用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一選校計分方法
go

小一選校計分方法 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

第一round至計分, 至遞表去邊一間都可以, 唔計校網
第2round就完全靠運氣, 誇區的確幾難既, 如果唔係有私校backup, 我唔會提議咁冒險
不過如果第一round同第2round揀既學校唔同, 可能會影響叩門(校長覺得無誠意), 要小心留意!
原文章由 d2343130 於 07-8-13 06:01 PM 發表
我個仔得15分:

5. 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者) ( 5分)
c. 適齡的兒童(即翌年九月年滿五歲八個月~七歲) (10分)

想入到跨區的小學真係好難....非常擔心....雖然果間唔係咩名校, 但唔係係果 ...

醒目開學勳章 王國長老

咁要睇下咩學校先, 有d傳統名校, 唔係識人, 叩門連in既機會都無!
越係耐歷史既學校, 越多舊生, 校友, 中學部小學部關連人物.......
原文章由 mrs.so 於 07-8-14 08:31 AM 發表
如果係我, 我會駁, 即使第一輪入唔到, 第二輪part 1第一志願都係揀同一間小學, 萬一都係入唔到, 我會去叩門, 校長見到第一及第二輪都係揀同一間小學, 以誠意搭...最重要係揀到自己心水學校...

醒目開學勳章 王國長老

應該係"而直資或官/津校又通知你被取錄, 你必須兩者選其一..."
注意: 有部分私校都唔俾學生大抽獎架(佢地會同edb拎資料架!)
原文章由 mrs.so 於 07-8-15 07:53 AM 發表
如果直資未通知你已被取錄, 你仍可以參加第一輪, 若第一輪成功入到某校, 就唔會有第二輪既大抽獎, 而直資或私學又通知你被取錄, 你必須兩者選其一...

醒目開學勳章 王國長老

如果自行結果早過直資結果, 你可以hold住津校位, 繼續考直資, 不過註冊前要決定(應該有1-2星期時間既)
如果係先考到直資再派津校.........如果直資好早出左offer, 理論上小朋友唔可以o係自行有位分配到, 如果時間上真係咁吻合, 真係咁橋註冊左直資又有津校分配到, 我唔肯定註冊直資時所簽既undertaking, 是否代表小朋友已經放棄政府派位? (即是: 雖然教統局派位system照處理小朋友個名, 但其實已經應承自動放棄, 唔可以去註冊)
私校方面, 我只係根據自己經驗, 好肯定咁話你知, 有d私校會將學生個list交上edb, edb會發信問呢批學生, 係咪繼續第2輪攪珠, 如果參加攪珠的話, edb會通知有關私小..........至於私小點處理, 就係個別安排喇
印象中, 第一輪派位係11月頭公佈結果既.......
原文章由 BOBO128 於 07-8-15 12:08 PM 發表
我想再問清楚 , 如果有 25 分第 1 輪收左 , 是否要立即放棄
(11-12 月)已考到直資 / 私校, 不可以等到 08年 6 月 ?

醒目開學勳章 王國長老

版主,
唔好意思就真 知d唔知d......
原文章由 BOBO128 於 07-8-15 01:50 PM 發表
謝謝你的詳細回應

醒目開學勳章 王國長老

我唔係教徒, 不過試下答
根據教徒所講, 天主教徒o係bb出世已經會安排受洗, 所以bb會有自己領洗紙
而基督教, 我見過有小朋友領洗紙, 有d教會就無安排小朋友領洗, 不過學校有可能只接受自己支派既証明, 最好打去心儀學校問下
原文章由 2001122 於 07-8-16 01:30 PM 發表
想請問宗教信仰是否指個小孩子?媽咪相同的宗教信仰得唔得架??

b. 最多5分(任擇1項)
    1. 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰

醒目開學勳章 王國長老

呢個係最高秘密 好似話學可以交俾edb抽, 又可以學校自己抽, 係咪公平公正就無人知, 不過一定唔公開!!
原文章由 TomatoCat 於 07-8-17 09:30 PM 發表
如自行派位津/官校同分多於學額, 是用什麼方法抽籤? 純random computer 抽籤 by the school itself?
‹ 上一主題|下一主題