用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91網天主教聖華有無人派到呀?
樓主: barbieric
go

91網天主教聖華有無人派到呀? [複製鏈接]

我都係派到聖華..

我小朋友係仔呀.書費未交.交左簿費炸....

不如做個朋友啦大家.係聖華度讀書.未必唔好既. 雖然未到10號.但我都留左書.早兩日帶仔仔去學校外面睇下.佢好開心.其實主風同聖華個派位差唔多啫.唔緊要啦讀邊度都.自己跟下進度.我都係打算比佢睇多D課外書.功課多少.都唔係問題既.有時覺得唔谷仲好.可以多D時間比個細路讀讀外書.我其實幾LIKE咁架... 我唔信會輸起起跑線.只係怕佢跑唔到終點炸.:D

我14號都返個小一體驗班噃,你地返唔返呀?

以事實講,聖華曾經是一線小學,之後少人讀因為河對面多左新校,屋村又小左人啫,佢得派位百分比,你睇番佢一班幾多人先啦,佢小六之前三十幾人,咁佢首志願定三志願有80%即係三十幾人都有二十幾去心儀中學,咁仲想點,你留意同區如主風,5人入曾記為例,燒漢森都係4個,就算聖華得1個入,個比例係一樣,如果佢入左2個,已經好過同區某些小學了,而又有愛心唔賣吹谷有呢個成績可以邊度搵??我放心佢入聖華,唔駛理人睇法,只因其他人冇去了解間學校啫,到我地派位派得都唔差既話,咪又會搶住入。

我比d信心你地,今年掙住入既朱小,派首志願88%,聖華首志願今年85%,相差不大,冇問題,想睇埋同區主風,但仲未有資料。

我即將都係用家啦..了解學校係份內事麻. ..

bluerain_baby  good good!  發表於 14-7-10 16:28

唔知可唔可以開個聖華討論區呢,唔駛成日搵番條link

返左,返既人唔多,分五group,我諗有四十人倒,都ok,主任話返到七堂有証書,每堂學既野都唔同,都幾好丫。阿仔放學果時好開心。

仲有,點收藏個topic

我仲有野問呀.知唔知除左學校指定間校服公司外.仲有冇其他校服公司做聖華校服架??例如金龍,金綸果D..

我知.但佢D衫料唔係咁好.幼稚園去果間做.校褸同恤衫都起毛粒.但係金綸買.件衫一樣咁新淨.所以想去金綸買.但唔知有冇做.

頭先上聖華網.有個開學備忘.大家去睇下啦.:D

原來我睇錯.今年聖華首三志願有87.1. 朱小88.7. 只係相差仲少. 我上次睇85.7係舊年既..唔好意思..:D 即係學校都唔係人地講既咁差,,我地放心讀啦. 家長日見到面不如交換電話.WHAT'S APP啦大家.:D

哦得佢先有.咁我去番果間買了..,我用電腦睇多.

首三志願係幾多%冇乜參考價值(其實又唔係冇得晒既.唔係駛乜計百分比呢),.不過我見學校登出既派到的中學大部份都係B1同直資中學, 當然B2都有.,起碼都係受歡迎既中學黎既,同埋學校唔算人多既話.佢都LIST左十間.即係一半人入到囉....   條數係點我都識計既..多謝你的指點...

返唔到七堂都唔緊要,都係比小朋友適應. 今年主任話有4 班, 今日都好多小朋友返呀

我都唔知點相認. 備忘係聖華主頁右下角,... 應該冇分班試... 你咪咁懶啦.搵番張通告出黎. . 入左間大家都認為唔想入既學校,就更應該用心專注自己小朋友啦, 唔好咁懶啦.返一三五 10點到11點,係學校中門入去有老師點名啦.

PM 左了.:D
‹ 上一主題|下一主題