用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Urgent comment needed!!
go

Urgent comment needed!! [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我女讀緊港同
細仔而家k2, 應該都會考港同, 真道亦係我目標之一(不過對我黎講好遠)
我相信2間都係開心學校, 我女讀港同讀到p3, 對於佢claim自己愉快學習, 活動教學, positive reinforcement等, 我覺得學校做得好好, 小朋友對自己有信心, 學校亦有空間俾小朋友發掘長處
小一開始已經係全部普遍話教中文, 我女底子打得好好, 拼音一早攪掂晒了, 老師係native speaker, 小朋友發音亦好標準
中學係一條龍, 以我所知今年收左over 90% (應該係想直升既都收晒), 已確實行本地課程

至於真道, 以我understanding係讀少一年的, 所以每日返學時間會長d, 學費比hkuga貴, 但包括左課外活動, 其中唔少係sports(呢樣係我想揀俾仔仔既原因之一)
中文應該係p2開始有普遍話, p3開始轉晒(有錯請更正)
當年做cr時只有一個net, 而家應該多左了
至於ib, 果時hkuga college放棄行ib, 因為edb話直資學校有收政府錢, 應以提供本地課程為主, 只批2班行ib, 3班行本地, 學校計過, 如果要將資源分2邊, 就會令ib班少左好多選擇性 (ib係需要好多resources去support的, 如果同時要請ib&本地老師, 需要投放既資源會更多), 另一方面, 如果行雙軌, 會變相變成精英班, 咁與學校本身教學理念唔相乎, 所以最後放棄行ib
真道黎梗方向係點? 真道係直資, 如無意外, 應該unlikely會開晒所有ib班......上星期六miss左真道個info session呀, 我都好想問下學校.......

醒目開學勳章 王國長老

有影響的
有d傳統學校, 真係做唔到時, 就只識俾壓力, 壓學生, 壓家長, 小朋友覺得自己做唔到=能力唔得, 俾人睇死
唔記得帶野=記缺點, 功課只有一個model answer, 差dd都係大交叉
而呢d新思維學校, 會俾小朋友一個message: 人一定有長處有短處, 人一定有錯, 就算老師校長都有錯, 錯左歡迎你提出, 老師願意去改, 學生亦一樣, 錯左要認, 下次知道點去避免, 功課亦好多open questions, 無話一定對與錯
o係咁環境下成長, 唔止小朋友自信多左, 而且仲會同大人間建立一個好close既溝通關係(不嬲都無話咩係唔講得), 我地自己圍內家長都覺得, d學生係純d

hkuga有中學, 好多外來考入黎的, 係本身讀書唔差(聽講band two頭都要表現好好至ok了), 不過家長見到小朋友經過6年"訓練", 真係越來越無自信了, 所以襯升中改變一下
原帖由 rabbitpiggy 於 09-3-24 11:46 AM 發表
插句咀.
現在很多school 都sell 自已可以幫助小朋友build up自信心.  有時, 我會唸是學校令小朋友有自信心, 或是小朋友本身就是一個有自信心的人.
不要誤會, 我完全沒有意思說港大同學會不好. ...

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 真係幾遠
6月就in? 即係k2學期尾? 咁就大鑊啦, 我仔咁笨.....好頭痛啊!!!!!!!!!!!!!
原帖由 iwff 於 09-3-24 11:38 AM 發表
Charlotte_mom,

估唔到在這裡同你傾另一間學校。真道以往4月,5月都仲有簡介會的, 但它的收生過程比較長, 6月1st in 完, 10月才叫去2nd in (我見forum好多家長這樣寫), 所以等待結果過程都唔知有冇份2nd in的。我有 ...

醒目開學勳章 王國長老

而家請緊, 以我所理解, 2月請人唔太遲
中學部而家個校長係今年join的, 我自己覺得好正! 好charm同有校長經驗, 理念亦配合
如果校董會用返同一套criteria去請小學新校長, 我都好放心

原帖由 ipro 於 09-3-24 11:02 PM 發表
Thanks sharing from Charlotte_mon & iwff!!! Very helpful comments. Do you know the background of coming new principal?

cheers

Sam

醒目開學勳章 王國長老

上網練打字嘛 我d打字就係咁學返黎架喇, 多一門手藝, 嘻嘻

以上解釋左點解hkuga college最後決定唔行ib, 而家係行新高中課程(即334學制), 至於provide d咩選擇, 我都係早幾日聽完中學校長講至有個大概, 相比起其他學校, 叫唔叫豐富, 我又真係唔清楚, 只知文理商art樣樣有d

我知hkugaps會有分俾hkuga member, 不過basically都係睇學生表現, 學校收幾多victoria學生, 可能佢地outgoing, 語文底子又好(英/普), interview總會著數d, 另外, 學校揀學生都真係睇interview的, 屋村kinder又收, 11,12月細仔又收, 佢地鐘意d細路唔怕羞, 敢問敢錯果d lor

如果想增加入學機會, train up下小朋友閱讀同表達能力lor
原帖由 meipo28 於 09-3-25 11:27 AM 發表
Charlotte_mom,

Pls excuse me for using English coz I am really slow in Chinese typing. May I ask you a few questions:

1. What kind of education system does the school adopt?  If its not IB, what is  ...

醒目開學勳章 王國長老

每年約1200申請, 其中400個入到second round, 再其中120人係正選其他waitlist, 只有好少好少會fail
經驗話我知: 入到second round, even不幸係waitlist, 只要努力d寫信, 總有機會(我自己都係waitlist入的), 始終最smart果批學生, 好有機會有幾個offer o係手的, 而佢地最終又未必揀hkuga, 就會放返個位出黎
根據住年經驗, 學校係到7月尾至一次過call waitlist的, 如果你係on waitlist, 可能要努力寫信, 再等等了

原帖由 bblaw 於 09-3-25 09:13 PM 發表
Charlotte_mum!

How do the chance of waiting list to HKUGA

醒目開學勳章 王國長老

佢咪好lor, 我當年, 小一新生日仲去緊叩門 :(
幾慘呀
原帖由 iwff 於 09-3-26 11:29 AM 發表
係呀, 我識一個小一家長, 係舊年小一新生日前一個星期(大概7月)收到通知可以入讀, 佢即刻拿拿淋去註冊了。

iwff
‹ 上一主題|下一主題