用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去信特首及立法會--有關12-17歲未符合回港要求的兒童 ...
樓主: Jack1020
go

[英國] 去信特首及立法會--有關12-17歲未符合回港要求的兒童   [複製鏈接]

致尊敬的香港特首、 入境事務處處長、 食物及衞生局局長及各位立法會議員
敬啟:

您們好! 我係一位12.5歲小童的母親。 政府於今年(六月二十八日)突然宣布由英國返港實施地區性航班「熔斷機制」,由七月一日凌晨零時零分(香港時間)起禁止所有從當地來港的民航客機着陸香港。 由於事出突然,未能趕及更改酒店以及機票( 因所有酒店及機票已經爆滿),兒子整個暑假只能被迫滯留當地。

此外由於英國未能容許18歲以下人士接種新冠疫苗。 因此,我兒子未能於新安排下回港, 政府聲稱按家庭友善原則安排12歲以下小童能夠跟隨家長回港。想請問12-17歲兒童是否就冇權去享受家庭友善? 是否就冇權回港?

時至今日,英國開始容許18歲以下人士打針,但只會打一針;香港政府接納專家的意見,容許在港兒童亦只打一針, 但入境條例卻沒有改變,使 我的兒子以及一群滯留當地的學生,仍然未符合入境條件,繼續被拒諸門外,未能夠在已打一針的情況下回港。

其他地方採取“鎖國”措施亦接受國民入境,相反香港將港人拒諸門外, 你叫大批滯留學生有家歸不得, 他們的心情及感受如何! 相信他們內心一定有所疑問,究竟香港的領導人,有冇人關心這群滯留學生,你叫我們作為父母情何以堪。 出外留學並不等於離棄國家,他們希望能夠學有所成,回國貢獻社會、貢獻國家。

我已一年多未能親見兒子一面,非常擔憂。兒子亦問道是否香港政府不容許我們回港! 此時我已經淚眼盈眶不懂回答。各位領導們,你們能給我答案回答他嗎?
   12    0    0    0

LiHing 發表於 21-9-26 18:39
如果在香港打了一針的18歲以下去英國,他們又准不准回來呢?
不能。

yuyueng 發表於 21-9-26 20:41
其實政府不如起機場幫留學生補打一針,咁只打一針都比人返黎啦。
佢又要最後一針有14日!其實可以派人去當地領事館或國際機場就好了

LiHing 發表於 21-9-26 22:53
究竟政府明唔明,打兩針唔係問題,根本無得比12-15 歲的學生打,檢疫21日唔係問題,根本 book 唔到洒店比佢 ...
Totally agree and support !!!

tswt 發表於 21-9-26 23:25
多謝貴家長帶頭寫,我也要寫信投訴,要求準許未能接種兩針的12歲至17歲在英國留學兒童不能回港。作為香港政 ...
已電郵給特首、政務司司長、食衛局局長、入境署署長,立法會秘書處及約十多位資深立法會議員。希望有一兩位以上人仕可以體諒同明白我哋家長心情及訴求, 喺呢個group裏面嘅, 一定有唔少家長的子女係計劃或者已經喺外國讀緊,係現在及未來,令他們善待,體諒及協助我們這一群,對於未來我們小朋友是否愛護及擁護我們的香港甚至國家甚為重要!

我有諗過, 亞仔喺英國10月尾會打第一針復必泰,如果一切正常,我考慮問下學校,可唔可以安排打第二針, 咁就達成香港所謂完成接種

接種疫苗要求
乘客必須在抵港航班預定起飛時間前14天完成接種所有建議劑量的新冠疫苗(按照新冠疫苗接種指南中的規定),才可被視為完成接種疫苗。這14天是指由乘客在接種建議的最後劑量新冠疫苗後的次日作第一天起計。例如,最後一劑新冠疫苗在5月1日接種,第14天則為5月15日。這表示已完成接種疫苗的乘客將有資格乘坐任何出發日期為 5 月 15 日或之後的航班,並可縮短檢疫時間。

LiHing 發表於 21-9-27 23:35
強還強,都要比人返屋企先得㗎,就算話隔離21 日唔夠都好,都要有足夠酒店比人隔離,俾條生路人行呀。次次 ...
絕對認同,點都要顧下香港人先得㗎, 由暑假開始, 撲呢樣嗰樣,到頭都係得個吉, 已經唔計較用幾多錢, 小朋友及大人都會發癲

sp3014 發表於 21-9-28 18:49
真係唔好抱期望了,希望英國快d update番個認可疫苗list ,慳番去英國隔離嗰10日,大人飛過去英國仲實際, ...
希望明天29/9英國見到update左,快d即認可疫苗list, 我就係一早買咗10月28日機票, 諗住Hong Kong green list一定去到,點知真玩明升暗降,依家等緊,一掂,即該book車 book酒店,大人過去機會大過小朋友返黎

agnesmomo 發表於 21-9-28 23:31
疫苗引發心肌炎,香港學生都改打一針,我唔明點解係都要強制我哋係英國嘅小朋友打兩針,我個仔13歲,4/10才 ...
應該唔得,英國講咗要八至十二個禮拜先至會考慮第二針

LiHing 發表於 21-9-28 23:58
英國這個歲數可以打兩針咩?我以為只可打一針?
見NHS寫8-12 weeks才考慮,係考慮,反而特別人仕可book打加強針

LiHing 發表於 21-9-30 22:43
12至17歲青少年兩周前打1針復必泰 將視為完成接種疫苗
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210930/bkn-20 ...
之前也找過東網,check番佢今朝message過我話政府將有回應

agnesmomo 發表於 21-9-30 23:31
佢講緊係注射復興或復必泰。現在英國流學生根本就冇可能打呢兩種針。

我仔英國打pfizer
pfizer biontech
可上網check下,即政府item No. 3

Jack1020 發表於 21-9-30 23:44
我仔英國打pfizer即
pfizer biontech,可上網check下,即政府item No. 3
依家等政府正式修改個list

poonseelai 發表於 21-9-30 23:58
我理解biontech 係德國藥廠,香港 biontech 由中國復星負責運送,香港叫復必泰
...
https://www.thestandard.com.hk/section-news/section/11/225661/BioNTech-and-China-partner,-not-Pfizer,-to-produce-HK-shots
合作、制造及供應分別,係BioNTech就得,英國由輝瑞提供Pfizer-BioNTech
Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine Overview and Safety | CDC

香港就指明 用 途 認 可 2019 冠狀病毒病疫苗列表:Comirnaty 復必泰 2Tozinameran – COVID-19 mRNA vaccine (nucleoside modified)Pfizer-BioNTech COVID-19 VaccineBNT162b2

Pfizer website

Name: BNT162b2

Manufacturer: Pfizer, Inc., and BioNTech

GUI_GUI_NG 發表於 21-10-9 12:29
有無人收到政府或衛生署回覆?

我曾打過衛生署 佢哋話會電話回覆學生在英國打一針是否可回港 但一直尚未覆 ...
已回复,不能
‹ 上一主題|下一主題