用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想調研下...灣仔區的小學-男仔 / 女仔大家會點選 ? tks. ...
go

想調研下...灣仔區的小學-男仔 / 女仔大家會點選 ? tks. [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

將華仁擺第2, 根本係0%機會
咁攪法, 如果st jo唔入, 華仁又唔入, 好容易就"西"左去十幾二十志願, 千祈唔好tim呀!! (軒官擺第3, number前都仲有機既, number後就......)

原帖由 MountainView 於 09-1-7 08:43 PM 發表
For boys, I would choose in this order:
聖約瑟
華仁
軒小

醒目開學勳章 王國長老

哎, 女仔都好丫, 我個係仔, 又唔醒, 我唔會揀st jo華仁架喇, 軒官又唔係我杯茶, 我而家頭都疼埋 (仲要疼多一年, 我仔k2咋)
原帖由 dorchiu 於 09-1-8 10:56 AM 發表

跟本都無十幾廿間比你填, 減左D single sex, non-chinese + 佛教學校, 得番9 間可以填入去

又唔知灣仔區有幾多細佬mouth:" />

醒目開學勳章 王國長老

華仁, 以我所知係無分上下午校, 所以無得揀完下晝再揀上晝的(呢個如意算盤我曾經想打過)
軒官有分上下午, 校長教法完全唔同, 有興趣可再研究下(上午活動d下午谷d仲有精英班), 2012年斷龍, 唔係指軒官, 係全港中小學都受影響, 由於官校而家既聯繫中學, 一係男一係女, 無一間係男女, 所以暫時未有具體接龍安排........我自己有個朋友個仔, 今年軒官上p6, 不嬲成績都唔錯(考第幾我就唔清楚喇, 不過keep住d分都有9字頭), 老師都advise佢揀band one尾band two頭中學, 軒官係咪真係傳說中升中派得咁好, 我自己就有d疑問喇
另外, 嘉道理好唔好我就唔知, 我就住附近, 只係我見親都係印巴藉小朋友(same as大坑李陞), d disipline真係
原帖由 joey_lee14 於 09-1-12 12:11 PM 發表
我個仔(男仔)現在係灣仔某小學讀緊1年級, 等我已過來人比少少意見及分析等大家參考一下.

華小: 大概有8-9成多學生可直升上華仁(由於華仁差不多全收,所以外面D人要考入港華仁中學重難過入皇仁), 學校功課量一般, ...

醒目開學勳章 王國長老

哈哈, 我又未聽過佢地講"廣東話"wor
想知間學校多d, 可以放學時去學校附近等下, 包保大開眼界!
原帖由 ahpei 於 09-1-12 04:37 PM 發表
嘉道理就好似地利亞咁, 多國人士聚集, 比較雜, 一般本地小朋友都唔會揀, 我見佢地英文好掂, 但中文就只會講一種說話, 仲好流利添, 個人覺得近殊者赤, 想小朋友健康成長, 朋輩好緊要...

醒目開學勳章 王國長老

嘩~! 12網算係正野啦講真, 學Sindy話齋, 退一步唔爭marymount, 你要揀st francis, st paul或者其他男女校, 都幾乎入梗(今年縮班唔敢講)

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-13 09:40 AM 發表

但女仔黎講, 12區, 真係除左mary mount 之外, 有乜好選擇?

醒目開學勳章 王國長老

我個仔笨下笨下咁, 我咪仲慘, 12網都唔知揀邊間好........勁野就大把, 活動既無咩選擇, 軒官我又唔鐘意

醒目開學勳章 王國長老

梗係聖公會鄧肇堅啦, 聽聞擺第2志願一定無機
原帖由 ahpei 於 09-1-13 03:40 PM 發表
我以為是同一間      ~ 請問邊間好d 呀 ? 官立定聖公會 ?

醒目開學勳章 王國長老

我覺得同Sindy一樣
我roommate係聖公會鄧肇堅出黎架, 果時佢有好幾個同學一齊入黎既(咁照計每間u幾個, 計埋都唔少wor)
我都幾廿歲了
原帖由 Sindy 於 09-1-13 05:14 PM 發表

不嬲都唔係,維官以前係工業中學,聖公會不嬲都係好學校,從來都無係band3/5出現過,你搞錯左啦

醒目開學勳章 王國長老

坊間好多呢d傳聞架, 唔好信tim呀, 抽獎係政府抽, 讀邊間幼稚園無關係架, 到叩門, 位又唔多, 講真, 總有d好醒既細路架嘛, 俾你做校長, 你揀個醒既, 定揀個xxx幼稚園架? (不過咁講, 呢幾年軒官揀第一都穩陣, 咁如果讀LKPF學生揀第一都入晒, 咪俾人錯覺以為有關係lor!)
我夠識人話, 自己讀維記pn, 將來好大機會入spk啦! 真係唔好意思當面踢爆佢, 咪由得佢發下夢lor! 之後結果出黎, 夢自然會醒架喇:D
原帖由 BBR 於 09-1-14 10:22 AM 發表
其實都係抽姐,點會有關係就一定入到?
‹ 上一主題|下一主題