用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 2009/2010 -1C 班 家長召集區
樓主: WingKanMa
go

2009/2010 -1C 班 家長召集區 [複製鏈接]

Kan ma,
Sorry 昨天沒有上來..忙緊喚!
昨晚掛住聽course..看吓看吓都走散了..真可惜...
昨晚回家看回手冊.."登".."登"...你不用激心...
我們都欠交功課了...最激的是...有做有帶放晒係書包..但無交比老師...~哈哈,真的問你點算好.

現在仍在找他的藍色外套...校務處問過無...Mr. Lam 要再問Ms.Chan先知有無小朋友攞了...現在剩回最後機會"音樂室"...希望找得番....唔係又要用佰多元買一件新的給他....
金錢事小...而最不想他習慣了..唔見咗任何東西都唔緊要,比錢買過便算的壞習慣...[不見了責任心的澤哥哥喚!]

原帖由 WingKanMa 於 09-9-24 09:12 發表
澤媽早晨

kan昨日又唔見左中文WS, 你話是否激死我, 唯有叫老師補發才做,  這星期每天都欠交功課, 都唔知點算.  你今晚去唔去?使唔使約埋一起呀?

Kan ma,
謝謝你! 唔好咁客氣啦!...澤哥都有問我如果搵唔番係唔係成個學年都無外套? [我嚇緊佢話係架!] ...咁鍾意無手尾...等佢知道吓後果都好...當然如下星期一上音樂室,都無..就要再買過給他了..天氣開始轉涼..你都知我家澤哥身體有幾..咁"好"...現在只希望有奇蹟出現
昨晚無緣一起吃晚飯,因答應了他們早一點回家..真可惜!下次再預我地!....10月17日去呀! 大日子來的喚

原帖由 WingKanMa 於 09-9-25 16:13 發表
澤媽,  唔好氣餒, 實找到(我個囡唔見了2次, 有一次重冇寫名)都找回.  我個囡有2件, 借住比你先等你找多一個星期, 如果找不到才買?反正都放在家.  是呀, 昨天之後同其他媽媽去食飯, 走散了, 但都唔緊要.  10月17日去 ...

Kan ma,

早呀! 昨晚攪得掂嗎?

Kan ma,
~哈哈..小一生都唔期望作得文采飛揚..澤哥寫之前..剛好我收到本關於"60年中國"的小冊子..和他看後..他的總結就是.."我們的國家很強"..就是這麼多了...
Kan Kan眼睛沒事嗎? 澤哥這數天都有說隻眼好癢..我不斷叫他唔好用手卒..可能天氣轉關係"干燥"
今天到我和校車公司"傾計"了...要我們越來越早上校車...
開學說7:10am..一星期後7:05am..上星期7:00am...
今天告訴我們..明早"6:50am"....唔係呀! 佢話頭一,二站無人上車...所以早了...我說真的有困難..."6點幾,我找誰人看住妹妹?,莫非玩獨留兒童在家..定亦或一樣晨咁早叫醒埋妹妹一齊送哥哥上校車?" ...真的唔明白??...早唔係唔好..但,我們又不是住上水,青衣..和學校只一山之隔,唔洗早成咁跨呀?

原帖由 WingKanMa 於 09-9-28 13:14 發表

澤媽, 妳好,  ok 啦, 但作為小一生, 真是對國慶沒有感覺, kan只是想到好開心, 因這幾天我會帶她去東莞, 哈哈, 死未, 只有這些感覺.  今天她唔知點解雙眼好紅, 返學前已同她滴眼藥水, 如何放學都是咁唯有看醫生 ...

嘩! 校車咁絕...無礙大家都唔係特登遲到..有時意外大家都不想...現在等緊校車公司回覆..我們真的有一點困難..太早了..可以搵邊果幫手湊妹妹是最嚴重問題...早起身事小, 要有人看住細果位小朋友先掂...頭痛

原帖由 WingKanMa 於 09-9-28 15:15 發表

有冇問題, 一二站冇人上車就要早d, 有點那過.  kan都是6:57分上車, 好彩她冇叫我早d, 如果唔是我和我老公一定唔放過他, 但她們都在kan面前落藥, 話唔可以late, 一分鐘都不能, 我第二天kan有小小遲, 立刻同她講是kan ...

