用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 tom lee 兒童音樂班是否已開始不再普及?
go

tom lee 兒童音樂班是否已開始不再普及? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我女上過music wonderful, 惡夢一場, 唔夠2個月一半drop out左............我好相信老師同場地好大關係
當音樂啟蒙班都ok既(如果老師好的話), 想當學琴就免喇

原帖由 snow123 於 09-4-15 11:08 AM 發表
我仔仔剛完成jmc課程, "畢業的音樂會"亞仔那場都有九十幾個小朋友畢業. 如果時間o.k., 我都會比佢讀njxc班. 我個人覺得個課程唔錯.

醒目開學勳章 王國長老

首先你要明白, music wonderland唔會第一堂就正統教音樂的, 我唸其他類似課程都係, 係用遊戲方式令小朋友明白d概念例如拍子, 節奏, 但唔會太academic

我話佢唔掂, 係因為課室勁細, 人又多, 每對親子對住一部電子琴, 又唔掂得, 只准坐定, 偏偏d細路又勁醒, 硬係識開power, 個老師又趕課程, 趕趕趕, 佢趕我地又趕, 個老師根本無時間/活動去draw小朋友attention, 要一個大人自己捉住個3歲細路(3歲細路會點反斗大家都清楚), d細路無野好玩, 就開始黎料, 想跑出去啦, 爬上爬落啦, 於是父/母就要用盡方法draw佢attention同要求佢坐定---呢個就係我講既惡夢喇

反而之後我上過my musik box就好好多, 佢有一大個課室可以安排活動俾小朋友, 例如教staccato就叫小朋友好似袋鼠咁跟拍子由頭跳到尾, 又例如有非洲鼓俾佢地打拍子, 咁小朋友至有心機跟佢做架!
佢係英文教既, 費用會貴d, 以前係michelle自己教返就有保証, 而家唔知了.........
原帖由 annmummy 於 09-4-24 10:28 AM 發表

剛剛上了, 感覺不是很好,  老師英文又寫錯, 感覺不是在正統學音樂, 玩下可以, 不能當是認真學習

請問有無其他優質的選擇?
‹ 上一主題|下一主題