用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

P1編咗班啦!! [複製鏈接]

Hi, 我個女都係1C班呀!

我個女係綠組架!

剛收到1C班主任Mr.Sun 通知,佢話如果係書商欠書就唔駛去攞喎,9月初會派番比小朋友,只係完全未買先要番去舊校社買!究竟係點呢?都係聽曰早會再問老師confirm 下先得!

Oimingoiming, 家長當然無得跟啦!我個站得兩個小朋友上車,但係得番一個位,佢地上左車企左嚮度唔知點好,阿姨就叫佢地一齊坐,3個人坐2個位,d位又窄,根本坐唔到,最危險就係仲要坐車頭,已經坐得半個身,前面仲要無野擋住,一dub break咪撞親!我已經即刻同副校講左,希望可解決呢個問題!我知上年都有呢個情況,請問家長最終點解決呢?Pls share!

我係牛頭角上車架,如果攪唔掂就有排擔心!

原帖由 oimingoiming 於 11-9-2 09:33 發表
Hi,
你們小朋友幾點睡幾點起身呀?有無方法能迫去睡呀?兩朝女女都好似發夢!

我一定要阿女10:00前瞓,因為第二朝要6:30起身,7:00就送佢上校車,不過有朋友提我唔好俾佢地瞓晏覺,九
如果唔係夜晚瞓唔著就麻煩!

我阿女係帶飯,佢平時嚮屋企食成個鐘,但係好surprise佢第一日竟然係食哂,不過我攞左小小水果俾佢,佢就話食唔哂,因為無時間!睇下聽日佢食成點先!

我個女係1C班,佢都話d老師好惡,佢今日返黎仲摟住我喊,佢話今日老師好惡鬧人好驚喎,我以為佢犯左咩規啦!原來佢話今日小息全部人去禮堂休息同食野,佢話嚮鐘時老師話要企定唔好郁,但老師突然攞住個咪好大聲咁指住佢地鬧,(可能係有d小朋友仲跑跑跳跳掛!佢一路喊一路話真係好大聲,同埋佢話d小朋友上堂時好嘈,佢成日聽唔到老師講野,我真係要搵老師了解下,我唔想佢怕返學呀?

我今朝都同班主任講左,希望佢同阿女傾下,如果大家嘅小朋友都咁驚,不如你地都同學校講下吖,我都知可能惡係最容易收效嘅方法,但佢地只不過係返左幾日學嘅P1,有時真係唔駛咁惡嘅!

我阿女都無咁驚喇,班主任都有再同佢地講去操場休息時嘅規舉,等佢地明白做緊咩同點解老師要咁惡!我昨天做左個示範,話說昨晚爸爸叫左阿女三次去刷牙,佢都冇去,我就好大聲咁渴佢去刷牙,阿女即刻一支箭咁去左刷牙,佢刷完牙我笑笑口同佢講,你而家知道點解有時老師要咁惡啦!佢即刻笑笑口點點頭!哈哈哈,身教原來真係最GOOD嘅方法!
‹ 上一主題|下一主題