Kan ma,
早呀! 總算攪掂...維持原來時間7:00am上車 [都好好的了]
昨天上學校網果然快了好多...真的要多謝Kan爸爸係家長會果晚同ICL-Mr.Luk提起說學校的內聯網很慢及難入...老師說會和同事傾怎樣分開中學,小學的server..辦事好快,效果非常好喚!

原帖由 WingKanMa 於 09-9-29 11:47 發表

澤媽, 早晨

校車問題解決未?

Kan ma,
是喚,是喚...唔好玩幾日又..慢...過....
我地終於搵番件外套了...不出所料.."音樂室"...攪了成個星期又麻煩到咁多位老師..還有你們擔心..真的過意不去...
問澤哥佢點搵番..佢話.上完音樂堂臨落堂時問Ms.Kwong,
"上星期二我留了一件藍色外套係音樂室的椅子上,請問Ms.Kwong你有沒有見過嗎?"...真的要感謝Ms.Kwong幫忙!

原帖由 WingKanMa 於 09-9-29 13:19 發表

澤媽
咁就好啦, 最緊要是事情解決.  是呀, 昨日內聯網果然是快好多, 希望日日都是啦

Kan ma, 是的...我們都唸緊係時候要開始入冬季校服了

原帖由 WingKanMa 於 09-9-29 13:46 發表

澤媽, 咁就好啦, 這幾日重涼了好多, 好在搵番件外套, 如何唔是就容易病了

今天無中文堂,是不是有講座聽喚?
上次聽"雞蛋"就用了OLE..莫非今次都是..
係喎..中文教了新課文了...澤哥昨晚講我知的 "小小的船"

原帖由 WingKanMa 於 09-9-29 15:09 發表

是呀, 反正都要買, 早d買可能唔使咁多人爭.今早我都叫kan著住返學.  呀你知唔知點解今日會冇中文堂呢?

咁你放心晒啦! 唔需要成日擔憂Kan Kan聽唔明
今天功課出咗嗎? 我都有上緊學校內聯網..都是上星期二的功課...今日的去了那裡?

原帖由 WingKanMa 於 09-9-29 16:45 發表

我download功課, 原本是轉LA科 問題比賽.  是呀, 昨日KAN都有讀"小小的船"比我聽, 上課"中秋節"重成日背比人聽, 她們真是好容易就記得, 唔使迫就可以背到, 好開心! ...

5點後學校先上載..對嗎?

原帖由 WingKanMa 於 09-9-29 16:52 發表

DOWNLOADED, 你要PRESS F5 來UPDATE 呀

Kan ma,
Good morning! 昨天謝謝你的救命之恩...沒有你的指點,相信我又要攪一大齊..果然如當年媁研老師講的一樣.."識人好過識字"~哈哈
Kan Kan做晒功課未呀? 努力!努力! 我答應5/10返學請佢食小熊雲尼曲奇..最緊要聽媽媽話喚!

kan ma,
~哈哈,小公主知今天可以扮靘靘返學,果然心情都唔同d
澤哥也有告訴我知,他們昨天玩問答遊戲,全班同學都很投入好開心喚!昨晚他反過來問番我一大堆有關國慶60周年的問題 [我當然扮唔識啦]..佢告知我答案時不知多高興..返學真開心. 我們要澤哥把昨天帶回來的家課做晒佢..唔留過夜了.因估計今天放學回家一定有大堆功課,積下去唔係辦法. 用了1個鐘攪掂,比預期快.真要感恩!...因他說今天可以著便服而學校同時有好多活動...快快做晒,早d瞓.叉足電返學

原帖由 WingKanMa 於 09-9-30 10:50 發表

澤媽, 早晨
唔好客氣, 我都是早你一日識ja.  她當然未做晒功課(因昨天出街吃飯), 但我今天一定要她完成.  澤澤有冇告訴你昨天問答比賽, kan話1c班0分, 哈哈, 但她覺得很投入, 很開心.  今天是開學以來唯一一天願意 ...

