用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 真心請教:IS嘅小朋友喺邊度學writing?
樓主: irene_the_pooh
go

真心請教:IS嘅小朋友喺邊度學writing? [複製鏈接]

引用:Quote:huba+發表於+16-6-9+15:53+請問你孩

原帖由 irene_the_pooh 於 16-06-09 發表
我地每日都有睇故事書,佢而家幼稚園亦提供一個非常理想嘅英語學習環境、程度亦不俗,教法並唔似傳統港式教 ...
升本地小學的話,去上IS模式的英文未必對學業有幫助,如其他人講,IS的English writing(特別是初小),基本上只是鼓勵看書,鼓勵自己嘗試寫,會教一些基本隔式,但會比佢地自由發揮,好少改佢地文法錯字,只是認為寫多d就會慢慢掌握。我覺得IS對讀寫是多讀多寫,乜都睇一餐,乜都寫一餐,除了作文、會寫日誌、holiday journal、感想(讀後感、聽後感、用後感、玩後感 …… ) …… 其實在家也可以做到。

引用:Quote:紅紅+發表於+16-6-10+11:55+升本地小

原帖由 irene_the_pooh 於 16-06-10 發表
其實我唔係想比小朋友對學校嘅英文科有幇助。
其實我和其他人已經比了很多真心的意見給你,IS初少學生的主要學習英文方法就是靠自己多讀多寫,很少人會外出補習。

引用:Quote:紅紅+發表於+16-6-10+19:29+其實我和

原帖由 irene_the_pooh 於 16-06-10 發表
我真心多謝呢度家長比嘅資料我,有D pm我亦講得好詳細,感激你地嘅無私。我都明白IS已經有個咁嘅語境所以根 ...
好少送仔女讀IS的家長會特別擔心初小時會跟唔上,通常比佢地入IS就係想順其自然,培養學習興趣,所以好少會初小補習。到中學又另一回事。

引用:回覆+nintendo+的帖子 Thank+you+so+much+

原帖由 irene_the_pooh 於 16-06-11 發表
回覆 nintendo 的帖子

Thank you so much for your suggestions!Will keep the reading habit with my kid ...
If you read all the replies carefully, many of us has already mentioned before, read more AND write more, that will gradually improve your kids writing skill. Writing skill is directly related to how much you read.

引用:Quote:紅紅+發表於+16-6-11+20:44+If+you+r

原帖由 irene_the_pooh 於 16-06-11 發表
Yes, i noted that both reading and writing are important.As I was only focused on reading in his pre ...
寫日記可能好似好老土,但絕對是加強寫作能力的最佳良伴。之前已經大把人提及乜都寫一餐,熟能生巧。

引用:Quote:紅紅+發表於+16-6-11+20:44+If+you+r

Yes, i noted that both reading and writing are important.As I was only focused on reading in his pre ...
媽媽鼓勵,和小朋友分享他的作文(題目由小朋友自由發揮)已經是很大的motivation, 一定比外出補習更encouraging.

引用:+本帖最後由+irene_the_pooh+於+16-6-12+07

原帖由 irene_the_pooh 於 16-06-12 發表

回覆 紅紅 的帖子
你問IS小朋友怎樣學英文寫作,其實你小朋友做緊的,就是IS小朋友學寫作的方式,我女一直都係咁,作故仔,寫日記、感想、乜都寫一餐,就係咁簡單。所以好多人話唔使嘥錢補習,其實唔係問非所答或單打你,而係明確答你IS初小的現實學習情況,就係咁簡單。只要多鼓勵多關注就得,唔使好formal set題目,就由佢隨心寫,但佢寫完你可以問吓佢寫咗d乜,讚吓佢,令佢更有興趣、信心和動力去學習。

引用:唔知點解有時候IS小朋友講故事,口講的版本

原帖由 Jane1983 於 16-06-14 發表
唔知點解有時候IS小朋友講故事,口講的版本的用詞、句子结構,好驚喜,但叫佢寫番出來,却唔及講的甘好,唔 ...
中文人寫中文也一樣

Jane1983  也是  發表於 16-6-14 17:49

引用:Quote:原帖由+1998Ruby1998+於+16-06-14+發

原帖由 hkparent 於 16-06-15 發表
補習老師:
我小孩都讀IS,已經高小,沒有補英文,但寫作文法及用詞都很好,完全靠學校和閲讀。請你不要再 ...
補過2個IS學生,就講到好了解IS學生的英語學習問題,感覺好hard sell.

回覆:真心請教:IS嘅小朋友喺邊度學writing

冇人話讀IS一定個個精通英文,正如讀local不一定可以寫中文小說!只不過用2個學生做例子,講到天花龍鳳,可信性實在有待高商榷!

回覆:真心請教:IS嘅小朋友喺邊度學writing

IS唔一定唔需要補習,但要補都是較高年級時期,而不是幼稚園至初小時期吧!(樓主小朋友是幼稚園)

‹ 上一主題|下一主題