用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [40網] 深水埗區官津小學選校討論
go

[40網] 深水埗區官津小學選校討論   [複製鏈接]

thomas_dad,
開平跟基福,除以上表分析外, 2間校風及教學方面有何意見? 小女比較活躍,開平是否活動教學? 請賜教。

原帖由 win_bb 於 11-6-10 09:18 AM 發表
以我所知, 開平會對你小朋友好d...因基福太多班&小朋友及比較谷, 如果想讀得輕鬆d...就開平啦, but 開平課程比較淺, 但佢有聯繫中學的優勢

win_bb,
多謝分享. 我都想個女讀得輕鬆d, 因佢唔迫得, 又唔係好鍾意做工課, 又坐唔定. 我都想佢讀得開心. thanks

原帖由 thomas_dad 於 11-6-10 10:30 AM 發表
其實除荔天外,我對40網絕大部份的小學都不熟悉,包括旅小及基福在內,所以請各位家長可自行到小學一覽內相關學校了解心儀學校的家長意見和細心比較,或請較熟悉的家長幫忙。

不過除了原先旅小給我的印像是受家長歡迎和肯定 ...

thomas_dad,

多謝分析, 我都有睇2間bk家長分享, 旅小家長是讚多, 而基福家長回覆校內情況比較負面.

如荔天或他有精英班小學 , 是否好大壓力? 因小朋友會比教成績? 入唔到精英班小朋友又會點諗?  

旅小是無精英班, 家長小朋友都會無咁大壓力. 我之前都係比基福校舍大吸引, 旅小校舍細而未有特別了解, 為個女讀得開心, 依家都會選旅小.

原帖由 win_bb 於 11-6-14 01:56 PM 發表
我剛收到荔天來電, 約今星期六IN...請問有冇家長都收到電話呀???

win_bb,

你註冊左邊間? 希望大家順利被荔天取錄啦~~

今日我都收到荔天來電, 約今星期六IN, 本來開平收左都係幾好, 其他家長都係讚多, 口碑及升中派位都好.

如果我個女有幸被荔天取錄, 多數都會入呀.

thomas_dad & all,

其實多日來, 我入左叩門form都有機會interview, 不過都無去, 一心只選開平.

你地對荔天比較熟, 荔天及開平,  2間比較, 你地會選邊間? 小女好動, 聰明, 不過好懶散, 請分享.thanks

‹ 上一主題|下一主題