用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 08/09 Nursery 齊齊傾
go

08/09 Nursery 齊齊傾 [複製鏈接]

hi, 你好!
我無聽到我個女講呀,又唔見有小朋友帶住喎,其他家長知唔知呀?

各位媽咪,你地班小朋友果班,一班有幾人呀?我個女係一班18人呀!

hi mermaidmom,

我搭地鐵有見到高班小朋友帶燈籠呀,但同佢同校車的小朋友又無帶喎!

我個女星期一話我知畫圖,畫燈籠呀,星期二到四都係話畫自己個樣,想問吓你地小朋友係咪咁講呢?

仲有昨晚佢有提過話有功課,但書包又唔多覺呀,大家知唔知呀?唔知佢係講笑定係真.

tanganastasia & mermaidmom,

我呀囡又係天天在保姆車訓覺,仲係訓到好冧果種,返到家都仲訓唔醒架!佢的作息時間都係仲未定,仲係要時間去適應呀!

hi, 我係填否的,現在我個囡係讀上午班!

31/10 生日會

Hi, Allison^^

謝謝你報料,我今晚要問吓個女學校係咪好多佈置先!

rainy0429 & wasabi-cat,

我都有訂書,昨天check過,已過數啦,可能下星期會有書派卦!

今天到成校車小朋友都係扮鬼扮馬,so funny!可惜我無時間同個女返學影相!

今天帶咗生果粒串燒同小朋友share, 有蜜瓜,哈蜜瓜同菠蘿,一串三種色,相信大家小朋友都會喜歡卦!

我個女連續兩個星期的圖書佢都話之前老師講過啦,一打開佢又記得故事講乜,講到小小關於果頁的內容,你地小朋友的圖書係咪上堂都講過架??

小皇帝

你有所不知啦,我個女唔多鐘意食生果,又見佢次次返學茶點都食得晒,咪切d粒粒串生果囉,佢都食晒啦!以後都可以帶多d生果俾個女做茶先!

可能d圖書咁啱兩本都講卦,又睇吓今個星期五的書佢睇過未先!;)

POPOMOM

原帖由 小皇帝 於 08-10-31 17:54 發表
PoPoMom,

你好認真呀. 我好行貨地整咗菠蘿腸同三文治, 希望小朋友都鍾意食. :)

我個女本書應該上堂未講過, 因為佢會叫我再講多幾次.

回覆 # 的文章

RAINY0429,

有個k3媽媽話我知,佢以前都唔係次次幫佢仔仔帶食物for party wor,可能真係個個帶,太多會食唔晒啦,所以下次諗唔到食乜,可能都問吓老師係咪唔使人人帶先!

回覆 # 的文章

我呀女話果日有出playground玩,唔知真定假呢?有無其他家長報吓料呀?

Hi, 小皇帝

我個女近兩個星期係派手冊時有張老師俾的紙仔,會講明下星期幾要帶d乜野返去架,你有無收過呢,剛剛依個星期一就係要帶toilet roll做手工呀,其他家長你地有無收到呀?

原帖由 小皇帝 於 08-11-6 10:59 發表
講開生日會, 我都整左差不多四十枝菠蘿腸比大小姐帶返學, 當晚問佢有無食, 佢話只係食了一枝, 再問同檯同學有無食, 佢話一人食了一枝, 其餘呢, 又係最叻果句:"I don't know", 所以我估好似其中一個mami 講, 可能有小 ...

我都唔知玩完未,但見隔離版/班講話上個week帶消防玩具,next week要帶triangle,唔知係咪呢,我都有問呀女係咪要帶野,但佢都係唔答我??!!

原帖由 小皇帝 於 08-11-6 16:36 發表
PoPoMom,

兩三個星期前學校就有張通告提家長, 但近一兩個星期就無, 所以我想問下各位呢個遊戲係唔係已經結束. 唔該哂.

我聽個friend講,上個星期五學校派咗my nursery book,但我個女無攞返來呀,請問其他班的家長有無收到呀,我連本書都未見過,唔知到底學咗d乜野??

Hi, Joanne

可能係啦,就睇吓今個星期五有無派返來啦!此外,我知道手工/勞作都係班班有d唔同的。

Cheers,
PoPoMom

原帖由 JOANNELAM 於 08-11-12 13:24 發表
我個女都無派到my nursery book , 係咪班班o吾同o尼?

belle,

I bought a new fluoride toothpaste last weekend for my daughter.  She started to use this kids toothpaste on Monday and asked me to put a tick to show teachers she did well..kekeke.

misstaisen,

我個女今個wk無通知要帶野喎!

原帖由 misstaisen 於 08-11-14 20:02 發表
我這個星期收到通知要帶醫生或者護士的畫,你們有沒有啊?

Hi, mermaidmom

上個星期三我個女就攞咗醫生玩具的探熱針及玩具車返去,最終學校就收起咗探熱針,玩具車當天就帶返返來。

今朝刷牙時突然又話要帶.........想咗好耐都講唔出要帶乜野,後來話要帶郵差的圖片,不過太趕,找唔到,之後又攞咗個F字母返學校。

Mermaidma & Mrs Lee

我當初都每天一問我個女架,後來問得多佢好似唔多鐘意,我就唔問啦,昨晚自己找字母玩,之後又攞咗一個A字放在書包,但我估都唔使帶A字啦卦!!

hi,

今朝剛同個女去咗旅行,同佢一齊返學,大家都好開心,返到學校,見到佢地平時的勞作作品,又終於可以影到佢地的學校時間表,認識咗佢平時講的同枱同學啦都幾好架!

旅行其實好短時間,只係一個多小時,去到去吓洗手間,參觀三個展館,拍吓照,仲有我個女成日都問食茶點未,食完行一陣都要回程啦!

回程車上,老師會去每個家長身邊,講返小朋友近幾個月的上課情況,都可以對小朋友了解多點點!
‹ 上一主題|下一主題