用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問將軍澳邊間小學好
go

請問將軍澳邊間小學好 [複製鏈接]

原帖由 ziyi 於 11-3-2 09:48 發表
論派位成績及收生熱門
- PLK 馮晴
- PLK 黃永樹
- 將軍澳天主教
- 宣基小學
- 將軍澳循道衛理小學

次熱的
- 2間信義會
- 梁潔華

我都係好頭痕呀.  我個仔而家 K1 2nd term, 個心一直想佢入播道, 不過好似話而家有 d 似其他直資咁, 有 dd 向 $$ 看.  又聽聞好似上年中學 (好似係第一年) 既成績唔係 10 分之好...

我本人就真係好想個仔入直資, 將軍澳我識既又想個仔可以入倒既就只有播道同埋黃永樹.  不過我個仔係完全無分架.  我係讀基督教學校, 只係決左志, 未受浸...  所以我諗播道都好難入得倒...

非直資我知馮晴同信義會都好似幾好. 我有個親戚之前係讀馮晴, 真係幾乖, 不過我個仔比較好動, 有 d 坐唔定, 所以好似係好啱佢...

請問重有無 mammy 可以比 d 意見我地呀?  同埋呢, 我係應該幾時先開始要去親身睇下 d 學校同報直資架?  

謝謝...

原帖由 ziyi 於 11-3-3 23:15 發表
1. EC是唔計父母是否已受浸的,今年我認識的也有非基督徒也成功了
2. 以今年的經驗,學校好睇父母的誠意,即2天面試,如果選了第2天,對不起,打定90%以上入唔到,而第1天一定跟其他一些直資/私立撞期,另外回答也要是以他們 ...

原來有得選擇邊一日去面試?  多謝你話我知...

關於中學成績, 其實我都係聽校長講, 可能我聽錯啦, 唔係講中學會考既成績, 不過一定係講成績 relate既嘢... 我無再繼續問佢...

其實而家我都心大心細, 播道係我一直都好想個仔可以入倒既學校 - 因為我鐘意佢地既 "生命教學", 唔會放棄任何一個學生.  我想個仔開心咁去學習... 播道係一間基督教既學校亦係我好想既, 我始終覺得有宗教信仰既學校會好 d.  不過播道係新學校, 呢個都係事實, 呢一點我都需要考慮... 我亦有諗過, 好唔好比個仔出去同人爭下, 即係唔選一條龍, 到升中一等佢試下面對下壓力... 唔係將來點算呢?

唉, 不過我自己都未諗掂...

原帖由 ziyi 於 11-3-4 12:52 發表
如果要報考EC增大成功率,切記,唔可以選第2天面試,
撞期,飛的也好,嘗試改另一間也好,絕對不可以選第2天.

這是切膚之痛的經驗.

明白, 多謝你既分享.  諗而家要積極 d 咁去睇資料先得.

原帖由 ziyi 於 11-3-8 11:48 發表
LHT真的是唔錯學校
有一些家長找到資料顯示,6科14分的比率接近60%.
單項科目的優良率更高
如果以成績決定來說,LHT真的是一間好學校
但每個人的要求,及小朋友的性格是否相配.
都好重要
因為前2年因學校決定唔呈分,也 ...

呈分試... 係咪即係讀左 LHT, 就一定無可能轉返出去津校呀... C 啦, 我開始有 D 唔明...

12 年學費, 其實即係大概幾多呀?  我見佢地既學費唔貴, 而家來計都唔使 $2,000 / 月, $50 萬夠唔夠12年用呀?  咩咁貴架?  我重以為而家個仔既幼稚園學費先係咁 '拿利'.

原帖由 billyyanst 於 11-3-8 17:45 發表
冇錯, 你所講都係我同囝囝在小三轉校的原因, 但我地同阿仔到依家都仲幾miss響LHT讀果兩年...但係校舍真係舊同細了一點,呢個係無法改變的事實,所以佢地響軟件方面先會做得更加好去彌補呢個缺點

...

billyyanst, 可唔可以講下點解要埔你囝囝轉校既, 關唔關學校事呀?  定係私人理由呢?  謝.

原帖由 ziyi 於 11-3-14 16:36 發表
請看再舊一些我貼的文, billyyanst就是認同我說的話而已

謝謝, 請問是否同一個 subject 定係其他 subject 既 discussion 呀?  thanks.
‹ 上一主題|下一主題