用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 蒙特梭利教材分享區 (謝絕推銷)
go

蒙特梭利教材分享區 (謝絕推銷) [複製鏈接]

Re: Cheap Cheap Monterssoi 蒙特梭利教材 (謝絕推銷)

小新媽媽,

多謝你提供這資料, 因為Monterssoi 蒙特梭利教材好貴, 我都唔知直唔直...

haomama

Re: Cheap Cheap Monterssoi 蒙特梭利教材 (謝絕推銷)

jks 寫道:
Please be aware that not all toys made from wood are Montessori material, I think a lot of people have that mis-concept. Puzzles (wooden & cardboard type) are used in Montessori classrooms because they have error control, i.e. children would know that they are wrong automatically so that they could work independently. So that when I choose a new toy, I would first think about if it has error control or not, even if they have they would probably be considered as supplement & not strickly Montessori.

Anyway, just updated my website, feel free to visit.
http://get-me.to/monthome

嘩...好勁呀
我都想正一個area比bb看書, 反玩具..
我要點準備呀????我bb1歲會唔會太早呀????

我發現裕華(佐敦), 有街道, 農場慈力牌$8一片(9折),
街道造型有車, 人, 紅綠燈, 郵筒etc活動慈力貼, 給小朋友自由發揮...

熙媽媽,
多謝你的提供, 因為我想搵這些book好久, thanks

loklokma47,
多謝你的提供, 你都買唔少啦...
其他媽媽快d去看看

ronnie,

可唔可以列舉有關蒙氏的 website呀?
我之前都有去過吉x島$10店都無你講的玩具...邊間呀?
1. 木制字母火車, 一字母一卡車
2. 動物拚圖
3. alphabet sponge for painting; 其他玩具店都有, 價錢係4倍+
4. 時鐘拼圖 (地膠質地)
這木制品手工如何呀...
:
haomama

loklokma47,

ABC木板,有無相看, 我上次見唔到呀...
祝身體健康, 快d好番...
你bb幾大呀, 我想參考

Re:蒙特梭利教材分享區 (謝絕推銷)

唔該晒呀, 我琴日去左啦...唔通要去多次...

BBcute & Samual媽,

唔該晒, 多謝幚手...

haomama

happydino,
試下啦...

教材

happydino

www.cfmontessori.com.tw/publisher/issue/index.html
你試

erikalo,
個間野有無網址呀?

erikalo 寫道:
各位

我對蒙特梭利教學, 都係未完全了解, 我都參考過好多書同web-site, 都仲係初哥來教個女, 不過我上星期去廣州, 發現有學校用緊既蒙特梭利教材, 價錢都係1200, set野好大set, 可以玩到3歲, 全用木製, 有puzzle, 層層疊, 串珠, 仲不同size既sharp puzzle, 仲之我唔知點形容, 不過我睇過, 不算貴啦... 至於有無d 散件賣, 都有既, 質地唔錯, 你地可以考慮, 我唔知個條叫咩街, 只知係叫萬寧廣場, 那兒有一層, 有好多老師既教具賣, 唔錯...

smiile,
忠誠文教中心係邊樹呀?
佢地有無其他教具可以買呀?
我都係到搵緊...

haomama

Smiile 寫道:
蒙特梳利學習法是適合3-12歲的。當然亦可由bb開始利用教具引導。

蒙特梳利教學法的確不錯,因為它是鼓勵小朋友自學自研自習,而老師及家長只是環境預備者、觀察者及紀錄者的輔助角色。

一般而言,蒙特梳利的教具乃是由德國、瑞士等歐洲國家運至香港,所要教具會較貴。而且那些教具很精緻精細、質料非常之好,例如粉紅塔最細粒 (塔頂) 只得1cm x 1cm都造得好精細哩。

就算要買,有時某些教具都未必有得買;要等訂購等一個月左右才有哩 ! 我就買了屬於文化領域的亞洲地圖,真的好靚。全地圖樺木製,可以當作拼圖砌、又可以作為擺設,一舉兩得。那套就要 $1,200.00。我是透過忠誠文教中心替我訂購的。

hello Smiile,
我囝囝1.5歲, 慢慢開始, 所以第一步係搵d教具先...
唔知你講個間大唔大呀????
d野多唔多款...
唔知係唔係叫"BabyXXXX"個間呢?

Smiile 寫道:
haomama,

忠誠文教中心在荔枝角,但正確地址我就不記得了,因為是於一年前左右去過。Sorry !

那兒都有教具及兒童書藉的,不過不是很多而且mark up了,故此我不會在這兒買。

如您想找一些教具,想請問您找多大年齡的 ? 我知道荃灣廣場童話國有好多平教具、書藉 (親子或拼音、練習等)和cd, dvd等,價錢比較合理,您可以去看看。

Smiile

‹ 上一主題|下一主題