用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 直資的夢,碎了,醒了。
go

直資的夢,碎了,醒了。 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

no喇, 其他瓣瓣都重要呀
原帖由 BookloverJ 於 09-5-25 11:01 AM 發表
其實有無家可以講下臻美既教學質素好唔好, 教出呢既學生真實水平係點?因為依家出面講呢講去都係話學校管理, 行政出問題, 無講過教學質素. 作為家長, 我諗最關心都係教學質素, 其他都係次要.
...

醒目開學勳章 王國長老

錢唔錢, 對我黎講唔係太大問題, 夠用就ok了, 以我所記憶, 我女學校似乎無千萬盈餘呢 , 舊年話想加老師人工留住d人才, 每人都要加$150學費, 家長都無異議, 最緊要應洗則洗
校風呀, 透明度呀, 對我黎講都好緊要, 我都希望揀左間學校(仲要交學費tim!)讀足十幾年, 家校之間係有商有量既, 最怕意見接受行動照舊, 真係無癮! 至於學校理念, 講就易, 係咪做到又係另一件事, 譬如我信愉快學習, 我希望學校真係做到, 唔係表面話愉快實際就一味夠谷然後present俾全世界睇d學生有幾勁.......無意思lor
原帖由 BookloverJ 於 09-5-25 12:21 PM 發表

Charlotte_mom, deniset,

以餅店作個比喻, 作為顧客, 我最想知佢地整出呢既蛋糕好唔好味, 其他咩係咪大公司, 管理, 行政點好我覺得係好次要.

我諗家長揀學校都係睇佢教出呢既學生既成績, 品行既啫, 唔會睇辦學 ...

醒目開學勳章 王國長老

係啊, "神化"兩個字, 用得真妙!
香港d家長好怪, 有d會抱住"直資好似懶勁咁, 睇你幾時死"咁既態度, 有少少料就加鹽加醋炒大佢, 講到直資就畸型產品咁
一係就盲目當直資係寶, 教學好行政好學生好家長好.......總之就比津校好
其實直資都只不過係一種funding模式姐, 有攪得好, 有攪得唔好, 唔好一竹篙打一船人得架
原帖由 littlesister 於 09-5-25 03:16 PM 發表
agree, 大部分DSS都係非常注重和家長既溝通, 比較接受家長意見, 愉快學習方面要攞平衡, 希望愉快得黎, 學生都要有一定水平, 有愉快但學唔到野就弊啦....

我自己選DSS係因為喜歡較靈活既管理和教學, 又接受家長意 ...

醒目開學勳章 王國長老

係啦, 大人唔生性, 唔好累到小朋友丫
原帖由 deniset 於 09-5-27 02:50 PM 發表
希望早一點有消息落實接管機構,讓家長早日決定自己仔女的去向。個校長這兩天被傳媒連轟發炮爆料,家長及學生都很大壓力。:cry:
‹ 上一主題|下一主題