係喎..Kan Kan 10月生日喚..又大一歲了.
我地都希望唔好多功課...希望..希望

原帖由 WingKanMa 於 09-9-30 12:41 發表

但我想今日應唔會有好多功課, 應該可以放心去玩 但她要好努力寫邀請咭(她的mac記生日會), 所以今日放學後有排忙

Kan ma,

我今早看回通告..去旅行當日17/10剛剛是學校開家長教師會...下午我打了電話到浸小請假了

Kan ma, Lok ma,

早晨喚! 中秋節去了邊署玩呀? 長假放完了.. 當為這一個月的小學生活[休息,休息一下] ...今天,我們又來過了

Kan ma,

開心快樂的假期喚!仲乜小公主話唔好玩呀?東莞好多嘢食好多嘢玩的..如你下次真的唔帶她出門..我相信她拆了間屋都有 第二個月開始了..新的一天..今日返半day...應唔會太多功課..
校車公司...都唔知講什麼好...那天打電話回校[提早上校車這件事]...都聽得出學校都好無奈...他們都叫我盡量同校車公司傾..唔得的話都要唸下自己搵街車...

原帖由 WingKanMa 於 09-10-5 10:44 發表
早晨,

我同kan上了東莞玩了4天, 但劉小姐居然話唔好玩, 寧願在家玩, 好呀, 下次只是我和爸爸去, 睇下點. 大陸真是有好多喜洋洋的書和vcd買, 我都有買比她, 她話她明白(因她最鍾意估):;pppp: 希望新一天會聽話d:hehe ...

kan ma,
午安!昨天不好意思剛巧有來電要和你談到一半便終結.
昨天上網看不到家課,而澤哥亦抄漏一項..如我所料將會欠功課..果然今早一對..."Maths~WB P.15,16" 又被老師寫欠交了..學校的內聯網...究竟機時先會無問題呢?

kan ma, 唔好鬧kan kan啦,其實她上堂好主動好勤力家[澤哥匯報]...澤哥都有嚐試過..明明做好晒功課..就是被其它書夾咗,又要趕上堂..一時心急睇漏眼..結果未 "欠" 囉...
大家還需時間好好悉應..包括學校的內聯網
係喎..kan kan 星期三開始上功夫班了,好玩嗎?

原帖由 WingKanMa 於 09-10-8 14:18 發表

澤媽, 是啦, 個內聯網真是有問題, 我昨天打了很久才有人聽, 但聽後都冇用, 只是由星期二的dairy改成"data not yet received" 真無奈.  好在kan昨天冇抄漏, 如果唔是又是欠交.  kan昨天都比老師寫她欠帶中文 ...

Kan ma,
早安! Kan喜歡玩武術好呀! 都話係好好家! 第日可以係Kan Kan 打功夫比我地睇了:loveliness:
昨晚返家,見澤哥滿懷心事和情緒不太好[一面做家課,又忟又咬自己] 一定有問題唔對路連功課都唔做住和他傾計,他原來在小息時,唔小心撞到人,已經立即道歉,但就被人家大大聲聲罵無家教和要打番他,他說好唔開心,因當時有好多人望住他...[他不斷說已不斷向小朋友講對唔住的了]..最在剛好有關愛大使經過,如果唔係澤一定被人打了
小學都有咁惡的人,真的要入下學校見識見識下

原帖由 WingKanMa 於 09-10-8 22:45 發表

澤媽, kan是今天學武術, 我問她好玩嗎, 她話很好玩, 重玩給我看
‹ 上一主題|下一主題