用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 收到信啦, 12月中比留位費
go

收到信啦, 12月中比留位費 [複製鏈接]

收到啦收到啦~~~~
上午班!!!!

原帖由 kcjcmama 於 08-11-22 13:16 發表
u got the letter today?  how much is it for the reservation fee?

kcjcmama,

12月10至11日交 $540註冊費~~
你收到信未呀??

原帖由 fiona_1103 於 08-11-22 17:35 發表
Accepted, but pm class.

8號interview當日係唔係約咗下午見 (即係第二日先去攞表格呢)??

會唔會問下學校可否轉am class?? 定你唔會考慮呀?

原帖由 shamrock 於 08-11-22 20:29 發表
聖母, 我們都有信,am class,
但都想知多D,....未定! but very happy
今日 in 靈糧, 决定唔選靈糧 la, too small inside.

原本今日都要去靈糧, 最後都無去到.....

我之前都去過藍田靈糧見, 佢地d老師係我見過咁多間最nice既一間, 都見得下人ga (幾靚女)~~

不過聖母收咗, 我就會讀聖母啦~~~

原帖由 chengmic 於 08-11-23 09:17 發表
請問你地有無比仔囡讀 2歲班?我諗住同囡囡報,不過聖母無 Nursery,都唔知邊度有。

chengmic,

無呀, 無俾佢讀2歲班, 之前都唸住會報, 不過見到d價錢都幾貴下......我依家心大心細, 又想俾佢响返學前學d野..... 阿囡日間都係俾婆婆揍, 所以婆婆未必教到佢好多野~

你呢? 打算點呢?

chengmic,

晞晞平時係婆婆揍, 又係無咩做, 日日行下公園, 食飯, 睡覺....... 如果真係讀既話就會選擇藍田, 油塘等~ 我見到普通都要over 2k

shamrock,

Thanks for your information~~~

原帖由 hungcat 於 08-11-24 14:04 發表
Yes, I'm very happy, but  pm class, I want to change am class, anyone know any chance to change am class, I'm preparing the letter....Pls help to teach me...many thanks !

hungcat,
你有無打去學校問下可否轉班?或應該點做??

原帖由 sara11 於 08-11-24 09:48 發表
hi,
如果藍田N1可以揀"平田救世軍" or "飛雁幼兒園", 兩間都係學費$1XXX。 救世軍應該好d,飛雁就夠平,又唔駛做校服!

sara11,

thank you~~ 打咗去問, 飛雁pm仲有位

原帖由 mingming0925 於 08-11-24 14:36 發表
hungcat

我都收到信都係下午班,我已打左電話去問,佢話我多人都等緊,仲話機會好渺茫。咁你會唔會考慮讀下午班呀?

mingming,

咁你會唔會俾阿囡讀呀?? 之前你話想入am class, 方便揍返學.....

原帖由 mingming0925 於 08-11-24 14:45 發表
晞晞豬

恭喜你呀! 我都收到信不過下午班,我已打電話問過轉上午班機會好微,所以我都未必會考慮,同我問過學費加雜費太約二佰幾一個月。

阿囡唔可以同你囡囡做同學仔啦......

原帖由 mingming0925 於 08-11-24 15:02 發表

係呀!真可惜,咁你第時會唔會比囡囡係聖母讀小學呀?

依一刻答你 : 係~

唔知第時咩環境~~

真係唔知why你囡會落咗pm class......

原帖由 mingming0925 於 08-11-24 15:25 發表
我都有打去問過, 佢地話睇好多野,有兄弟姐妹又好D, 我地又無宗教信仰, 今年又多申請有成三佰幾個申請, 老師話收下午班已經好好彩, 不過我先生話一定唔讀下午班。最初選聖母都係諗第時唔駛煩。 ...

嘩~~ 三佰幾個申請.....可能下年金豬年仲多.....

我估應該有d收咗都唔讀, 唔可以落waiting? 定係好多人已經wait緊??

原帖由 hungcat 於 08-11-24 16:12 發表
I have call them, they said writ letter to apply change to am class lor...
If pm class is also okay, because my maid can more time to takecare younger brother...of course am class is prefect la...

hungcat,

let's try to write the letter first!! maybe OK is someone not choose Our Lady's!!

hungcat & puipui28,

加油呀!!希望在明天!!

原帖由 PUIPUI28 於 08-11-24 23:23 發表

thanks 呀,你女幾月架?

puipui28,

我囡係06年10月bb~

你仲有邊間等緊result or 未interview??

原帖由 fiona_1103 於 08-11-25 11:33 發表

其實我都重考慮當中,因我個嗰係仔,始中升唔到小學.我揀聖母,係因為我由幼稚園讀到中學,都覺得呢間學校係品德方面都教得好好.(尤其係修女教)所以你們考到真係要恭喜晒! ...

Fiona,

咁囝囝就唔同講法, 可能會有其他更好既選擇.

我都覺得除咗成績既培養外, 品德都好重要.  之前都site visit過聖母中&小學, 見到d學生都有善, 唔會話好似d wet仔wet妹...... 得到你依個真人(聖母幼稚園讀到中學)既反映, 我都開心, 暫時無選擇錯誤, 再落嚟就要睇下阿囡既做化!!

原帖由 PUIPUI28 於 08-11-25 11:51 發表

我女係12尾超細b,其實聖母係我首選, 其他等緊in就創價和宣道,
但我老公一向唔想個女去咁遠返學,佢知道聖母收左呀女,佢都唔想再去in其他喇!!

創價和宣道都係好學校喎~~ in咗先好d喎! 雖然聖母收咗, 但係pm class嘛, 一邊寫信排waiting am class, 一邊in埋第二d學校~~ 買個保障!!

原帖由 mingming0925 於 08-11-25 14:25 發表
puipui28, hungcat & 晞晞豬

我都好想寫信去轉上午班排 waiting list 呀!
唔知有無用呢?

寫咗先~ 試過好過唔試嘛!! 你有無轉上午班既信?? 我之前問定bk d媽咪, 都有一封响度, 你要既話就話我知, 我email俾你啦~~

原帖由 mingming0925 於 08-11-25 14:53 發表
好呀, [email protected]
唔該你呀。

e咗, 你check下收唔收到?!
‹ 上一主題|下一主題