用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 終於反了面
樓主: monodad
go

終於反了面   [複製鏈接]

mcl203 發表於 17-12-8 16:36
SJPS 本身谷過 華小好多㗎, LS 又唔同,小學都積極吸插班生~~~

好積極?點積極法?可唔可以話俾我聽LSPS插班生嘅實際比例係多少? 又係聽返嚟或者靠估?

mcl203 發表於 17-12-8 17:52
咁你要問番SFA D家長了....唔係聽返嚟或者靠估...係睇番黎....

你囝仔都係P2插班生喎....莫非我記 ...

好多人想插同插得成係兩回事。您都係睇EK既感覺嗜....

No,係插P3(佢果年級有4位),而且我做過PTA,所以好清楚學校流動人數。使乜問番SFA D家長?

如果在LSPS P1讀到P6,流動人數大約有正負10%。

mcl203 發表於 17-12-8 18:05

走左補唔補番先~~~

連埋哂中途離校及插班學生.......LSPS冇大遷徙式走人,反正讀唔惦過唔到馬路,學校唔會叫學生走。
阿仔有尐同學年年滿江紅,六年級默書得幾分照讀到畢業,不過當然升唔上書院。

mcl203 發表於 17-12-8 18:13
乜係正負10 ?~~~

大約環繞10%,今年畢業係近年最低,因為畢業總人數係六年來最少既190人(最盡198人),換句話早兩年有人走左再冇收插班生補充空缺。

monodad 發表於 17-12-8 23:57
唔好咁一針見血啦

聖若瑟同喇沙對小學到中學嘅政策都十分一致,身為小學部會跟據中學部嘅要求去調整課程內容去配合,確保中學部會收到一㧗能力喺期望之內嘅學生。就以首屆DSE中文科成績唔達標為例,學校對中文科嘅課程改革係由小一做起,一直到中六,十分貫徹。

近來港華同華小嘅舉動同言論,好似相方從來都冇乜溝通,可以想像佢地之間嘅合作關係緊密極都有限.....睇嚟佢哋雖然同枱食飯,但係各自修行。

Terencema7 發表於 17-12-9 08:39
Exactly, 所以都唔係好關轉定唔定,係雙方根本就各自為政。

有人提過,籌款就華仁一家,現在又要分家。若 ...

華仁過去由一班耶穌會神父帶領之下有輝煌成績,但多年過去,呢班年過七八十嘅神父依然主宰學校嘅行政決定,唔少政策已經脫哂節,到水浸眼眉,冇時間再等課程改革嘅成效,唯有希望用轉直資去解決到問題。

其實多年前兩間華仁已經察覺問題所在,建議政策改革甚至轉為直資都被耶穌會一一否決(當時耶穌會仲想返大陸籌建大學),今次可以申請轉直資,都要得到神級狄恆神父首肯先至有機會。

P.S.消息來自其中一位華仁一家前幹事。

littlefaith 發表於 17-12-9 10:06
未必一定,我認識的St Jo仔亦有不少band 2仔6年後,成績下跌。

學生成績有冇提升,應該睇整體B1及B2收生比例,而對照畢業時公開試成績做比較。

littlefaith 發表於 17-12-9 11:00
這是宏觀的比較,即所謂業績。可能自己做呢行,我亦會看重其中未能達標的學生,學校會如何對待。有很多名 ...

呢尐係相對嘅,B1學校大部份入得去讀嘅學生都係有能力達標,而B2甚至B3校學基本上都係為咗一半或以上嘅學生做補底工作,或用課程去將就學生,呢個世界唔會有一間學校啱哂所有嘅學生,三個banding嘅學校只係大家功能唔同啫。

akys 發表於 17-12-10 00:42
其實要處理學習差異唔容易,一系要叻嗰班就普通嗰班,一系唔理差嗰班照教,或者分精英班。但精英班今時今日 ...

