用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有這樣的女校嗎?
樓主: lhyxxx
go

有這樣的女校嗎? [複製鏈接]

引用:唔計交通,+就樓上所言MSS的確幾適合樓主女

原帖由 RelaxHippo 於 16-09-25 發表
唔計交通, 就樓上所言MSS的確幾適合樓主女兒呢.  我估樓主應該想女兒入讀課業較輕鬆, 高中可以容易take到同 ...
係呀我會研究呢間... 不過好神秘又冇簡介會唔知幾難入。

引用:Quote:lhyxxx+發表於+16-9-24+12:24+ 呢間

原帖由 ysmhkg 於 16-09-25 發表
你屋企住將軍澳,搭北角線返嘉諾撒唔使換線轉車,返學可能連半個鐘都唔使,咁樣可節省好多交通時間俾個女 ...
係呀呢間我參觀過,我亦有調查過佢JUPAS degree 比率,對我囡來說應該輕鬆。

引用:回覆+lhyxxx+的帖子 日本好的大學十分難考

原帖由 joyjoyparent 於 16-09-25 發表
回覆 lhyxxx 的帖子

日本好的大學十分難考,
同意。但人望高處係常態吧。佢媽咪曾經成功過,希望佢都會成功。

引用:其實b1b-c可能仲谷,功課量更多

原帖由 mannewliv 於 16-09-26 發表
其實b1b-c可能仲谷,功課量更多
都有可能,其實我都諗唔出有邊間band1唔谷。其實間間課業都辛苦,不過b1b-c同學仔冇咁勁應該壓力少D.

引用:+本帖最後由+subb+於+16-10-31+11:39+編輯+

原帖由 subb 於 16-10-31 發表

老實講, 我也想知香港那有B1中學唔忙 ????? 特別是上了高中??? ...
你好,你可能未睇清楚我之前既回覆... 我係預左會考DSE,而且唔會hea考;不過會分配時間精力預備日本大學入學試,因此為避免墊底和校內競爭太辛苦,想考慮B1b~c而不是B1a。以上係我初步構想。多謝過往各JM既提點。
至於提早隊我大女番日本,亦有JM提過。係大動作,我家暫時不考慮,原因是:
- 香港一般中小學質素其實比日本好。
- 日本既公立中小學其實無分band,只係簡單跟地址派,可惜外婆家附近既學校係棒球名校但學術麻麻。私立同國際國校都好遠,而且佢未有能力用日文考羸當地精英入去。
- 工作關係我家暫不考慮搬到東京,如此佢只能住在外家。冇我太太支援佢自己讀新課程單打獨鬥一定死。
- 相反佢留係香港由我教有信心成績保持b1a,而且我又識教番自己曾經讀過既野。

‹ 上一主題|下一主題