用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 電視迷
樓主: alhy.love
go

電視迷 [複製鏈接]

回覆:電視迷

電視及遊戲機對小朋友百害而無一利,就算甚麼益智卡通片都無好處,我屋企唔多睇電視,電視及遊戲機亦唔會係阿仔嘅娛樂。好成績嘅小朋友絶少睇電視。

回覆:電視迷

首先要從家長做起,如果家長有睇電視習慣,好難叫小朋友自律。電視冇乜停頓畫面,小朋友習慣花呢花碌郁動畫面,又點可以坐定定睇冇郁動畫面,通過閱讀思考先至喺腦海内產生畫面嘅文字書籍呢?

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-09-16+發

原帖由 alhy.love 於 15-09-17 發表
其實我地真係冇點開電視,只係睇吓新聞台,平時佢地放學返屋企自動開嚟睇,工人又管唔到

...

學懂自律及自理比讀好書更為重要。如果閣下屋企架電視有上鎖功能,希望您好好利用,有好多事情工人姐姐應該合作。老實講有好多工人姐姐為咗容易湊小朋友所以用放任態度,呢點喺我屋企一定不容許。如果小朋友有任何規律以外嘅要求,先要得父母同意先至可以做。請恕我直言,如果您啲小朋友仲細,最好盡快糾正除咗做電視迷外,仲有要矯正自把自為嘅不良行為。

引用:Quote:alhy.love+發表於+15-9-17+14:36+其

原帖由 Yanamami 於 15-09-21 發表
好易啫~~趁佢瞓左拔插头,第=朝扮哂野話:oh~坏咗!搞掂~同个工人單声~放学無得睇。 ...

我認為唔需要搵藉口,直接同小朋友講出父母嘅要求,跟住同工人姐姐講如果有乜嘢問題叫小朋友直接問父母解決,佢唔使上身負責同小朋友有任何衝突。如果小朋友可以做到父母要求(例如學業成績理想)可續步放寛限制。其實有好多人仲未搞清楚屋企內邊個做莊邊個做閒。

Yanamami  講到应:莊閒未分~  發表於 15-9-21 11:28
Yanamami  睇黎楼主个小朋友係唔受講道理呢套~  發表於 15-9-21 11:27
‹ 上一主題|下一主題