用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下!
樓主: GaryF
go

小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下! [複製鏈接]

:-| 我囡囡今年升小一,佢同我講返學好開心: ,冇話咩唔習慣,
但係老師就同我講佢上當唔係咁留心 ,成日同隔離位同學傾計:evil: :evil: ,所以我成日都同佢講上堂要專心,有咩留番小息先傾啦…
而9/17開始返全日,係學校度食飯,佢話食得好開心…
不過 今日老師今日打電話比我:idea: ,佢話佢打人 ,原因係佢個同學要同佢一齊去厠所而佢唔想,佢話老師唔可以比人見到條"underwear",所以拒絶咗佢,而過程中有碰撞,另外佢又用鉛筆劃花咗人哋條裙,我問咗囡囡,佢話人哋劃佢張椅,同埋佢有擦子膠又成日用人哋嗰舊, 好煩呀…,有時會玩到失控…
聽到真係火到離 ,但想深一層駡佢又有何用? 咪耐心解釋佢知,有事發生係唔可以用自己方法去解決 lor…希望佢明白啦…
而且係家係小一,許多規則佢都唔知,做父母唯有耐心d,平心靜氣聽佢講,希望佢可以明白小一係唔同幼稚園,老師唔一定係身旁,每日同佢講吓,等佢有警愓,同埋同佢講有事話多事都要去想想會否傷害到別人和自己,也希望她能從中學會…

原文章由 小丑魚 於 07-9-25 10:59 硐表
係呀, 老公真係得把口。 閙佢叫佢幫下手, 佢會諸多籍口, 我冇你跟得敢好/我又吾知你教到去邊, 費事攪亂檔啦!!   

你哋都好呀…有個老公係度…我一個人咋…唉…

原文章由 銘銘媽 於 07-9-27 10:25 硐表
小丑魚,
你個仔都好呀, 會話你知係秘密, 如果我個仔發生咗d 唔好既事, 佢會直頭話無野, 當我傻既咁呃.

Olkan,
唉~~ 亞仔果間學校, 我仲未上入到佢學校個內聯網, 都唔知幾時先可以上網同佢睇吓有咩功課做, 日日要我 ...

銘銘媽︰

佢已經離開咗,所以…只有我一個人咋

原文章由 greenlady 於 07-10-5 23:17 硐表

一個小朋友由幼稚園升上小一,真係有許多野唔同咗,
功課多咗、要默書、要評估、要考試、書多咗、書包重咗…
做父母希望可以邦到佢,但又要返工,許多時要靠上學校個網先知佢有咩功課做嚟督促佢,又或者知道有咩要帶可以先預備,唔使等到自己放工返嚟先做,你話多好,但係…時至今日,日復一日,仲未得…唉…
依家上堂成日傾計…每日不停念住佢,我都覺得自已好煩…
囡囡…你要學會長大,我好想同你講句"我真係好攰"
你要生性…
‹ 上一主題|下一主題