有尐B1學校冇分精英及普通班,已經係分set上課去處理學習差異,呢種方法可以靈活運用資源,而且唔會有標籤效應。

akys 發表於 17-12-10 20:13
其實一樣有標籤,多或少而已。聽過“你啲分仲低過小班,你死啦!”和“小班最高嗰個先得xx分”之類評語。不 ...

哈哈哈,通常我最聽得多就係「我唔算差㗎,阿邊個邊個讀大班仲低分過我!」和「媽咪,今次讀大班同小班都一齊攬炒呀!」。分set教授只係將某一些科目成績滯後嘅學生集中以小班形式上課,而佢地其他成績達標就上大班嘅堂,唔係一刀切將學生整體成績分等級,已經將標籤效應影響減到最低。尤其男校,學生之間好少比較成績,鬼理你大班小班,撈埋一齊玩到癲,鐘意比較嘅可能會係家長多尐。

Jane1983 發表於 17-12-10 23:40
回覆 elysion 的帖子

要改善教學質素,辛苦又要好耐先有成績。轉制,收叻學生,兩吓就提升業績,唔使檢討 ...

以前傳統名校想轉直資,通常都會用提升教育質素、學校莫財、害怕校本條例等等嘅理由。今次港華開到口話自己成績差,又將責任推卸比小學,急急轉直資,有尐狗急跳牆嘅感覺,真係有失top school嘅身份。

hppa    發表於 17-12-11 14:12
Jane1983    發表於 17-12-11 08:29

littlefaith 發表於 17-12-11 09:03
年前中學校長响升中簡介會中,特別強調港華的目標學生是Band1生,非Band1盡可能不要申請入讀,聽後的確令人 ...

唔知今次嘅反對聲音會唔會大到好似聖士提反女校咁,要撤回直資申請呢?

littlefaith 發表於 17-12-11 11:31
朋友話今次轉直資最大阻力係家長,有啲似當年聖保祿中學(Paul Sec)咁,最後可能轉唔到。

不過,睇校長咁有 ...

聖提女及St Paul Sec當年學生及家長大鑼大鼓搵埋傳媒反對,相反港華及華小比較含蓄,冇乜喺傳媒聽到反對聲音,我相信如果港華submit申請,EDB會㧗準港華轉直資,唯一可以改變決定喺就睇下反對聲音究竟有幾大!

回覆樓主:

唔少家長會希望一間中學好似小學咁,老師悉心一字一句教書,但其實未係必然,升中時家長會,學校同各位家長講如果大家咁諗就將會大失所望,因為入得top school嘅都應該係有能力嘅top student,學校喺會教學生點樣尋求知識,點樣變成為一個smart n wise嘅人,而唔係用spoon feeding嘅方法去教授學生,如果要求spoon feeding先至學到野,即係未夠班成為top student,叻極都有限。

monodad 發表於 17-12-11 23:53
其實好多人一早已經接受咗名校唔教書呢個事實,只係有部份家長唔知會係咁。
...

其實名校嘅老師最鐘意學生challenge佢地,因為可以challenge得老師,一定要有被備而戰,夠主動,有膽色同埋又有個人思考能力。

73662710 發表於 17-12-12 00:14
12-3 歲,我就無膽量challenge 老師。以前啲band 1 , 尢其是top school, 通常收top 10%, 以家收到top 20- ...

哈哈,所以好多人都會話阿仔學校嘅學生細細個已經死剩把口,其實有佢地嘅原因。教學生點樣尋求知識唔等於要學生自修或自生自滅。唔係每個人都受呢套,其他學校我唔清楚,但事實成績同各方面數據都顯示呢種方法對阿仔學校嘅學生成效,唔係得個講字或奢望。

hkpapa852 發表於 17-12-14 15:42
如果佢符合3322個班全部有夠分入8大, 咁就有B1B水平.....

死哂喺中文?
‹ 上一主題|下一主題