用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 08/09 Nursery 齊齊傾
樓主: mermaidmom
go

08/09 Nursery 齊齊傾 [複製鏈接]

qutiebaby,

我相信你打電話俾老師,佢都會好樂意同你講翻的!

原帖由 QutieBaby 於 08-12-11 00:04 發表
PoPoMom,

我都係今日去完旅行呀!我都覺得玩得個幾鐘唔係好夠時間咁, 而且回程時我地無跟校車返學校呀!所以可能錯過左老師同我地傾返小朋友個part,唔知佢之後會唔會打返俾我傾返呢?! ...

有呀!我都忘記咗係咪上個星期佢唸架,”舉頭望明月,低頭思故鄉”,前兩句就要提佢先講到!幾得意,我都無估到佢地會唸詩KEKE!

原帖由 qingbb 於 08-12-11 22:41 發表
各位媽咪,有冇聽到你哋個小朋友唸詩呀?今晚食食吓飯我個女無端端唸成首”床前明月光”,第一次聽到佢唸詩,好驚喜!佢話miss教喎。

普通話,我個女都好少講,係間中講兩個單字我都唔知佢講乜,只係用普通話唱過再見歌,其他都無啦!我都唔知佢聽唔聽到老師講乜???

原帖由 小皇帝 於 08-12-12 11:04 發表
其實我有時都聽倒個女講類似普通話的說話或唱兒歌, 但我就經常聽唔明佢講/唱的內容.

我個女都係e/c班呀,今天佢又唸詩,我問佢知唔知點解架,佢話掛住屋企喎,keke!!!

原帖由 qingbb 於 08-12-12 15:35 發表

我個女讀E/C班,好少喺屋企講普通話,間中唱吓國語歌,最近唱的國語歌是:「眼睛,眼睛,你在哪裏?我在這裏,我在這裏,您好不好。」然後將「眼睛」改為鼻子、咀巴、耳朶,她的名字等繼續唱。

我冇想過學校會教唐詩,所以有點意外。佢 ...

Hi, 請問各位家長知唔知道wk6同7小朋友要帶乜野資料返學校呢?定係根本未知要帶d乜野返學校做主題習作呢??
‹ 上一主題|下一主題