用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2)
go

有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2) [複製鏈接]

原來開左新TOPIC,等我仲傻下傻下入左舊TIM

今日派卷啦,好緊張,
希望大家都有好成績

今日係派位大日子,唔知我地學校的小六生派成點,
希望大家都派到鍾意的學校.

返多兩日學就放暑假,個女話想一路甘樣返學,
因日日都返去玩好開心.

3kids

睇你形容當時的情景都有點眼濕濕.

原帖由 3kids 於 10-7-5 15:48 發表

典禮10點開始, 我地9點7左右到禮堂但已差不多滿坐, 可能連同幼稚園幾班k3 小朋友, 所以好多家長, 有家長更加無坐位, 要企係後面呢?
佢地唱歌時候我真係忍唔住流眼淚, 好感動呀.
今日大仔帶左1本畢業特刊回來, 封 ...

yy13

唔好話我知校車就甘拋低呀仔就走!!!

原帖由 yy13 於 10-7-6 14:19 發表
m8

咁樣返學佢地梗係開心
但每日返3個鐘
我情願放埋假好過
隔日湊出湊入返學放學
我尋日仲記錯左阿仔落車時間
校車到左打比我先知 mouth:" />
卒之後果係差d 有機會無左個仔
諗返起都驚

...

bb2wong

上年你都好開心,大仔派得甘好.

原帖由 BB2WONG 於 10-7-6 15:00 發表

派位滿意真係好過中六合彩,我有個油X天朋友,佢學校唔多同我地 ,可能名校期望大,個個都話今日幾個大人請假去叩門。

YY13,  你阿仔坐校車咩?  我細仔話呢輪校車好鬼熱,唔知係咪冷氣壞左,佢話問下X姑娘點解咁熱?都被佢鬧到唔 ...

聽落呢位校長姨姨的服務態度唔多好,
有無得同學校傾下,既然譚太都理唔倒甘多.
原帖由 BB2WONG 於 10-7-7 11:35 發表

係咩? 我只知以前兩位公子成日話之前既劉叔衰,而家就好掛住劉叔,兩公子有一次問下姑娘大約仲有幾耐到屋企,因為我已返到屋企樓下想等埋佢,但係好多野攞如果太耐我可以上去屋企放低先,點知問一句都比姑娘鬧佢咁多事! 我同細 ...

原帖由 yy13 於 10-7-7 15:14 發表
今日8到今年p6 有5x% 派到band 1 學校
有位同學仲派到瑪利諾  

我地學校六年級有7X人
當初係朋友的小朋友係到讀開始認識呢間學校,
然後自己再睇呢個topic,由第一頁開始睇,
一路睇好多家長的意見,
一路覺得係自己想搵的學校,
所以無學校係好定唔好,
只有適唔適合家長同小朋友.

希望你都搵倒適合你同小朋友的學校.
原帖由 ABB 於 10-7-8 02:38 發表
各位好,
想請問P.6有多少人? 派位結果真的不錯!

我個小朋友在中心讀K2, 之前聽了小學講座, 感覺不錯.
不要介意, 不知道為什麼一直不知道這小學的質素如何, 因為自小住在土瓜灣, 自己讀農小...

可以告訴我, 當時為 ...

bb2wong

好認同你的講法,自信心真係好緊要,
一個人無自信做乜都唔成.
朋友當中都有d讀出名的學校,
真係家長同小朋友都好大壓力,
甘樣為乜???真係甘樣就係為佢地好???
現實d講,甘辛苦為派位,眼見學校派位呢兩年(以前我唔知)
都有5x%入英中,同隔離出名的紅馬都係差唔多,
都唔係甘差呀,開心學習都一樣可以有路行

原帖由 BB2WONG 於 10-7-8 15:02 發表

我都覺得培養自信心好重要,讀書唔好令人好易有挫敗感,我自己又覺得讀書或成績只係人生既一小部份,就算而家讀書唔好或者唔夠人叻,又唔等如將來佢地既成就一定不及人地。我真係100%寧可佢地開開心心過童年,自己以前都係讀 ...

BB2WONG

之前見你好似話去台灣,
轉飛左Singapore.
原帖由 BB2WONG 於 10-7-9 10:48 發表

你又係去singapore?? 自由行?  番黎記得過d料比我。
我book左package 2天住市內、2天全sentosa,想食下野、有zoo、ocean world睇下,又可以玩水上樂園 + sentosa,不過有d擔心會好熱。
我唔中意跟團因為我兩位公子最憎跟 ...

bb2wong

真係好多謝你講甘多中學野我地知,
雖然仲有好幾年,但我捻大家都一樣好擔心中學派位,
原來我地的中學校風都唔差,
對我來講入倒英中當然好啦,但如果入倒又追唔上就無謂,
我真係情願搵間校風好的中學,好好學做人,
成績唔好都無辦法,最緊要係品德好law.

