用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 点樣令小朋友講英文比較native?
樓主: phyllislau
go

点樣令小朋友講英文比較native? [複製鏈接]

yfchoy 發表於 14-9-24 12:33
你要比耐性佢去做,初時小女點都唔肯自己睇,要人陪先睇。過一段時間(放咗係度半年),可能接觸嗰啲故事多 ...
是不是錄D有聲有畫的?如何做?可否詳細D,我女少在這些環境學英文,自己也講吾好,所以少教,出去學又不願是要我陪才可以

yfchoy 發表於 14-9-29 11:05
除了電視卡通和電影,只會有聲的CD和書。我現在冇強迫佢去聽英文(當佢抗拒時),俾佢聽多啲公主故事既中文版 ...
三歲讀K1,之前在另外一間學校上過N班,返幼稚園無問題,但要去上英文、芭蕾舞、返教會同D小朋友玩就吾得,一定要見到我。。。佢喜歡公主所以買左兩本迪士尼公主中文書,常日訓前叫我讀,但多數叫我讀同一個故事,平時久不久播英文碟,多數佢听一陣就吾鐘意,佢不愛听我就關,有時給電視有英文卡通片佢看,多數問我講乜

fc926 發表於 14-9-23 17:40
最近我家小朋友對frozen電影和歌都很瘋狂,於是便把隻DVD 放在車上播 (有聲無畫),她們都聽得如癡如醉,聽到熟 ...
請問在邊買?我想買同想買D英文公主是有CD或DVD,我女之前都喜歡Frozen,因本人英文吾得,竟然對公主有興趣所以看下有無附碟的

fc926  一般DVD鋪應該有的  發表於 14-10-6 12:20

yfchoy 發表於 14-9-24 12:08
十分同意,現在出了很多英文故事連audio book,我都係全部將佢錄落IPOD比囡囡自己跟住本書嚟睇(雖然佢唔係 ...
請問點轉換,即CD轉換格式可以在手機播放,THX

yfchoy 發表於 14-10-8 14:30
可用I-Tune轉換,加埋相都得

查過好像适用蘋果
‹ 上一主題|下一主題