用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 給選校過份講求名氣、業績的家長
樓主: littlefaith
go

給選校過份講求名氣、業績的家長 [複製鏈接]

回覆:給選校講求名氣、業績的家長

全球各地文化、經濟、地理、其他背景因素及生活條件都不一樣,所以唔可以直接跟其他地方直接互相比較。好似芬蘭同其他北歐地區,人囗少但國家地大、天然資源豐富,人民生活安穩,競爭冇咁大。香港係彈丸之地,高地價又冇天然資源,人口密度高,人與人之間對所有事情競爭比較激烈,所以型成「贏在起跑缐」嘅心態,其實好多人囗密集嘅城市嘅教育環境都跟香港差不多,不過蘋果又點攞嚟報導呢?(寫呢篇文章嘅記者可能連芬蘭都未去過)

引用:萬惡錢為首,+無錢講咩福利?+仲點玩小班,+點

原帖由 Charlotte_mom 於 15-08-23 發表
萬惡錢為首, 無錢講咩福利? 仲點玩小班, 點可以咁自由可以任學生鐘意讀就讀, 唔讀玩幾年返去又有得讀?
錢從 ...
早一排喺EK都有過「外國月亮特別圓」嘅討論,有幾個網友大讚外國教育同醫療福利有幾好幾正...但當一聽到大部份歐洲國家收近50%薪俸稅同五花百門稅項及硬性保險之後大家就立刻潛哂水。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-8-23+16:14+

原帖由 hkpapa852 於 15-08-23 發表
仲有個開咗幾年話世襲制度不是既帖,成日叫人學下美國,一問佢知唔知美國小學派位點運作個樓主就消失咗 ...
成日聽你勸人搬屋去其他校網選擇學校,其實都好濕碎,我有個客本來喺瑞典Anderstorp居住,但為咗小朋友選擇心水學校都要成家搬去Gothenburg.  有時睇見啲「外國月亮特別圓」嘅討論都幾好笑,我識好多外國人喺香港住落之後都唔捨得走。

回覆:littlefaith 的帖子

真道嘅業績及名聲都愈來愈好(尤其IB成績),就算您喜唔喜歡用「名校」呢個title去形容真道,或許佢已經成為好多人心目中有好業績嘅名校。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-8-23+20:54+

原帖由 littlefaith 於 15-08-23 發表
其實,六年前我同太太為咗擺脫小朋友响傳統學校嘅束縛(我俩都係傳統Band1學校成長,見盡Band1學校師生嘅勾 ...
有人嘅地方就有政治,無論喺任何地方都會有,呢樣嘢無可避免,普通學校內亦可以有好多負面問題,唔會只係傳統名校先至獨有。我並唔知到閣下同太太讀邊間Band1學校,但我阿仔同身邊朋友嘅子女都正在就讀band1學校,佢地都非常鍾意返學,亦唔係喺好似其他人心目中嘅「功課奴隷」,由朝到晚都要補習,日日喊住返學。(當然每間學校都會有人考第尾或唔適合)所以只要搵到適合小朋友嘅學校,就算係名校都唔會係可怕。當然,如果家長及小朋友喺未有充足準備及能力之下盲目為「名」而追求名校最後都只會攞苦嚟辛。

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 簡單講即係跟能

原帖由 karen55407 於 15-08-23 發表
回覆 Soundervolt 的帖子

簡單講即係跟能力配對吧!
答得咁essential唔夠誠意噃!

引用:蘋果的文章,大家其實不用過份認真,文中引

原帖由 wongbaba2015 於 15-08-25 發表
蘋果的文章,大家其實不用過份認真,文中引述芬蘭PISA的成績只是很多年前的舊數據,可能當時作者還沒退休, ...
哈哈哈,好心寫稿前上網做下research先至作文啦。

‹ 上一主題|下一主題