用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 剛開口說話的3歲兒要搵N1/K1插班
go

剛開口說話的3歲兒要搵N1/K1插班 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我仔都有睇st的
治療師有suggest你排兼收位或早期訓練嗎?
anyway, 我會建議你揀一間有兼收位既幼稚園, 雖然而家你未正式排到i位未有訓練, 但i位學校本身老師比較經驗豐富, 識處理小朋友唔止語言問題, 仲有相關既社交問題, 大小肌肉問題等, 對小朋友絕對有好處(仲訓練埋群體生活, 食飯, 午睡, 排洗等)
如果講i位, 基督教服務處o係行中幾出名的, 佢本身都有收一般小朋友, 由於係全日制, 都幾多working parents會揀的, 出乎我意料, 程度唔淺架! 我仔而家k2, 寫既中文字同一般學校差唔多, 人大火田女耳土等, 而英文寫梗大細草, 仲要求佢地認生字如head, hand, foot, ball, boy等, 又有phonics同普通話
雖然唔算係咩名校, 但我就十分滿意(學習同老師處理上), 如果你想要further 資料可pm我
原帖由 gardenwoods 於 08-10-26 12:00 PM 發表
我都係咁諗...但因為之前有唔好經驗 (都已經有朋友個仔讀過話好架喇,點知到我個仔時又唔係咁),所以爸爸要我搵間真係有愛心既,希望唔好由愛仔變成害仔....

...

醒目開學勳章 王國長老

http://www.hkcs.org/cdcb/eces/eces.html

呢度仲有其他兼收學校, 你可以考慮下, 不過老實講句, 唔係間間都辦得咁好的, 要小心選擇
http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/waitlisting%20IP_092008.pdf
原帖由 gardenwoods 於 08-10-27 02:35 AM 發表
Charlotte_mom,

正好我亦想找全日班呢,因為可以讓孩子好些機會及時間與人溝通...但基督教服務處的學校在那裡呢?Thanks for your information...

‹ 上一主題|下一主題