原帖由 BB2WONG 於 10-7-9 11:06 發表

其實我唔應該係度講咁多升中既野,你地未有來到唔好咁早嚇你地住,但聽到派位那天朋友去叩門既苦況,就覺得 ,見大仔話成百幾人係學校門口3x度排隊取表叩門,真係聽到都心up。
我地學校,就算考中間位置都有機會入英中 ...

劉師奶

我捻幼稚園家長唔選返呢間小學,好大原來係要比學費,
因比學費可以有更多的選擇,有其他更好更出名的一條龍學校LAW.

最近呀女都話我知,同學仔有D想轉校,當中有個應該係考前幾名的小朋友,成日都聽呀女講呢個小朋友拎獎,呀女話佢媽媽唔鍾意間學校(印象中最初小一家長會時,呢位家長都質疑學校的數點解仲係教緊加數,而佢個小朋友已經識晒加減乘除,搞到個小朋友好悶之類)
所以我估個位家長覺得學校的程度唔夠深,會浪費左小朋友的能力,想搵返間深D的來配合.

但係我又捻佢現在係學校如果一路到六年級都可以KEEP住甘的成績,質係會係Band 1學生,而轉左校佢都係要keep住band 1成績先可以選band 1的學校,甘到中學派位時大家米又係爭band 1的學位,甘點解要轉???

每個家長捻法都唔同,所以都係最緊要搵適合的學校配合自己.
原帖由 我係劉師奶 於 10-7-9 17:07 發表
亞仔今年開學都要報小一喇, 自己o個區派位o既學校都唔係心水, 諗住都係搵一兩間有一條龍o既學校考下, 考到就有得諗, 考唔到就好大機會讀番聖三一, 好在亞仔都考到佢地幼稚園幫咗我一個大忙, 我問其他家長, 佢地好多 ...

3kids

甘大仔的成績真係唔錯woo,
介唔介意話我知你大仔考左邊幾間直資???
原帖由 3kids 於 10-7-9 23:10 發表

如果想小朋友過一個快樂童年, 同時keep到成績, 相信聖三一堂係不二之選.  我大仔今年畢業, 在校成績只是中等, 我只幫他報考了3間直資英中, 幸運地全部都取錄.  所以我相信我地學校在外的成績是不錯的.  最緊要學校 ...

我個女有返呀,都係自己接放學,
但學校就話要6:00前要接走,
通常我接走時已經得返小貓三兩隻
甘我捻你嘗試下同學校講,睇下可唔可以特別情況下比你遲少少接.
原帖由 竹葉青 於 10-8-5 01:40 發表
請問你地小朋友,有冇返功課班架,你地試過最晏幾點接放學架,因我地要返工呀!如果6:15-20到去到可以嗎?

我懶得出去搵呀,
所以呢兩年都係學校代買的.
原帖由 竹葉青 於 10-8-6 00:14 發表
mmm888唔該晒你呀!等我聽日打去問下先,係呢你地通常係學校買書OR自己出去買架,我仲欠幾本呀,知唔佑邊間書店齊D呀!

早晨

仲有兩日就開學啦.

其實我自己都唔係好舍得個暑假,因實在太舒服,
唔駛趕頭趕命

聽講今年小一收生超過25人一班,有成28-29人,
唔知學校會點安排?
原帖由 BB2WONG 於 10-8-31 11:14 發表

聽日又開學啦,兩位公子好唔捨得可以晚睡晚起的日子,當初放暑假時又唔捨得d同學,到而家又唔捨得係屋企玩既日子,真係煩!

開學啦,
呀女今年係2B

唔駛傷心,好快又識新朋友,
新老師通常好有熱誠,可能係好事.
呀女個班係Mr. Wong
原帖由 BB2WONG 於 10-9-1 16:21 發表

今年唔知點解2班溝亂左,細仔好多好朋友去左隔離班,好傷心,班主任又係新黎既老師,仲想唔係kwan sir就miss tsang,兩個最nice既老師添。

Sfung

甘我呀女同你個位一班woo.
原帖由 SFung 於 10-9-2 10:56 發表
係呀, 我兩個小朋友(一個2B, 一個5B)今年都係溝亂晒
‹ 上一主題|下一主題