用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 想問下各位LMC前輩一D問題
go

想問下各位LMC前輩一D問題 [複製鏈接]

我囡囡都會在明年入讀LMC, 想問下一D 詳細資料,希望各位LMC嘅爸爸媽媽可以解答:
1. 正常返放學時間係幾點
2.ECA 是幾點至幾點, 是否每日都有, 包括樂器 嗎?
3. 是否每日最後一堂會 給小朋友做功課
4. 飯盒是否很難吃, 可 否帶飯?
5. 功課量多嗎? 大概有幾多樣?
6.  一年有多少次測驗及考試
7. 校車問題是否已改善
問題多多請見諒!!!
   0    0    0    0

唔該哂各家長熱心解答, 仲想問下
1.熱門ECA有咩, 可否舉例!
2. ECA 是每年選一次嗎?
3. 第3語言是ECA, 有冇分LEVEL, 有冇升班架?
4. 英語是否一定是NET任教?
5. 小一中文是普通話上課嗎?  是否操純正普通話老師任教?
6. 除了2測2考, 平日有冇SHORT QUIZ架.
7. 一星期有幾次默書, 中,英都有嗎?

唔好意思咁多問題因為本人較著重小朋友學習嘅語言環境&小女現時亦是就讀國際班! 但小女較慢熱&怕 醜, 要較多時間適應,希望了解多D, 幫小朋友預早準備下, 等佢順利過度LMC.

明天去REGISTER, 希望下年各位爸爸媽媽繼續多多幫忙!  MILLION THANKS!

TSA = 全港性系統評估

全港性系統評估為教育統籌委員會於2000年發布的教育改革報告書中提出的改革措施之一。

全港性系統評估的設立目的:

• 為政府及學校管理當局提供全港學校在中英數三科的水平的資料,以便政府為有需要的學校提供支援,及監察教育政策執行的成效。
  • 其功能是了解各學校在中英數三科是否達致基本水平, 促使學校結合評估數據與學校發展的需要,制定改善學與教成效的計劃。
http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/PriFaq.html#Q08
‹ 上一主題|下一主題