用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 煩! 呈三後.....東區轉灣仔區Band1邊緣女.....冇乜Band2 ...
樓主: ma記
go

煩! 呈三後.....東區轉灣仔區Band1邊緣女.....冇乜Band2英中揀!   [複製鏈接]

CheungAA 發表於 17-4-22 10:10
坑真的中文科並不容易,有朋友的囡囡读紧,早期吾合格係常事(或许是個別事例),坑小升坑中,三呈总平均分9x ...
完全明白,現已請了私教補中文。語文科不是一朝一夕可變好。現在努力中,希望六月末考可升番B啦!

beautycandy 發表於 17-4-22 15:44
真小好多BAND ONE女會選返真中,個度都唔少人,(真小1-70名係BAND ONE)而中學每年平均有二班半都係真小升上去 ...
唉..... 邊緣人永遠都係煩!我亦有想過哩一點.....
依家就睇吓博唔博囉!

SingMom  灣仔區都係B1位多過B1生,你唔想搏既又何必轉黎灣仔區呢!  發表於 17-4-22 16:26

SingMom  灣仔區都係B1位多過B1生,你唔想搏既又何必轉黎灣仔區呢!  

請問係邊度可以攞到灣仔區今年升中男女分報的資料?
那就可以預計下B1女既人數吧⋯⋯

caerion 發表於 17-4-23 15:03
真心忠告⋯⋯今年派位情況有特於過去2年,因為今年升中人數多過過往2年,而且過往2年學位多過學生,故派獲 ...
這幾天亦有跟其他家長談論這個話題......結論是......今年填表一定要保守,不可太搏!

gigilovesnoopy 發表於 17-4-24 20:29
港真有聯繫小學,其實大部分真小學生,約七成會上番去港真,外校生約三成。何東是中中,D學生....,聖鄧是 ...
所以我現在正考慮,是不是要放聖鄧乙一吧!剛才先跟囡囡討論,如派了何東一事......佢好似很有保留,有點不想談(那即是不大想讀何東吧!)

CheungAA 發表於 17-4-24 23:03
可吾分享一下佢地有什麼見解?
統一填表:今年一定要保守,因出生率高。

直屬/聯繫小學生:
大部分會選讀原校,不打算出去搏。

扣門:
很難!因沒有太多位溜出。
音樂椅情況減少。
如要扣門,不易向上扣,或扣同Band誇區學校。

CheungAA 發表於 17-4-24 23:27
其實保守也是好的,  差極都吾會去到太後. 但見之前有post 講TSK 今年好hit呀! 所以TSK 都末必係以往眾人的 ...
我也有似感覺....今年聖鄧好hit!
‹ 上一主題|下一主題