然後要到P6學期尾。但係去到P5-P6嘅時候好多同學都會發盡全力考好三嗰呈分試,升P5時考10名內未必代表一切,阿仔個老友升P5考全級第5,三次呈分之後考26。如果想轉校,先好好努力考好未來兩年所有考試先啦。

b3410 發表於 17-10-2 19:51
咁又未必。前面樓主有講,小朋友重學術,爸爸都係重視學術。可能覺得QC style,學習氛圍更加適合自己,都好 ...

放心啦,鐘意齋讀書既人亦都唔少,亦冇人會被迫要變成十八般武藝。

回覆樓主:

無喇喇做乜又講YW呢?外界各式比賽有好多個,有尐有A校比較投入參與,有尐會B校比較投入參與,所以冇話邊間學校厲害尐,只有公開試大家都一定要參與,所以公開試成績先至有代表性。話時話,奧數並非正規數學課程,點解近來會將佢變成數學水準指標,邊個贏得多就邊個叻呢?

Felix223    發表於 17-10-9 14:12
王家爸爸    發表於 17-10-3 17:23
twhkleung    發表於 17-10-3 17:20

twhkleung 發表於 17-10-3 18:50
hkpapa, 誚問有冇2017 DSE Top 10 list?

有尐學校未出齊校務報告。

回覆樓主:

Co-Ed/QC/喇沙/英華?(幫朋友問)

siden 發表於 17-10-4 08:16
其實去到這個級數嘅名校,考慮的不再係邊間高過邊間,而係每間各有特色,睇邊間適合自己。

Can’t agree  ...

讀喇沙經常都洗腦式話自已係LaSallian,甚麼承傳,甚麼brotherhood,屋企飲水隻杯都用校杯,幾十歲人仲成日打條校呔出席活動....係香港冇乜幾多間學校係咁,成績當然重要,但如果本身有能力,留係LSC都一樣可以達到SPCC或QC既成績,樓主朋友做決擇前應該考慮囝仔意願,否則可能得不償失。

mcl203 發表於 17-10-4 09:34
討論呢D,若樓主朋友認同留係原校既好處,大家無用多提,若樓主朋友認為他校更適合,大家更無須多提。始終 ...

有能力,選擇自然多,多心係人類既天性,諗下亦好正常。

mcl203 發表於 17-10-4 09:47
我小朋友當年有同學仔表示,佢爸爸一定要佢轉去家姐果間,佢成績未算係頂,其實亦配合學校風格,只係,佢 ...

呢個世界當然人各有志啦,我究識人喇小畢業憎到學校死啦,有乜出奇?不過讀書果個係小朋友,升中已經唔細,佢既意願亦應該被尊重。我之前有同阿仔傾過轉校呢個問題,佢答我:"您米搞尐咁既野,我同您反面咖.....",之後就冇再提亦冇再跟進呢件事。

mcl203 發表於 17-10-4 09:47
我小朋友當年有同學仔表示,佢爸爸一定要佢轉去家姐果間,佢成績未算係頂,其實亦配合學校風格,只係,佢 ...

宜家有Whatsapp有Wechat有Line,通訊發達當然唔會咁易失聯啦,但轉校後嗢返舊同學大家話題已經不一樣,唯有跟新同學建立關係。我相信您並不了解LS或DBS呢尐男校同學之間既Brotherhood係乜嘢一回事。今年喇小60週年籌款又會筵開過百圍,有機會去感受下呢種情懷就知唔係有同學電話號碼就可以做到。

mcl203 發表於 17-10-4 10:29
友情又唔只喇沙獨有既,我小朋友當年6人組,5位留係原校喎,話題我都想佢地少D,可能你囝未升中,亦無打算 ...

我阿仔過左馬路上書院了,我地之前都有其他學校offer,就係阿仔意願所以選擇留係LSC。6人組? 不過女仔同男仔真係大不同,LSC/DBS呢尐學校下下都講幾十人,之前暑期係大球場睇小英超都三廿幾個老友同學一齊去。
‹ 上一主題|下一主題